Romania, fruntasa Europei la crestere economica si anul acesta. Cat de mult producem dupa ce am iesit din criza


Ultimul update: Duminica 18 Mai 2014 07:08
Data publicarii: Joi 15 Mai 2014 10:04
Categorie: Special

2014 ar putea fi anul in care economia Romaniei demareaza in tromba, dupa prioada crizei. Nu o spun doar guvernantii, ci chiar si statisticile, care arata ca Produsul Intern Brut continua sa creasca.

Institutul National de Statistica a anuntat ca Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru al acestui an cu 0.1% fata de ultimele trei luni din 2013 si cu 3.8% comparativ cu primul trimestru de anul trecut.

Chiar daca cresterea fata de perioada precedenta nu pare extraordinara, nu trebuie sa uitam ca in trimestrul III al anului trecut Romania a avut cea mai mare crestere PIB din toata Uniunea Europeana. O situatie care e posibil sa se repete si in acest trimestru, dat fiind si alte statistici sunt extrem de incurajatoare.

Consumul si exporturile au pus in miscare economia

Este pentru prima data de la inceputul crizei cand avem o crestere economica bazata si pe consum. In primele 3 luni, vanzarile de bunuri nealimentare au crescut semnificativ. Vorbim aici de televizoare, telefoane, electrocasnice sau haine. In plus, au crescut si vanzarile de alimente, semn ca romanii au inceput sa lase mai multi bani in magazine.

Unii au realizat pur si simplu ca nu mai castiga mare lucru daca isi tin banii intr-un cont. Ionut Dumitru, economist, sef banca comerciala: ''Asistam la minime istorice ale dobanzilor, de 2-3%, deja discutam de un apetit destul de mic de a economisi si un apetit mare de a consuma".

Raman totusi foarte multe gospodarii in care oamenii traiesc extrem de greu.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: ''Nu exista in lumea asta crestere economica care sa nu se bazeze pe consum. Daca trebuie sa va imprumutati la banci ca sa investiti, faceti-o".

Cresterea economica nu vine doar din consum. Exporturile au crescut cu 10% in primele 3 luni. Aproape jumatate dintre produsele trimise in strainatate sunt masini si componente auto.

Aceste vanzari au tras in sus si productia industriala. De la inceputul lui 2014 si pana in prezent, in Romania s-au produs mai multe calculatoare, electronice, masini si piese de mobilier fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din fericire, au mers bine si industria alimentara. La fel si cea a tutunului.

In acest context, la nivel european, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre statele membre: de 3,8%. Peste cifrele inregistrate de economiile dezvoltate din Germania, Franta, Italia, Spania, Polonia, Ungaria sau Bulgaria.
 

Romania, pe primul loc in Europa la crestere a PIB-ului

Romania se afla in fruntea clasamentului european la crestere a PIB-ului pe primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, depasind chiar si Polonia, tara care nu a intrat in criza.

Dupa Romania (3,8%), cele mai mari cresteri le-au inregistrat Polonia (3,5%), Ungaria (3,2%), Marea Britanie (3,1%) si Germania (2,3%), scrie Incont.ro, unde gasiti mai multe detalii despre aceste cifre extrem de incurajatoare pentru tara noastra.

Potrivit EUROSTAT, agentia care se ocupa cu statisticile legate de Uniunea Europeana, Romania este in top si in ceea ce priveste cresterea productiei industriale. In ultimele luni am avut una dintre cele mai mari cresteri ale productiei industriale din UE iar in martie am fost chiar pe locul II, fiind depasiti numai de Luxemburg.

Peste Italia si Olanda
In cifre, in luna martie a a acestui an productia industriala a Romaniei a fost cu 9.6% mai mare fata de aceeasi luna din 2013 iar in ianuarie, chiar cu 10.5% mai mare decat in ianuarie 2013. Ce inseamna asta? Ca daca in ianuarie anul trecut o fabrica producea, sa zicem, 100 de masini, 100 de camasi sau 100 de conserve, in ianuarie 2014 aceeasi fabrica a produs 110 masini, camasi sau conserve.

Iar asta in conditiile in care economii europene puternice au suferit scaderi insemnate ale productiei industriale. Tot in martie, in vreme ce Romania avea crestere de 9.6%, Olanda inregistra o scadere de 12.5 procente, Suedia, de 3.5 iar Italia, de 0.4.

Iar cresterea e si mai semnificativa in raport cu anul 2010, cand Romania era in plina criza. Conform EUROSTAT, tara noastra are acum o productie industriala cu 35.3% mai mare decat acum patru an, cea mai mare crestere din toata Uniunea Europeana. Asta in vreme ce alte state UE au scazut in aceeasi perioada – printre ele Italia, Croatia, Olanda si Finlanda.

Romanii nu cred in statistici
Cresterea s-a reflectat si in buzunarele romanilor. De Pasti, consumul a inviat si el, romanii cumparand cu 10% mai mult decat anul trecut.

De asemenea, exporturile au crescut si ele la inceputul acestui an. In trimestrul I din 2014, cresterea a fost de peste 10% fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit cifrelor INS.

Cu toate acestea, romanii nu cred in crestere. Cu doar cateva zile inainte de publicarea cifrelor legate de PIB, un sondaj arata ca 87% dintre romani au o parere proasta despre situatia economica iar 41% cred ca situatia sa va fi mai rea in urmatorul an.

Romanii care traiesc cel mai bine. Judetele in care salariile vor creste cel mai mult si care vor avea cel mai mare PIB
Romanii care traiesc cel mai bine. Judetele in care salariile vor creste cel mai mult si care vor avea cel mai mare PIB
Ce ar insemna plecarea Renault de la Dacia Pitesti pentru economia Romaniei si cat de real este acest pericol
Ce ar insemna plecarea Renault de la Dacia Pitesti pentru economia Romaniei si cat de real este acest pericol
Romania are cele mai mari pierderi din Uniunea Europeana la TVA necolectat, raportate la PIB
Romania are cele mai mari pierderi din Uniunea Europeana la TVA necolectat, raportate la PIB
VIDEO PROTVPLUS.RO
papa francisc
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
CTP, despre rezultatul alegerilor: ”Este sfârșitul epocii Nicolae Ceaușescu”
CTP: Liviu Dragnea va încerca să conducă partidul aidoma mafioţilor, din detenție
CTP, după vot: L-a imitat pe Liviu Dragnea în timp ce rostește o ”frază istorică”. VIDEO
Delta Dunarii
Dezastru provocat de electrocutarea peștilor. ”S-a distrus o țară, d'apăi o baltă”
În "paradisul României", oamenii nu au şcoli, medici sau apă de băut. "Parcă e un blestem"
Prăbușirea industriei piscicole. Pescarii pleacă la salarii de zeci de ori mai mari afară
Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
Românii rupţi de lume, care îşi fac viaţa după orarul vaselor. "La noi şi asfaltul e bio"
Efectul înfricoșător al bombei atomice asupra unor mașini, redat în high definition. VIDEO