Razbunarea lui Stalin. Cum i-a rapit si TORTURAT dictatorul pe nazisti dupa terminarea razboiului
O carte care tocmai a fost lansata in Germania dezvaluie planurile agentilor secreti ai fostei Uniuni Sovietice in privinta diplomatilor care au facut parte din regimul lui Adolf Hitler.
Cartea se numeste "Secretele diplomatice ale celui de-al Treilea Reich" si cuprinde note importante extrase din arhivele Rusiei. Aceste documente se refera la fostii colaboratori ai lui Adolf Hitler, care au fost dusi in inchisoarea Lubianka din Moscova dupa terminarea razboiului.
Alexei Matveievitci Sidniev a fost general in serviciile de informatii sovietice, iar misiunea pe care a primit-o la sfarsitul verii din 1945 era sa-l razbune pe Stalin, care "fusese tradat" de diplomatii nazisti. Germania hitlerista si Uniunea Sovietica au avut un acord de pace care a rezistat pana in iunie 1941, cand Hitler a decis sa invadeze Rusia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cartea scrisa de W.S. Christoforow povesteste cum a dat ordin Stalin, prin directiva 143c, sa se intocmeasca o lista cu diplomatii nazisti pe care voia sa-i vada suferind. Ministrul Afacerilor Externe din timpul regimului Hitler, Joachim von Ribbentrop, era primul pe aceasta lista, insa - din pacate pentru Hitler - el a fost arestat de aliati, judecat la Nuremberg si spanzurat pentru crime de razboi.
Insa in august 1945, la finalul razboiului, Stalin a fost informat de Sidniev ca 374 de diplomati au fost prinsi in Germania si in alte state europene ocupate de Armata Rosie. Fritz Grobb (observatorul lui Hitler in Bagdad), Carl Clodius (trimisul sau special in Romania), Herbert von Richthofen (o ruda a faimosului Baron Rosu din Primul Razboi Mondial) si Adolf-Heinz Beckerle - amandoi fiind reprezentanti ai lui Hitler in Bulgaria - au fost arestati si condamnati in secret la inchisoare pentru 25 de ani in gulagul sovietic. Impreuna cu acesti diplomati nazisti au mai fost inchisi si alti zeci de atasati militari, sub-secretari si ambasadori ai celui de-al Treilea Reich.
De asemenea, Stalin a urmarit sa obtina informatii de la germani care sa-i sustina teoria despre conspiratia care s-a raspandit in randul ofiterilor din cadrul Armatei Rosii, in 1930, care a dus la epurari devastatoare si a costat mii de vieti.
Aproximativ jumatate dintre diplomatii nazisti rapiti si inchisi au reusit, intr-un final, sa se intoarca acasa in viata. Ceilalti au murit in Liubianka si in lagarele de concentrare sovietice.