PROTESTE IN TURCIA. De ce e atat de criticat premierul Erdogan, desi a salvat economia tarii

×
Codul embed a fost copiat

Inclestarea dintre premierul turc si zecile de mii de oameni care ii sfideaza autoritatea a intrat de astazi intr-o noua faza. Mai dura. In sprijinul manifestantilor au sarit angajatii din sectorul public, care fac greva de doua zile.

Sunt afectate scolile, universitatile, dar si alte institutii. Culmea este ca, in acest context nefericit, seful guvernului de la Ankara este singurul de parere ca situatia este pe cale sa se calmeze. Nu intelege, probabil, cum este posibil sa fie atat de contestat, desi a salvat economia Turciei dintr-o neagra recesiune.

Pentru a patra noapte la rand, la Istanbul si Ankara, protestatarii s-au razboit cu fortele de ordine. Oamenii au dat cu pietre si sticle, scutierii au facut uz de gaze lacrimogene si tunuri de apa. In aceste conditii, declaratiile premierului Recep Tayyip Erdogan, care a plecat sfidator in nordul Africii, par rupte de realitate.

Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei: ''Situatia este mult mai calma, iar ratiunea pare ca triumfa."

La Ankara, ceilalti lideri ai AKP, partidul aflat la putere, dau mesaje contradictorii. Dezordinea din partid si atitudinea lui Erdogan se explica prin surpriza totala in fata amplorii protestelor. In cei zece ani de cand e la putere, Erdogan a triplat PIB-ul Turciei.

Citește și
Turcia - 2
1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan

Mehmet Simsek, ministrul turc de finante:''Am creat 4,8 milioane de locuri de munca, cresterea economica a fost puternica''.

Insa toate acestea fusesera favorizate de stabilitatea politica din ultimii ani, care s-a dus pe apa sambetei in cateva zile. Haosul de pe strazi pune in pericol planurile lui Erdogan de a transforma Turcia intr-una dintre cele mai puternice 10 economii din lume.

In ce-i priveste, protestatarii nu-i neaga lui Erdogan realizarile economice, dar il acuza ca incearca sa faca din Turcia o tara islamica. Oamenii ies in strada cu schimbul, ca sa se asigure ca spiritul miscarii nu moare. Pana cand, nici ei nu stiu.

''Daca nu ma mai vreti, n-aveti decat sa ma rasturnati democratic, la alegerile de peste 10 luni'', le transmite Erdogan.
 

PROTESTE IN TURCIA LIVE UPDATE, MARTI, 4 IUNIE:

ora 14.00 Turcia trebuie sa desfasoare o ancheta rapida si independenta privind comportamentul politiei in fata manifestantilor antiguvernamentali, a anuntat, marti, la Geneva, o purtatoare de cuvant a Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

"Intampinam favorabil faptul ca autoritatile recunosc ca ar fi putut interveni o folosire excesiva a fortei si apelul lor la o ancheta impotriva politistilor care ar fi incalcat legea si standardele internationale ale drepturilor omului", a declarat in cadrul unei intalniri cu presa Cécile Pouilly, purtatoarea de cuvant a Inaltului Comisar Navi Pillay, cerand o ancheta "rapida, completa, independenta si impartiala".

ora 11.30 Autoritatile municipale din Antalia au refuzat sa furnizeze apa pentru autospecialele TOMA, folosite de politia turca impotriva protestatarilor, potrivit agentiei de stiri Dogan, citata de cotidianul Hurriyet, in editia electronica.

Municipalitatea, condusa de primarul Mustafa Akaydin, membru al Partidului Republican al Poporului (CHP, de opozitie), a refuzat sa permita politiei sa se alimenteze din rezervoarele pompierilor pentru operatiunile impotriva protestatarilor, invocand posibile probleme in cazul declansarii unui incendiu in oras. Fortele de politie s-a indreptat spre oficialii din Kerpez, un district al orasului, reprezentat de un partid de guvernamant, si au folosit apa destinata irigarii parcurilor si gradinilor.

Un reprezentant al biroului guvernatorului, Turan Eren, a intervenit ulterior si le-a cerut institutiilor publice sa furnizeze apa autospecialelor TOMA.

07.30 Un tanar in varsta de 22 de ani a murit luni la spital dupa ce a fost impuscat in timpul unei manifestatii din sudul Turciei, a anuntat televiziunea privata NTV, citata de AFP. "Abdullah Comert a fost grav ranit...de gloante trase de o persoana neidentificata", a transmis NTV citand un comunicat al guvernului local al provinciei Hatay, aproape de frontiera siriana, precizand ca tanarul a murit mai tarziu la spital.

Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestatii care zguduie tara de aproape o saptamana pentru a protesta fata de partidul guvernamental islamo-consevator Justitie si Dezvoltare (AKP).

Conform unui parlamentar al principalului partid de opozitie, Hasan Akgol, citat de NTV, Abdullah Comert era membru al sectiunii de tineret a Partidului poporului republican (CHP). Politia a lansat o ancheta cu privire la circumstantele decesului, conform televiziunii.

07:17 Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, confruntat cu un val de contestare populara, apreciaza ca situatia se va calma, informeaza AFP. "Situatia este pe cale sa se calmeze. Problemele se vor rezolva", a declarat Edrogan la Rabat.

07:10 Strigand "noi vrem libertate", o suta de persoane au manifestat luni in fata consulatului Turciei la New York, solicitand demisia premierului Recep Tayyip Erdogan si exprimandu-si solidaritatea cu protestatarii turci, in timp ce o mie de sustinatori ai stangii manifestau la Atena, relateaza AFP.

"Noi vrem libertate", "Erdogan, demisia!", scandau manifestantii adunati la intersectia dintre 3rd Avenue si 50th Avenue sub supravegherea stricta a politiei, la ora pranzului, a constatat AFP.

Unii purtau purtau portretul premierului insotit de simboluri naziste, altii drapeluri turce. "Turcia, nu esti singura!", "opriti brutalitatea politiei", denuntau alte pancarte afisate de manifestantii stransi in spatele unui cordon de securitate.

Acesti manifestanti, majoritatea turci, isi afisau astfel solidaritatea cu cei care de patru zile manifesteaza la Istanbul si in alte orase ale Turciei.

De asemenea, cateva mii de greci, majoritatea de stanga, au manifestat luni seara la Atena pentru a isi arata sustinerea fata de protestatarii turci.

"Autoritarismul se distruge in strada, solidaritate cu poporul turc", au scandat aproape o mie de manifestanti membri ai mai multor partide de stanga, printre care principalul partid de opozitie grec, Syriza.

"Din piata Taksim pana la Atena, luptam impotriva saraciei si a foametei", scandau manifestantii facand aluzie la piata care a servit drept punct de intalnire pentru manifestanti.

07:00 Politia turca a folosit in noaptea de luni spre marti gaze lacrimogene pentru a dispersa cateva sute de manifestanti care aruncau cu pietre la Ankara si Istanbul, in cea de-a cincea zi de proteste impotriva guvernului turc, au raportat martori si un post de televiziune citat de AFP.

Politistii, criticati pentru brutalitate de la inceputul miscarii de contestare, au intervenit impotriva grupurilor care i-au atacat cu pietre, au relatat postul de televiziune CNN-Turk si manifestantii.

La Ankara, in cartierul Kavaklidere, politia a tras gloante de cauciuc asupra manifestantilor, majoritatea tineri, conform CNN-Turk.

La Istanbul, politistii au aruncat cateva zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa din cartierul Gumussuyu (partea europeana) aproximativ 500 de manifestanti care ridicasera baricade si aprinsesera focuri.

In aceste doua orase, alte adunari de amploare continuau totusi fara incidente in pofida orei tarzii.

Reprezentantii miscarii de contestare din Turcia solicita regulat manifestantilor prin intermediul retelelor sociale sa nu provoace politia si sa nu distruga bunurile publice. 

IMAGINI CU PROTESTELE DIN TURCIA, OFERITE DE POSTUL DE TELEVIZIUNE TURC HALK TV


Free desktop streaming application by Ustream

FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 3 IUNIE

UPDATE 20:45

Mii de manifestanti au ocupat din nou, luni dupa-amiaza, Piata Taksim din Istanbul, fortele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Piata Taksim, situata in centrul metropolei turce, fusese abandonata sambata seara, dupa incidentele violente. Insa mii de manifestanti au reocupat acest loc luni dupa-amiaza.

Incidente violente au avut loc si in cartierul Besiktas, in apropierea Biroului premierului Recep Tayyip Erdogan. 

UPDATE 19:00

Protestele impotriva premierului turc s-au extins in mai multe orase ale lumii, printre care si Bucuresti.

MAI MULTE IMAGINI GASITI IN GALERIA FOTO DE LA FINALUL ACESTUI ARTICOL.

 

UPDATE 16:50

 

Un tanar manifestant turc a fost ucis, duminica seara, la Istanbul, dupa ce o masina a intrat in multimea care protesta fata de Guvernul islamo-conservator, a anuntat luni Uniunea Medicilor Turci (TBB), relateaza AFP.

Tanarul, Mehmet Ayvalitas, membru al unei asociatii de stanga, a fost lovit de un vehicul care a intrat in protestatari pe o autostrada ocupata de manifestanti, in districtul Pendik, pe malul asiatic al Istanbulului, a precizat aceasta organizatie neguvernamentala intr-un comunicat.

Potrivit TBB, soferul care a provocat accidentul nu s-a oprit, "in pofida tuturor avertismentelor", sugerand ca a fost un act deliberat. In comunicatul sau, organizatia a atribuit responsabilitatea acestui accident "intransigentei" Guvernului turc si a denuntat brutalitatea fortelor de ordine.

"Primul lucru ce trebuie facut este incetarea imediata a brutalitatii politienesti", a declarat aceasta.

Turcia este afectata de vineri de manifestatii antiguvernamentale fara precedent de la preluarea puterii de catre Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, care s-au soldat cu zeci de raniti. Aceste violente au provocat aproximativ 1.000 de raniti la Istanbul si cel putin 700 la Ankara, potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor omului si sindicatelor medicilor. Ministrul de Interne, Muammer Güler, a vorbit, duminica, de 58 de civili si 115 politisti raniti.

 

UPDATE 16:00

Politia a folosit, luni dupa-amiaza, gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanti reuniti la Ankara, in cea de-a patra zi a unei miscari de contestare a Guvernului turc, a constatat un fotoreporter al AFP.

Fortele de ordine au intervenit in timp ce protestatarii, majoritatea tineri si studenti, s-au reunit in piata centrala Kizilay, unde au avut loc confruntari violente duminica, soldate
cu numerosi raniti.

Manifestantii au ripostat aruncand cu pietre in politistii echipati cu tunuri cu apa.

Update 13:15

Presedintele turc Abdullah Gül le-a cerut, luni, manifestantilor care sfideaza de patru zile Guvernul islamo-conservator sa isi inceteze miscarea, asigurandu-i ca au fost auziti, relateaza AFP.

"Democratie nu inseamna doar (victoria) in alegeri (...) Este firesc sa se exprime opinii diferite (...) prin manifestatii pasnice", a declarat el, citat de agentia Anatolia, adaugand ca "mesajele de bunavointa au fost bine primite".
 

ora 07:50

Politia a intervenit in forta ca sa imprastie miile de manifestanti adunati in fata biroului premierului. Organizatiile pentru drepturile omului, din Turcia si din strainatate, spun ca peste o mie de oameni au fost raniti si se vorbeste chiar de doi morti. Oficial, numarul celor raniti este sub o suta.

Centrul Istanbulului a rasunat toata noaptea de gloante de cauciuc, grenade lacrimogene si tunuri de apa. Fortele de ordine n-au ezitat sa imprastie miile de oameni adunati, ca si in noaptea precedenta, in jurul biroului lui Recep Taip Erdogan.

1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan

In alte parti, protestatarii si-au ridicat baricade si le-au dat foc. Sute de oameni plini de sange sau intoxicati cu gaze lacrimogene au umplut curtile spitalelor, care abia mai fac fata.

Acolo unde politia n-a intervenit, mii de oameni au manifestat pasnic, intr-o atmosfera festiva chiar. Iar cine n-a iesit in strada, i-a incurajat de la balcon pe protestatari, batand cu linguri si polonice in tigai.

Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala

Oamenii s-au strans si in jurul sediului unei televiziuni, dupa ce premierul Erdoan anuntase intr-o interventie pe acel post ca in Piata Taksim se va construi si o moschee.

Asta n-a ajutat deloc, din moment ce turcii ii reproseaza oricum ca islamizeaza tara, introducand valul islamic in institutii si inasprind conditiile de comercializare a alcoolului.

Manifestatii antiguvernamentale au avut loc duminica si la Ankara, Izmir, Adana si Gaziantep. Insa nimic din toate acestea nu se vede la televizor, spun cu repros protestatarii.

''Televiziunile nu transmit nimic si in timp ce oamenii au murit acolo si s-au luptat in ultimele patru zile, ei difuzau emisiuni de gatit'', spune un protestatar.

Marturiile romanilor prinsi in mijlocul violentelor din Istanbul: "Protestul a devenit politic"

Tulburarile din ultimele zile, pe care unii analisti nu se sfiesc sa le catalogheze drept o ''primavara turca'', isi vor spune cuvantul asupra incasarilor din turism.

Deja, cetatenii straini sunt sfatuiti sa evite Istanbulul. Iar situatia risca sa se prelungeasca.

Premierul i-a sfidat duminica seara pe protestatari, numindu-i o mana de vandali si reamintind ca a fost ales cu peste 50% din voturi.

Potrivit agentiei oficiale Anatolia, aproximativ 200 de persoane au fost retinute si conduse la bordul unor autocare de politie.

La Istanbul, duminica dupa-amiaza, mii de persoane au invadat emblematica Piata Taksim, in centru, unde nu se mai afla niciun politist dupa doua zile de incidente violente, care s-au soldat cu cateva sute de raniti si care au condus la arestarea a peste 1.700 de manifestanti in intreaga tara.

Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor

Un adevarat varf de lance al celei mai importante miscari de contestare populara a Guvernului islamisto-conservator turc de la instalarea acestuia la putere in 2002, activisti din cadrul societatii civile turce au cedat locul stangii si extremei stanga, care si-au sarbatorit victoria dupa retragerea fortelor de ordine, sambata.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a deplans daunele cauzate de aceste evenimente "reputatiei" tarii sale care, a declarat el intr-un mesaj postat pe Twitter, este "admirata in regiune si in lume".

In fata acestor reactii, premierul a facut un pas inapoi si a recunoscut ca politia a actionat in anumite cazuri in mod "extrem".

"Este adevarat ca au existat erori si actiuni extreme in reactia politiei", a declarat el, adaugand ca o ancheta a fost ordonata de Ministerul de Interne.

Insa el a repetat ca va duce proiectul de amenajare urbana din Piata Taksim la capat.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala
Detalii din spatele protestelor de la Istanbul. Cum au trecut imaginile violente de cenzura oficiala

Poate ca premierul Erdogan s-a suparat dupa ce a fost numit dictator de protestatarii din Istanbul, dar cei care au incercat sa distribuie imaginile pe internet spun ca s-au lovit de o adevarata cenzura oficiala.

1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan
1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan

A fost a doua noapte de foc in Turcia! La Istanbul si Ankara, protestatarii s-au incaierat cu fortele de ordine, reluand astfel scenele de pe parcursul ultimelor doua zile.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.