Liderul separatistilor din Transnistria dupa "votul" de miercuri: Daca UE vrea pace, ne recunoaste independenta

Dată publicare: 16-04-2014 13:44
Dată actualizare: 19-04-2014 07:00


Transnistria - cover

Tiras, agentia de stiri a autoproclamatei republici transnistrene, a anuntat azi ca au inceput demersurile pentru aderearea la Federatia Rusa

UPDATE 17:50 Uniunea Europeana trebuie sa recunoasca independenta Transnistriei daca doreste "pace si stabilitate", afirma Evgheni Sevciuk, liderul regiunii separatiste din Republica Moldova.

"Uniunea Europeana trebuie sa recunoasca Transnistria, care nu prezinta si nu va prezenta niciun risc pentru Blocul comunitar. Doar in acest mod va fi creata o zona de stabilitate regionala", a spus Sevciuk intr-un interviu acordat Agentiei France Presse.

"Sovietul Suprem" de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare adresata Dumei de Stat, Consiliului Federatiei Ruse si presedintelui rus, Vladimir Putin, in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si unirii cu Rusia.
 

UPDATE 17:00 Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la intalnirea pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu elevi ai Liceului cu predare in limba romana "Lucian Blaga" din Tiraspol.

"Vreau sa va spun ca sunt la curent, cum sunt convins ca sunteti si voi, cu votul de azi din parlamentul Transnistriei, asa-zisul parlament al asa-zisei Transnistria. Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova. In orice caz, dupa evolutiile care sunt acum, ne dam seama ca trebuie sa facem mai mult pentru toti cei care continua sa se autodenumeasca romani si locuiesc in Transnistria, trebuie sa facem mai mult pentru toti cei care inteleg ca limba romana este limba lor. Va asigur ca vom face mai mult", le-a spus el elevilor care au fost primiti in vizita la Palatul Cotroceni.

"Eu va multumesc mult ca va bucurati sa veniti in Romania. Va asigur ca ne uitam cu multa simpatie la lupta voastra de a pastra limba romana, lupta dascalilor si a parintilor vostri care, in conditiile din Transnistria inca au curaj si determinare sa va creeze conditii sa invatati intr-un liceu cu limba de predare romana", le-a spus el tinerilor.

UPDATE 12:00 Conform unei stiri difuzata de agentia Tiras la ora 12:05, Sovietul Suprem al Transnistriei (parlamentul republicii autoproclamate) a adoptat “in unanimitate” un apel catre Moscova prin care se cere recunoasterea suveranitatii si independentei Transnistriei, urmata de aderarea la Federatia Rusa. Apelul este adresat Dumei de Stat si Consiliului Federatiei (cele doua camere ale legislativului de la Moscova), precum si presedintelui Rusiei, dar si celui al Transnistriei, Evghenii Sevciuk.

Conflictul care ar putea aduce Rusia la 500 de kilometri de Bucuresti

Apelul membrilor Sovietului de la Tiraspol invoca ca argument referendumul care a avut loc in 2006 in Transnistria. Atunci peste 96% dintre votanti au spus “nu” reintegrarii Transnistriei in Republica Moldova iar aproximativ 98% au votat pentru independenta si integrarea Federatia Rusa. Conform Tiras, membrii Sovietului spun in apelul lor ca “dreptul la autodeterminare” este universal recunoscut si trebuie respectat de toate statele.


(in imagine: reclama cu Putin si Che Guevara intr-o vitrina din Tiraspol / foto: Raymond Zoller)

Republica Moldoveneasca Nistreana a fost proclamata in septembrie 1990. In urma unui scurt razboi, a preluat controlul regiunii Transnistria si a devenit efectiv independenta de Republica Moldova, fara sa fie recunoscuta de vreun alt stat. Rusia a sustinut insa deschis eforturile Transnistriei iar ulterior deschis un consulat la Tiraspol, capitala republicii separatiste.

Sursa: , Tiras


VIDEO PROTVPLUS.RO