Limonada lui, vanduta la colt de strada, inseamna viata pentru copiii bolnavi de cancer

Ultima actualizare: 06-11-2012 17:59

Si-a propus sa invete oamenii ca gesturile marunte pot schimba lumea. Vinde limonada la colt de strada ca sa ajute micutii bolanvi de cancer si salveaza casele vechi din Bucuresti mutand in ele tineri cu talent.

Iulian, baiatul bun care salveaza lumea vanzand limonada

A trecut prin lectii de viata dure ca sa inteleaga ca bunatatea nu te scapa de rele, dar te ajuta sa devii un om frumos. Pe Iulian n-ai cum sa-l uiti. E unul dintre acei oameni care, dupa ce-l cunosti, iti rapeste o parte din ganduri si te lasa cu intrebari.

E omul care sfinteste locul, naivul boem care reinvie Bucurestiul de altadata, baiatul bun care salveaza lumea vanzand limonada. Iulian face limonada pentru micutii bolnavi de cancer de la Marie Curie.

"Am reusit sa strangem 25.000 de euro, ne-au fost de foarte mare ajutor ca sa amenajam etajul cinci de la oncologie pediatrica si am reusit sa facem minuni pentru cei mici", a spus Iulian.

Povestea "limonadei lui Iulian"

Totul incepe chiar pe holurile Spitalului Marie Curie. Inca din primii ani de studentie la Teologie, Iulian venea aici si de atunci isi dorea sa schimbe intr-un fel conditiile din spital.

La inceput le-a vazut doar suferinta, apoi le-a ascultat povestile si abia mai tarziu a reusit sa vada acolo speranta. Zilele petrecute cu ei ii dadeau energie si certitudinea ca e de folos. Ca e un om bun, ca gesturile marute se transforma in ochii lor in fapte mari.

Pana intr-o zi, cand toata constructia asta despre el, despre valorile lui, despre bunatate si compensatie s-a ruinat. Mama lui fusese diagnosticata cu cancer.

Socul unui diagnostic atat de grav l-a trezit din viata boema de pana atunci. A adus-o pe mama lui in Bucuresti si i-a fost alaturi in tot ceea ce au insemnat urmatorii sapte ani de tratament.

Era, de fapt, un schimb. Intre timp, mama a plecat. Mai e putin si se implineste anul de cand nu mai e. Nu-si dorea ca suferinta ei sa provoace compasiune. Stia ca bunatatea se educa. Ca oamenii nu se nasc cu ea. Iar fiul ei putea sa faca asta. Sa faca lucruri simple care sa traga atentia asupra unor nevoi mari.

Copil fiind isi imagina ca orice boala se trateaza cu lamaie, asa ca de ce nu i-ar salva pe micutii cu cancer folosind acelasi truc pe care il folosea bunica lui.

Incercarea lui Iulian de a reinvia Bucurestiul de altadata

La Bucuresti, Iulian nu salveaza doar micuti, ci si orasul. Inchiriaza case vechi, le renoveaza, muta studenti la etaj, iar ei isi coboara pasiunile la parter sub forma unor evenimente. Cu banii castigati isi platesc chiria.

Florentina Ciocanea l-a ajutat pe Iulian sa mai deschida o casa in zona Halei Matache. A dat anunt pe Facebook si a selectat studentii in urma unui interviu. Alaturi de ei si alti voluntari au reusit sa o transforme intr-un loc cool si de ce nu, in timp o pot transforma in franciza pe care sa o vanda altora din celelalte orase.

A vazut ca se poate anul acesta cand a inchis strada Matasari pentru trei zile, a inchis circulatia si a invitat bucurestenii sa se bucure de orasul lor. Nu stie cat de departe va merge cu planul lui de a schimba Bucurestiul, dar stie ca ce a facut pana acum ii va inspira si pe altii.

Stie ce vrea sa faca cu el, cu viata lui, cu oamenii din jur, cu tara in care traieste. Iulian a inteles in toti anii astia ca lucrurile marunte pot schimba lumea. Ca limonada lui vanduta la colt de strada inseamna viata pentru micutii bolnavi, ca incurajati sa-si arate pasiunile, oamenii se pot transforma.

Poate ca ajuta oameni ca sa se ajute pe el, poate ca schimba orasul ca sa traiasca el mai frumos, dar poate ca daca ne-am privi cu totii in felul acesta egoist, dar frumos, s-ar schimba si lumea in care traim.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO