Oficialii nord-coreeni spun ca nu exista. Imaginile din satelit ii contrazic. Despre ce este vorba
Guvernul nord-coreean neaga cu vehementa existenta acestora, insa Google Earth i-a dat de gol pe supusii lui Kim Jong-il.
Barbati, femei si copii lucreaza cot la cot sapte zile pe saptamana in lagarele de concentrare din Coreea de Nord. Pentru a nu muri de foame sunt nevoiti sa manance sobolani, serpi, broaste, insecte sau chiar fecale.
Peste 200.000 de oameni traiesc aceasta realitate cruda zi de zi. Totul se intampla in secolul XXI, sub dictatura lui Kim Jong-il.
Daca pana acum singura dovada a existentei lagarelor erau cateva poze blurate, noi imagini obtinute cu ajutorul Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud demonstreaza nu numai existenta acestora, ci si faptul ca s-au marit.
FOTO infioratoare. Lagar de concentrare plin cu 200.000 de oameni
Expertii spun ca sutele de mii de prizonieri au fost luati pe sus din case sau de pe strazi pentru asa-zise "crime politice" si nu pentru ca ar fi facut ceva ilegal.
Jumatate dintre acestia vor muri de foame. Altii in urma unor boli fatale. Asta daca nu sunt torturati pana la moarte, executati prin impuscare sau lapidare, spun fostii prizonieri.
Unul dintre aceste lagare de concentrare, Yodok, este situat la 112 kilometri de capitala Pyongyang. Acolo au fost inchisi cu forta in jur de 50.000 de cetateni nord-coreeni.
Kang avea 9 ani cand, impreuna cu familia, a fost inchis in Yodok pentru crima politice.
"Nu aveam mancare. Ne hraneam cu ce apucam - sobolani, serpi, broaste, insecte. Trebuia sa gasim o metoda de a supravietui. Chiar daca s-a intamplat acum mult timp, cand ma uit pozele din satelit imi amintesc tot ce am vazut si am indurat. Lagarul este cu siguranta mai mare. De exemplu, noile cladiri pentru gardieni nu erau acolo inainte. Nu pot decat sa banuiesc ca sunt mai multi prizonieri si, prin urmare, e nevoie de mai multi ofiteri de paza", a povestit acesta pentru CBN News.
Kang a stat 10 ani inchis in lagarul de concentrare. Din fericire, a reusit sa fuga in China, in 1992. Si-a povestit experienta in cartea "The Aquariums of Pyongyang" (n.r. "Acvariile din Pyongyang").
Este primul prizonier care a vorbit lumii despre torurile din Yodok.
"Lucrul pe care mi-l amintesc cel mai bine este cum gardienii ucideau fara niciun motiv. Am fost martor la executia multor oameni", a povestit acesta.
Amnesty International a comparat imaginile de acum cu cele facute in urma cu 10 ani. Expertii confirma faptul ca au fost extinse si le-au descris ca si "desprinse din Iad".
Guvernul sud-coreean va trimite miercuri un grup de lideri religiosi si oficiali in vizita in Coreea de Nord, intr-o misiune de pace.
Reprezentantii Ministerului pentru Unificare sud-coreean spun ca delegatii Congresului pentru Religie si Pace din Coreea de Sud vor discuta probleme de pace si drepturile omului. Acestia s-ar putea intalni si cu liderul nord-coreean Kim Jong-il.