"Omuletii verzi ar putea aparea si in Transnistria". Ce spune Rogozin despre situatia din Republica Moldova
Intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, vicepremierul rus a precizat in ce conditii scenariul din Crimeea s-ar putea repeta si in Transnistria.
Dupa ce Dimitri Rogozin a provocat o criza diplomatica cu ocazia vizitei sale la Tiraspol de Ziua Victoriei, vicepremierul rus pare sa fi revenit la sentimente mai bune in privinta Moldovei. Cel putin, asa indica un interviu acordat azi ziarului “Kommersant”. In acest interviu, Rogozin explica care este pozitia Moscovei fata de situatia de peste Prut .
Teoretic, este vorba de o pozitie oficiala, dat fiind ca Dimitri Rogozin e ambasador extraordinar si plenipotentiar al Rusiei si reprezentant special al presedintelui Putin pentru Transnistria. Iar, dincolo de razboiul declaratiilor dintre Rogozin si oficialii romani, interviul e mai degraba linistitor atat pentru Romania, cat si pentru Moldova.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"@Rogozin: Свежее интервью о ситуации вокруг Приднестровья http://t.co/NIpzceVav2" pic.twitter.com/MkzkikLw6c
— Dmitry Loskutov (@DLoskutov) May 12, 2014
Transnistria nu va avea aceeasi soarta precum Crimeea: Rogozin isi incepe discursul cu acest mesaj. „Rusia nu si-a schimbat pozitia in raport cu negocierile si procesul de pace [n.r. din Transnistria] si nu o va face in viitor”. Adica Moscova va continua sa recunoasca integritatea teritoriala a republicii Moldova. „In ceea ce priveste o comparatie intre Transnistria si Crimeea, in Crimeea exista o amenintare reala la adresa vietilor si proprietatilor cetatenilor din zona. Acesta e motivul pentru care Presedintele Federatiei Ruse a luat decizia istorica a reunificarii Crimeei cu Rusia”, le-a spus Rogozin ziaristilor de la Kommersant. „In Transnistria, situatia este stabila in clipa de fata”.
Vicepremierul rus nu exclude insa si posibilitatea ca situatia sa se schimbe. El spune ca exista doua principii care adeseori se contrazic reciproc, cel al integritatii teritoriale si cel al autodeterminarii unui popor. „Daca oamenii sau dintr-o anumita regiune sunt amenintati cu distrugerea, atunci principiul auto-determinarii prevaleaza”, spune Rogozin. Mai simplu spus, daca Moscova va considera ca transistrenii sunt amenintati in vreun fel de guvernul de la Chisinau, scenariul din Crimeea s-ar putea repeta. Intrebat daca celebrii „omuleti verzi” din Ucraina (adica presupusii voluntari pro-rusi) ar putea aparea si in Transnistria, Rogozin a raspuns „Cu siguranta”.
Inaltul oficial rus a sugerat si in ce situatie exista riscul unei interventii rusesti in Moldova: daca guvernul de la Chisinau continua politia pro-europeana, sfidand astfel „vointa poporului” din aceasta tara pentru a urmari „interese personale”. „Credeti ca acordul de asociere cu UE este o decizie economica a Chisinaului?” intreaba retoric Rogozin. „E politica pura. E o incercare de a intra intr-o alta gasca”.
Daca Moldova se va alatura UE si NATO, „vom fi nevoiti sa reactionam”, avertizeaza vicepremierul rus. Momentan, Rogozin a mentionat insa doar sanctiuni de natura economica. A precizat insa, in stilul sau caracteristic, ca Moscova incearca sa calmeze situatia in zona: „Luam masuri pentru a-i tempera pe idiotii care vor sa inflameze situatia din Transnistria”. Nu a precizat si daca in aceasta categorie intra si ultimele sale postari pe Twitter in care ii ataca pe Traian Basescu si Victor Ponta.Sursa: , Kommersant
Etichete: Rusia, Transnistria, Tiraspol, crimeea, Rogozin,
Dată publicare:
12-05-2014 12:33