Romanul, patriot cand are bani. Vrea sa moara si capra vecinului, dar stie ce trebuie schimbat
SONDAJ: 41% dintre romani pot spune despre ei ca sunt patrioti. Vezi in articol in ce zona traiesc cei mai patrioti, dar si expresiile care ne caracterizeaza.
Cei mai patrioti romani, cel putin la nivel declarativ, sunt romanii din Banat (unde 60% se pot caracteriza in acest mod) si din Muntenia (50%).
Tinerii intre 20 si 24 de ani nu se omoara cu sentimentele bune la adresa tarii, sunt cel mai putin patrioti (doar 30% putandu-se descrie astfel).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, cei mai in varsta (intre 50 si 59 de ani) declara in mai mare masura ca se considera patrioti (48%).
Patrioti, in functie de salariu
Studiul facut de ISRA Center scoate in evidenta faptul ca persoanele cu venit scazut se incadreaza mai putin in categoria "patrioti" fata de persoanele cu venit ridicat (32% in cazul celor cu venit sub 1.200 de lei in comparatie cu 50% pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei).
Ce inseamna pentru tine "a fi patriot"
Pentru cei mai multi romani, patriotismul inseamna pur si simplu a-ti iubi tara neconditionat (4 din 10 au fost de acord cu acest lucru). O treime cred ca patriotismul se refera la respectul pe care il ai pentru stramosi, in timp ce un sfert spun ca patriotismul se refera la faptul ca romanii sunt deranjati atunci cand imaginea tarii lor este denigrata in strainatate. Doar 4% cred ca patriotismul se refera la constientizarea beneficiilor pe care ti le ofera tara in care locuiesti.
Cum e poporul roman: caracterizare
Romanii ar spune despre ei insisi ca sunt un popor ospitalier (45%), ca sunt descurcareti (36%), generosi (30%), harnici (28%), dar si carcotasi (28%). Un sfert dintre cei care au raspuns la studiu cred ca poporul roman este format din oameni buni la suflet (26%). Pe de alta parte, 25% cred ca semenii lor sunt delasatori.
Expresiile care contin chintesenta romanului
„A face haz de necaz” (47% dintre cei care au raspuns la studiu mentioneaza aceasta expresie intre primele trei), „Sa moara si capra vecinului” (44%), „Om trai si om vedea” (40%) si „Lasa ca merge si asa” (36%).
Doar 8% dintre cei care au fost intrebati pot spune ca pe romani ii defineste expresia „Sunt mandru ca sunt roman”, iar 18% au fost de acord ca romanii sunt caracterizati prin zicala „Fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara mea”.
Ce ar trebui schimbat in tara
Romanii considera ca eliminarea coruptiei este principala masura care trebuie luata pentru ca Romania sa se transforme in bine (6 din 10 romani plaseaza eliminarea coruptiei pe primele locuri printre aspectele care trebuie schimbate in Romania).
O treime cred ca schimbarea clasei politice este printre principalele aspecte care trebuie sa se intample. Alte mentiuni se refera la: un control mai bun al cheltuielilor publice (26%) si o organizare mai buna a administratiei locale (24%).
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.111 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de ±2.9% la un nivel de probabilitate de 95%.
Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului fata in fata, la domiciliul respondentului, in perioada 7 – 19 noiembrie 2012. Studiul a fost realizat si integral finantat de catre ISRA Center
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, sondaj, patriotism, De ce iubesc Romania,
Dată publicare:
02-12-2011 13:40