Consum record de gaze. Romania pierde zilnic 5 milioane de dolari importand de la rusi la suprapret
Consum istoric de gaze in Romania. Am utilizat 70 de milioane de metri cubi intr-o zi, cu 20% mai mult ca in urma cu doua saptamani.
Factura de incalzire se ingroasa, mai ales ca importurile de gaz de la rusi sunt de 6 ori mai mari. Ne-am putea descurca insa doar cu gazele din depozitele noastre, care ne acopera consumul pana in aprilie.
Motivul este unul pur romanesc: tevile care scot gazul natural din uriasele depozite nationale sunt mici si nu fac fata consumului actual.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa ca suntem din nou dependenti de rusi, chiar in momentul in care Gazpromul a inceput sa-si reduca livrarile spre Europa.
Doamna Nela, bucatareasa de o viata, a simtit imediat ca flacara de la aragaz nu mai are putere sa ii incalzeasca mancarea.
Presiunea mica ii da batai de cap si acestui patron de restaurant din Bucuresti. Centrala termica nu mai face fata, asa ca omul isi incalzeste localul cu aeroterme.
Situatia este mult mai grava la Ploiesti, unde compania care furnizeaza agent termic in 60.000 de apartamente a trecut pe pacura.
Problema ar putea fi rezolvata daca am extrage mai mult gaz autohton.
Acum acoperim aproape o treime din consumul zilnic din uriasele depozite de la Bacau si Targoviste. Inca 50% luam de la Romgaz si OMV, iar restul de rusi.
Cantitatea din depozite este suficienta pentru inca 62 de zile, iar daca am dubla extractia ne-am putea descurca fara gaze de import si am face o economie de 5 milioane de dolari pe zi. Din pacate, nu ne ajuta instalatiile, care sunt subdimensionate.
"Vara am cantat ca greierul si nu ne-am mai facut inca o teava care sa duca mai mult gaz din depozitele", spune ironic Tudor Popescu, expert in energie.
Autoritatile de la Bucuresti doresc sa amane liberalizarea preturilor.
"Argumentul fundamental a plecat de la salariul meu. Am incercat o demonstratie cu un salariu net de 5.400 de lei. Se vede din capul locului ca daca maine am liberaliza preturile la gaze si eu as avea dificultati, daca nu as avea masina de la presedentie, benzina, casa de la presedentie", declara presedintele Traian Basescu.
Dar memorandumul semnat cu FMI impune liberalizarea preturilor pana la sfarsitul anului viitor pentru companii si pana la sfarsitul lui 2015 pentru populatie.
Gazprom a redus livrarile din cauza consumului urias din Rusia, iar toata Europa tremura de frica. Probleme grave sunt si in Italia, Polonia sau Slovacia.