De Paste, si consumul a inviat. Cate milioane de euro au cheltuit romanii in Saptamana Mare

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08

Anul acesta romanii au cumparat milioane de cozonaci, sute de mii de litri de vin si TIR-uri intregi de carne.

Suma cheltuita anul acesta pentru cumparaturile de Paste este cu 10 la suta mai mare decat cea de anul trecut, spre bucuria patronilor de hipermarketuri. Acestia isi explica simplu explozia consumului: romanii au sarbatorit concomitent Pastele ortodox si cel catolic.

Potrivit primelor estimari vedeta mesei de Paste, mielul, a fost si vedeta absoluta a vanzarilor. Producatorii de carne au avut un volum de vanzari mai mare cu 15 la suta fata de anul trecut, iar in conturile lor au intrat 60 de milioane de euro.

Dar nici producatorii de oua nu au de ce sa se planga. In saptamana mare, romanii au vopsit si au ciocnit 160 de milioane de oua. In schimb gospodinele nu le-au folosit pentru cozonaci, pe care au preferat sa-i cumpere direct din magazin. S-au mancat in jur de 7 milioane de bucati, vanzarile depasind 20 de milioane de euro.

De asemenea, crestinii au lasat in magazine milioane de euro si pentru legume si telemea proaspata, dar si pentru vin si bere. Tragand linie, rezulta ca romanii au cheltuit in Saptamana Mare aproape 220 de milioane de euro, cu 10 la suta mai mult decat anul trecut.

Reprezentantii magazinelor au doua explicatii pentru darnicia iepurasului de Paste.Ana Maria Florea-Harrison, reprezentantul unui hipermarket: "Pastele catolic a coincis cu Pastele ortodox, deci este normal sa fie mai mult oameni. Apoi in sfarsit se relaxeaza, se dezgheata criza economica. "

In total, romanii au lasat in hipermarketuri in Saptamana Mare 30 la suta din venitul mediu pe familie. Ceea ce inseamna ca ar putea fi nevoiti sa se imprumute pentru picnicul de 1 Mai.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO