Putin ar merita Nobel pentru literatura. Casa Alba il compara cu Dostoievski ca autor de fictiune

Putin pe medalia Nobel

Departamentul de Stat american a publicat o lista de afirmatii false – mai clar spus, minciuni – folosite de presedintele Putin in criza din Crimeea. Pana acum, este cea mai dura luare de pozitie a SUA in aceasta criza.

In vreme ce Rusia tese o poveste falsa pentru a-si justifica actiunile ilegale in Ucraina, o lume intreaga asista la o fictiune cum nu s-a mai vazut din vremea cand Dostoievski scria “Formula 2+2=5 are calitatile ei”. Astfel incepe un document oficial al Departamentului de Stat american, echivalentul de la Washington al Ministerului Afacerilor Externe. In continuare, sunt enumerate 10 afirmatii ale lui Vladimir Putin “care ar justifica agresiunea rusa in Ucraina”, iar apoi se demonstreaza de ce aceste afirmatii sunt “false sau distorsioneaza adevarul”.

Vezi ce se intampla in acest moment in Ucraina

Bloomberg scrie ca Statele Unite “au trecut de la diplomatie la ridiculizare”, facand o lista asemanatoare cu cele din emisiunea luI David Letterman, “Late Show”. Presa americana spune ca un asemenea material oficial este extrem de neobisnuit pentru Departamentul de Stat, care foarte rar califica afirmatiile unui sef de stat strain drept neadevarate. “Este o declaratie extrem de directa care aduce mai degraba cu o campanie politica decat cu lumea diplomatica”, scrie New York Times. Mai mult, potrivit unui oficial american citat de Reuters, lista va fi tradusa si in limba rusa.

Vladimir Putin a fost propus la premiul Nobel pentru pace

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mai mult, lista de minciuni a lui Putin ar fi fost aprobata de Casa Alba, considera jurnalistii americani . Dovada faptul ca Susan Rice, consilierul presedintelui Obama pe probleme de securitate, a postat-o pe Twitter, comentand “Destul cu minciunile Rusiei”. Iata tweetul ei:

 

 

Nici Moscova, nici diplomatii rusi de la Washington nu au comentat pana acum documentul Departamentului de Stat, insa Bloomberg speculeaza ca s-a ales o asemena forma de comunicare pentru ca Vladimir Putin nu ar intra intr-o disputa cu oficialii Departamentului de Stat, considerandu-i prea marunti.

Iata cele 10 minciuni ale presedintelui rus, in opinia oficialilor americani:
1. Putin spune ca fortele rusesti din Crimea apara doar instalatiile militare ale Rusiei. Nu rusii, ci “grupuri cetatenesti de aparare” au preluat controlul unor institutii si facilitati militare ucrainene.
Realitatea: exista dovezi solide ca de fapt fortele anti-ucrainene din Crimeea sunt conduse de membrii ai serviciilor rusesti.

2. Putin spune ca actiunile Rusiei intra sub incidenta Tratatului de prietenie cu Ucraina din 1997
Realitatea: tratatul cere Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, or actiunile militare sunt o incalcare clara a integritatii si suveranitatii Ucrainei

3. Putin spune ca opozitia nu a aplicat acordul din 21 februarie cu Victor Ianukovici
Realitatea: Ianukovici nu si-a respectat partea lui din acord, respectiv nu a promulgat intoarcerea la Constitutia din 2004, votata de Parlament

4. Putin spune ca actuala putere de la Kiev e nelegitima si ca Ianukovici e in continuare presedintele legitim
Realitatea: pe 4 martie Putin insusi a recunoscut ca Ianukovici “nu are niciun viitor politic”. Pana si Partidul Regiunilor s-a intors impotriva lui Ianukovici. Puterea interimara din Ucraina are sustinerea poporului si il va conduce spre alegerile democratice din 25 mai.

5. In Ucraina e o criza umanitara, sute de mii de oameni fug in Rusia
Realitatea: nu exista nicio dovada ca ar exista o asemenea criza sau valuri de refugiati.

6. Etnicii rusi sunt in pericol
Realitatea: in afara presei si televiziunii de stat din Rusia nu exista niciun fel de informatii cum ca etnicii rusii ar fi in pericol in Ucraina. Nu a existat o crestere a criminalitatii, nu s-au inregistrat jafuri sau razbunari politice

7. Bazele militare rusesti sunt amenintate
Realitatea: bazele militare rusesti au fost si sunt in siguranta, noua putere din Ucraina si-a asumat angajamentul sa respecte toate tratatele internationale. In schimb bazele ucrainene din Crimeea sunt amenintate de actiunile militare rusesti.

8. In sudul si estul Ucrainei au fost atacate biserici si sinagogi
Realitatea: liderii religiosi din Ucraina dar si din alte tari declara ca nu au existat asemenea incidente. Comunitatile evreiesti spun ca nu a crescut numarul incidentelor antisemite.

9. Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea
Guvernul interimar de la Kiev a actionat intr-un spirit de moderatie si dialog, insa emisarul Kievului nu a fost lasat sa vorbeasca in Parlamentul Crimeei. Pe de alta parte, trupele rusesti au pus mana pe obiective strategice din Crimeea.

10. Rada, Parlamentul Ucrainei, se afla sub controlul extremistilor sau teroristilor
Rada este cea mai reprezentativa institutie din Ucraina. Extrema dreapta nu este reprezentata in Rada. Nu exista niciun indiciu ca noii guvernanti de la Kiev ar vrea sa duca politici discriminatorii, dimpotriva, au declarat exact opusul.

In ceea ce priveste reactia Moscovei, in retelele sociale circula aceasta imagine care arata cum ia Putin notite dupa un discurs al lui Barack Obama:

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.