Stalin era bolnav la cap. Secrete din al II-lea Razboi Mondial
Dictatorul Iosif Vissarionovici Stalin, cunoscut pentru cruzimea sa, a suferit de o maladie cerebrala care a contribuit la dezvoltarea paranoiei sale si a influentat maniera dura cu care a condus Uniunea Sovietica.
The Independent scrie ca Aleksandr Miasnikov, cel care a fost unul dintre medicii chemati la capataiul lui Stalin, cand dictatorul s-a imbolnavit, in 1953, - a avut un jurnal tinut secret pana de curand.
In agenda, doctorul sustine ca Stalin suferea de o maladie cerebrala care i-ar fi afectat modul in care lua decizii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Medicul informeaza ca la autopsie s-a descoperit o ateroscleroza grava in creierul lui Stalin, boala care aparuse cu mai multi ani inainte, si ca aceasta ar fi putut sa influenteze negativ caracterul si actiunile dictatorului.
"Stalin si-ar fi putut pierde capacitatea de a distinge intre bine si rau, intre sanatos si periculos, permisibil si interzis, prieten si dusman. Trasaturile de caracter ar fi putut deveni exagerate, astfel incat o persoana suspicioasa sa devina paranoica", scrie medicul.
Fragmente din jurnalele lui Miasnikov au aparut joi in publicatia rusa Moskovsky Komsomolets, scrie Mediafax. Totodata, fragmente din niste jurnale secrete ale lui Lavrentiy Beria, unul dintre cei mai cruzi oameni din cercul de apropiati ai lui Stalin, au aparut saptamana aceasta in publicatia Komsomolskaya Pravda.
De altfel, jurnalele lui Beria - care ofera o perspectiva atat asupra mintii acestuia, cat si asupra ierarhiei sovietice - vor aparea intr-un volum la o editura care a publicat anterior carti de reabilitate a epocii Stalin, insa nu se stie daca acestea sunt originale.
Aceste jurnale se refera la Stalin cu porecla revolutionara "Koba" si sunt pline de expresii vulgare si injuraturi.
Notele incep in 1938, cand Stalin i-a spus lui Beria sa paraseasca Georgia natala si sa vina la Moscova pentru a lucra cu Nikolai Yezhov, seful temutei politii secrete NKVD (cunoscut ca "piticul insetat de sange").
NKVD tocmai omorase sute de mii de cetateni sovietici. Yezhov a fost omorat in 1940 si Beria i-a luat locul, devenind unul dintre cei mai de incredere locotenenti ai lui Stalin.
Avea un comportament sexual deviant si mergea adesea pe strazile Moscovei pentru a rapi femei pe care apoi le viola. Daca sunt originale, jurnalele lui Beria aduc noi informatii despre evenimentele petrecute in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Stalin l-a imbatat pe Churchill
In august 1942, Winston Churchill ar fi mers la Moscova pentru a se intalni cu Stalin si fiecare era suspicios in ceea ce il priveste pe celalalt, iar Beria sustine ca l-a sfatuit pe Stalin sa il imbete pe premierul britanic pentru a obtine anumite lucruri, ceea ce de altfel s-a intamplat.
"Este bine cand cunosti in avans slabiciunile inamicului", a concluzionat apoi Beria.
I.V. Stalin a murit pe 5 martie 1953, iar Beria a fost arestat la putin timp dupa si impuscat. Uniunea Sovietica a inceput treptat sa se indeparteze de excesele sangeroase al perioadei Stalin.