Putin ar merita Nobel pentru literatura. Casa Alba il compara cu Dostoievski ca autor de fictiune
Departamentul de Stat american a publicat o lista de afirmatii false – mai clar spus, minciuni – folosite de presedintele Putin in criza din Crimeea. Pana acum, este cea mai dura luare de pozitie a SUA in aceasta criza.
“In vreme ce Rusia tese o poveste falsa pentru a-si justifica actiunile ilegale in Ucraina, o lume intreaga asista la o fictiune cum nu s-a mai vazut din vremea cand Dostoievski scria “Formula 2+2=5 are calitatile ei”. Astfel incepe un document oficial al Departamentului de Stat american, echivalentul de la Washington al Ministerului Afacerilor Externe. In continuare, sunt enumerate 10 afirmatii ale lui Vladimir Putin “care ar justifica agresiunea rusa in Ucraina”, iar apoi se demonstreaza de ce aceste afirmatii sunt “false sau distorsioneaza adevarul”.
Vezi ce se intampla in acest moment in Ucraina
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bloomberg scrie ca Statele Unite “au trecut de la diplomatie la ridiculizare”, facand o lista asemanatoare cu cele din emisiunea luI David Letterman, “Late Show”. Presa americana spune ca un asemenea material oficial este extrem de neobisnuit pentru Departamentul de Stat, care foarte rar califica afirmatiile unui sef de stat strain drept neadevarate. “Este o declaratie extrem de directa care aduce mai degraba cu o campanie politica decat cu lumea diplomatica”, scrie New York Times. Mai mult, potrivit unui oficial american citat de Reuters, lista va fi tradusa si in limba rusa.
Vladimir Putin a fost propus la premiul Nobel pentru pace
Mai mult, lista de minciuni a lui Putin ar fi fost aprobata de Casa Alba, considera jurnalistii americani . Dovada faptul ca Susan Rice, consilierul presedintelui Obama pe probleme de securitate, a postat-o pe Twitter, comentand “Destul cu minciunile Rusiei”. Iata tweetul ei:
Enough is enough with the Russian spin. Important we focus on the facts. #Ukraine http://t.co/VwMyahRsMS
— Susan Rice (@AmbassadorRice) March 5, 2014
Nici Moscova, nici diplomatii rusi de la Washington nu au comentat pana acum documentul Departamentului de Stat, insa Bloomberg speculeaza ca s-a ales o asemena forma de comunicare pentru ca Vladimir Putin nu ar intra intr-o disputa cu oficialii Departamentului de Stat, considerandu-i prea marunti.
Iata cele 10 minciuni ale presedintelui rus, in opinia oficialilor americani:
1. Putin spune ca fortele rusesti din Crimea apara doar instalatiile militare ale Rusiei. Nu rusii, ci “grupuri cetatenesti de aparare” au preluat controlul unor institutii si facilitati militare ucrainene.
Realitatea: exista dovezi solide ca de fapt fortele anti-ucrainene din Crimeea sunt conduse de membrii ai serviciilor rusesti.
2. Putin spune ca actiunile Rusiei intra sub incidenta Tratatului de prietenie cu Ucraina din 1997
Realitatea: tratatul cere Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, or actiunile militare sunt o incalcare clara a integritatii si suveranitatii Ucrainei
3. Putin spune ca opozitia nu a aplicat acordul din 21 februarie cu Victor Ianukovici
Realitatea: Ianukovici nu si-a respectat partea lui din acord, respectiv nu a promulgat intoarcerea la Constitutia din 2004, votata de Parlament
4. Putin spune ca actuala putere de la Kiev e nelegitima si ca Ianukovici e in continuare presedintele legitim
Realitatea: pe 4 martie Putin insusi a recunoscut ca Ianukovici “nu are niciun viitor politic”. Pana si Partidul Regiunilor s-a intors impotriva lui Ianukovici. Puterea interimara din Ucraina are sustinerea poporului si il va conduce spre alegerile democratice din 25 mai.
5. In Ucraina e o criza umanitara, sute de mii de oameni fug in Rusia
Realitatea: nu exista nicio dovada ca ar exista o asemenea criza sau valuri de refugiati.
6. Etnicii rusi sunt in pericol
Realitatea: in afara presei si televiziunii de stat din Rusia nu exista niciun fel de informatii cum ca etnicii rusii ar fi in pericol in Ucraina. Nu a existat o crestere a criminalitatii, nu s-au inregistrat jafuri sau razbunari politice
7. Bazele militare rusesti sunt amenintate
Realitatea: bazele militare rusesti au fost si sunt in siguranta, noua putere din Ucraina si-a asumat angajamentul sa respecte toate tratatele internationale. In schimb bazele ucrainene din Crimeea sunt amenintate de actiunile militare rusesti.
8. In sudul si estul Ucrainei au fost atacate biserici si sinagogi
Realitatea: liderii religiosi din Ucraina dar si din alte tari declara ca nu au existat asemenea incidente. Comunitatile evreiesti spun ca nu a crescut numarul incidentelor antisemite.
9. Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea
Guvernul interimar de la Kiev a actionat intr-un spirit de moderatie si dialog, insa emisarul Kievului nu a fost lasat sa vorbeasca in Parlamentul Crimeei. Pe de alta parte, trupele rusesti au pus mana pe obiective strategice din Crimeea.
10. Rada, Parlamentul Ucrainei, se afla sub controlul extremistilor sau teroristilor
Rada este cea mai reprezentativa institutie din Ucraina. Extrema dreapta nu este reprezentata in Rada. Nu exista niciun indiciu ca noii guvernanti de la Kiev ar vrea sa duca politici discriminatorii, dimpotriva, au declarat exact opusul.
In ceea ce priveste reactia Moscovei, in retelele sociale circula aceasta imagine care arata cum ia Putin notite dupa un discurs al lui Barack Obama:
A photo of putin taking notes while Obama was speaking pic.twitter.com/0sazLlzdz9
— Salman Alkhalifa (@salman_daij) March 6, 2014
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, SUA, vladimir putin, crimeea, departamentul de stat,
Dată publicare:
06-03-2014 12:39