Premierul care a infuriat Turcia, din cauza "islamizarii": "Nimeni nu te vrea, Tayyip"

Proteste in Turcia

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de manifestanti ca este prea conservator si ca vrea sa "islamizeze" societatea turca.

Manifestantii turci au mentinut presiunea duminica, in a treia zi de proteste, asupra Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, ocupand Piata Taksim din Istanbul, in timp ce noi incidente au izbucnit in capitala, Ankara.

"Nimeni nu te vrea, Tayyip", au scandat protestatari la Ankara. Manifestantii ii reproseaza premierului Erdogan faptul ca este prea conservator si ca vrea sa "islamizeze" societatea turca. "Toti turcii se afla sub presiune de 10-11 ani", a declarat pentru AFP Hallit Aral. "Astazi, toata lumea vrea ca premierul sa plece", a subliniat el.

Politia a tras duminica dupa-amiaza zeci de grenade lacrimogene si a utilizat tunuri cu apa pentru a dispersa protestatari adunati in Piata Kizilay. Fortele de ordine au intervenit, de asemenea, in mai multe randuri cu scopul de a impiedica protestatari ce voiau sa ajunga la biroul premierului. "Interventia este constanta, politia ii respinge continuu pe manifestanti, care nu ii ameninta absolut deloc. Abia putem respira", a declarat Gözde Özdemir, o secretara in varsta de 27 de ani.

Potrivit agentiei oficiale Anatolia, aproximativ 200 de persoane au fost retinute si conduse la bordul unor autocare de politie. La Istanbul, duminica dupa-amiaza mii de persoane au invadat emblematica Piata Taksim, in centru, unde nu se mai afla niciun politist dupa doua zile de incidente violente care s-au soldat cu cateva sute de raniti si care au condus la arestarea a peste 1.700 de manifestanti in intreaga tara.

Citește și
proteste Turcia
Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Protestele violente din Turcia, "prima infrangere" a premierului Recep Erdogan

Protestele violente din Turcia reprezinta "prima infrangere publica" a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea "atotputernic", dar a fost invins de propriul popor, comenteaza publicatia Hurriyet. "Pe scurt, protestele din Piata Taksim reprezinta prima infrangere publica a premierului Tayyip Erdogan, care se credea atotputernic, dar a fost invins de propriul popor", subliniaza editorialistii publicatiei turce.

"Sambata la pranz, Erdogan reitera pozitia lui dura privind decizia de transformare a singurului spatiu verde ramas in Istanbul (...) intr-un complex istoric si turistic ce va avea un mall. Erdogan le cerea manifestantilor sa renunte la initiativa de a ajunge in Piata Taksim, plina de efective ale politiei, amagindu-i cu promisiunea falsa a unei investigatii privind operatiunile politiei si subliniind ca protestele nu pot avea succes. Dar manifestatiile au ajuns la sute de mii de oameni, de la doar 50 in urma cu cinci zile (...), si s-au extins in zona asiatica a Istanbulului, precum si la Ankara, Izmir, Eskisehir si alte zece orase", explica editorialistii, salutand interventia de sambata a presedintelui Abdullah Gül.

Un adevarat varf de lance al celei mai importante miscari de contestare populara a Guvernului islamisto-conservator turc (de la instalarea acestuia la putere in 2002), activisti din cadrul societatii civile turce au cedat locul stangii si extremei stanga, care si-au sarbatorit victoria dupa retragerea fortelor de ordine, sambata. Un semn al persistentei mobilizarii, manifestatii impotriva puterii au avut loc si la Izmir (vest), Adana (sud) si Gaziantep (sud-est).

Criticat, premierul a fost nevoit sambata sa intervina, dupa doua zile de confruntari, ordonand politiei sa paraseasca Piata Taksim si parcul Gezi. Anuntarea distrugerii acestui mic parc a dat semnalul revoltei.

Organizatii turce si straine de apararea drepturilor omului au denuntat violenta represiunii, anuntand peste 1.000 de raniti. Amnesty International (AI) a evocat moartea a doua persoane. Aliati occidentali ca Statele Unite si Marea Britanie, iar ulterior Franta, au indemnat duminica Guvernul turc la retinere. Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu a deplans daunele cauzate de aceste evenimente "reputatiei" tarii sale care, a declarat el intr-un mesaj postat pe Twitter, este "admirata in regiune si in lume".

In fata acestor reactii, premierul a facut un pas inapoi si a recunoscut ca politia a actionat in anumite cazuri in mod "extrem". "Este adevarat ca au existat erori si actiuni extreme in reactia politiei", a declarat el, adaugand ca o ancheta a fost ordonata de Ministerul de Interne. Insa el a repetat ca va duce proiectul de amenajare urbana din Piata Taksim la capat.

Intr-o noua sfidare la adresa manifestantilor, care ii reproseaza ca vrea sa "islamizeze" societatea turca, Erdogan a confirmat duminica faptul ca o moschee va fi construita in Piata Taksim, un loc de intalnire traditional al tuturor miscarilor de contestare, la Istanbul. "Da, vom construi si o moschee. Nu voi cere permisiunea presedintelui CHP (Partidul Republican al Poporului, principalul partid de opozitie) sau catorva jefuitori pentru a face acest lucru", a declarat el. "Cei care au votat pentru noi ne-au dat deja autoritatea sa facem acest lucru", a subliniat Erdogan.

Presedintele Turciei, Abdullah Gul, a lansat sambata un apel la "bun-simt" si "calm", avertizand ca demonstratiile au atins un nivel "ingrijorator", relateaza AFP. "Avem cu totii obligatia de a fi responsabili in contextul protestelor, care au atins un nivel ingrijorator", a spus seful statului.

Recep Tayyip Erdogan - un conservator cu tinte prezidentiale

Protestele din Turcia, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste.

Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul secular al statului turc.

In octombrie 2012, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales lider al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AK, la putere), provenit din miscarea islamista, in cadrul Congresului general al formatiunii. Acesta a fost ultimul congres la care Erdogan a participat in calitate de prim-ministru si lider de partid. Regulamentul intern al AK interzice candidatura pentru mai mult de trei mandate consecutive.

Erdogan, care ar urma sa candideze la presedintia republicii in 2014, a anuntat in 2012 intr-un discurs sustinut in fata delegatilor la congres, adesea intrerupt de aplauze, ca este mai important sa fie in slujba oamenilor decat sa detina un titlu. Discursul sau a fost interpretat drept un semn clar al dorintei sale de a deveni primul presedinte al Turciei ales prin sufragiu universal. Conform amendamentelor constitutionale din 2007, presedintii sunt alesi prin vot universal pentru un mandat de cinci ani, ce poate fi reinnoit o singura data.

Peste o suta de invitati straini au asistat la congresul AK, printre acestia numarandu-se presedintele egiptean Mohammad Morsi si liderul kurd irakian Massoud Barzani. "Am aratat intregii lumi ca o democratie avansata poate exista intr-o tara cu o puternica majoritate musulmana. Am devenit un model pentru toate tarile musulmane", a afirmat la acea vreme Erdogan.

Bursa de la Istanbul, in cadere libera in urma violentelor dintre politie si protestatari

Bursa de la Istanbul este in scadere puternica luni, cu peste 6%, dupa o saptamana de proteste in Turcia care s-au extins la nivel national si s-au transformat in weekend in confruntari violente intre manifestanti si fortele de securitate.

Indicele Istanbul National 30 afiseaza un declin de 6,58% in jurul pranzului, potrivit MarketWatch. Fata de inceputul saptamanii trecute, indicele de referinta al bursei din Turcia a scazut cu aproximativ 13%.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
PROTESTE IN TURCIA. De ce e atat de criticat premierul Erdogan, desi a salvat economia tarii
PROTESTE IN TURCIA. De ce e atat de criticat premierul Erdogan, desi a salvat economia tarii

Inclestarea dintre premierul turc si zecile de mii de oameni care ii sfideaza autoritatea a intrat de astazi intr-o noua faza. Mai dura. In sprijinul manifestantilor au sarit angajatii din sectorul public, care fac greva de doua zile.

Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala
Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala

Poate ca premierul Erdogan s-a suparat dupa ce a fost numit dictator de protestatarii din Istanbul, dar cei care au incercat sa distribuie imaginile pe internet spun ca s-au lovit de o adevarata cenzura oficiala.

1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan
1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan

A fost a doua noapte de foc in Turcia! La Istanbul si Ankara, protestatarii s-au incaierat cu fortele de ordine, reluand astfel scenele de pe parcursul ultimelor doua zile.

Imaginile infernului de pe strazile din Istanbul: 14 oameni, raniti dupa violentele de azi
Imaginile infernului de pe strazile din Istanbul: 14 oameni, raniti dupa violentele de azi

Imagine ca dupa razboi pe strazile din Istanbul. Politia a folosit tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a-i indeparta pe protestarii pe care primul ministru al Turciei i-a descris drept "extremisti scapati de sub control".

Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod
Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor

Ministrul sirian al Informatiilor, Omran al-Zohbi, a acuzat sambata autoritatile turce ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor, cerand demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.