Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor: "Holocaustul nu a trecut. E ca la Auschwitz"


Ultimul update: Duminica 24 Februarie 2013 07:12
Data publicarii: Joi 21 Februarie 2013 11:52
Categorie: Special
Shin Dong-hyuk

Lagarele din Coreea de Nord reprezinta o lume a torturii si muncii fortate, potrivit marturiilor a doi fosti detinuti, care au participat la Geneva la o reuniune cu tema drepturilor omului, organizata de o organizatie non-guvernamentala.

"Am vazut in fiecare zi acte de tortura precum si oameni care mureau din cauza malnutritiei si foamei", a declarat Kang Chol-hwan intr-un interviu acordat AFP.

"Mi-am vazut multi prieteni murind si eu insumi am fost aproape sa mor de malnitritie". In varsta de 43 de ani, Kang a fost inchis in Tabara 15, impreuna cu familia sa, cand era copil, ramanand acolo o perioada de zece ani.

Shin Dong-hyuk, in varsta de 30 de ani, a fost prizonier al Taberei 14, unde s-a nascut si si-a petrecut primii 23 de ani din viata. El a fost torturat si supus muncii fortate, inainte sa evadeze, in urma cu sapte ani.

Shin este singura persoana despre care se stie ca s-a nascut intr-un lagar nord-coreean si a reusit sa evadeze. El isi povesteste viata intr-o carte publicata de jurnalistul Blaine Harden, intitulata "Evadarea din Tabara 14".

Tabara 14 este un lagar de munca de mari dimensiuni, care include mai multe "sate", dar si uzine, ferme si mine. Potrivit ONG-ului Comitetul pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord, in jur de 200.000 de persoane sunt inchise in lagarele din Coreea de Nord.

Potrivit aceleiasi surse, aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor, sau au fost executate. Tatal si bunicul lui Shin au fost trimisi in lagar dupa ce doi dintre unchii sai au fugit in Coreea de Sud. Shin si-a petrecut toata viata in detentie din cauza sistemului nord-coreean de "culpabilitate prin asociere", care pedepseste trei generatii ale aceleiasi familii, daca un membru este gasit vinovat.

"Nasterea unui copil este o binecuvantare pentru lumea din afara, insa in tabere, copiii care se nasc devin sclavi, la fel ca parintii lor", a explicat Shin pentru AFP. In aceste tabere, unde neraportarea altor prizonieri este pasibila de pedeapsa cu moartea, Shin a dezvaluit unui gardian, la varsta de 13 ani, planurile de evadare ale mamei si fratelui sau mai mare si nu a simtit nicio remuscare cand a asistat la executia lor.

Shin marturiseste ca nu s-a simtit niciodata apropiat de ei sau de vreun om din tabara, in timp ce fiecare persoana era un potential concurent pentru ratia foarte mica de fiertura de varza, care le asigura subzistenta. Lucrurile s-au schimbat dupa ce a parasit tabara.

"Simt acum ca mi-au fost foarte dragi", a declarat el. Shin isi aminteste ca nu a stiut nimic despre lumea din afara, pana sa intalneasca un prizonier care a trait in strainatate si care i-a descris toate alimentele pe care le-a gustat.

"Nu intelegeam deloc ce este libertatea, am evadat din simplul motiv al foamei", a spus el. Shin, care traieste acum in Coreea de Sud, incearca sa creasca gradul de constientizare asupra conditiilor de viata din taberele nord-coreene.

"Astazi ma aflu in afara taberei, insa in fiecare zi vorbesc despre situatia de acolo", a declarat el. "In mintea mea, sunt inca in lagar".

Intr-un interviu acordat AFP, cei doi evadati, care voreau in limba coreeana, au mers pana acolo incat sa compare sistemul de tabere de concentrare nord-coreean cu lagarele de exterminare naziste.

"Oamenii se gandesc ca Holocaustul face parte din trecut, insa a ramas intotdeauna o realitate. Acesta continua in Coreea de Nord", a afirmat Shin.

"In estenta, este acelasi lucru ca la Auschwitz", a accentuat Kang. "Metodele sunt poate diferite, insa eforturile sunt aceleasi, este monstruos!" Cei doi barbati isi doresc sa vada comunitatea internationala ca face mai multe pentru a ajuta nord-coreenii.

Potrivit lui Kang, aceasta ar trebui sa profite de sentimentul de opozitie din ce in ce mai accentuat din randul populatiei acestei tari comuniste. Dupa intalnirea cu Shin, Navi Pillay, Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omunui, a lansat un apel la o ancheta internationala aprofundata "asupra uneia dintre cele mai grave" situatii din lume.

Shin Dong-hyuk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Shin Dong-hyuk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Kang Chol-hwan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Presa sud-coreeana: Cei care nu l-au plans pe Kim Jong-il vor fi trimisi in lagare de munca silnica
Presa sud-coreeana: Cei care nu l-au plans pe Kim Jong-il vor fi trimisi in lagare de munca silnica
Oficialii nord-coreeni spun ca nu exista. Imaginile din satelit ii contrazic. Despre ce este vorba
Oficialii nord-coreeni spun ca nu exista. Imaginile din satelit ii contrazic. Despre ce este vorba
Holocaustul chinez: perioada cand diavolul s-a intrupat in om. Citeste o poveste socanta. FOTO
Holocaustul chinez: perioada cand diavolul s-a intrupat in om. Citeste o poveste socanta. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
papa francisc
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
CTP, despre rezultatul alegerilor: ”Este sfârșitul epocii Nicolae Ceaușescu”
CTP: Liviu Dragnea va încerca să conducă partidul aidoma mafioţilor, din detenție
CTP, după vot: L-a imitat pe Liviu Dragnea în timp ce rostește o ”frază istorică”. VIDEO
Delta Dunarii
Dezastru provocat de electrocutarea peștilor. ”S-a distrus o țară, d'apăi o baltă”
În "paradisul României", oamenii nu au şcoli, medici sau apă de băut. "Parcă e un blestem"
Prăbușirea industriei piscicole. Pescarii pleacă la salarii de zeci de ori mai mari afară
Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
Românii rupţi de lume, care îşi fac viaţa după orarul vaselor. "La noi şi asfaltul e bio"
Efectul înfricoșător al bombei atomice asupra unor mașini, redat în high definition. VIDEO