Internetul introduce o noua boala in dictionarul medical. Cum ne putem trata de "oboseala parolelor"
Mai in gluma, mai in serios, se vorbeste acum de "oboseala crearii de parole". Printre atatea conturi si profiluri, oamenii nu mai stiu cum sa isi protejeze mai bine securitatea informatica, unul dintre cele mai sensibile subiecte ale secolului 21.
Agentia France-Presse scrie despre “oboseala de parole”, pe care o atribuie internautilor ce trebuie sa retina tot mai multe coduri secrete. Mai mult, exista si “simptome” caracteristice bolii.
Spre exemplu, din cauza ca nu mai fac fata retinerii atator informatii, oamenii au tendinta sa aleaga parole usoare, sugestive si din care lipseste mixul de numere si simboluri, pe care specialistii ne recomanda sa il folosim.
O alta greseala pe care utilizatorii o fac frecvent este folosirea aceleiasi parole, pe mai multe site-uri. Practica este una periculoasa pentru ca, in timp ce unele platforme au un sistem de securitate crescut, altele sunt de-a dreptul vulnerabile.
“Pe masura ce oamenii intra tot mai des pe website-uri de pe tablete si smartphone-uri, tastarea parolelor devine si mai chinuitoare”, spune Sarah Needham, de la Confident Technologies, citata de AFP.
Un raport din 2012, al firmei de securitate Norton, arata ca din 13.000 de adulti intervievati in 24 de tari 46% folosesc parole elementare si nu si le schimba suficient de des.
Pana la urma insa, nu exista parola care nu poate fi sparta, iar singura speranta ramane in marile companii din IT.
Google si Twitter pun deja la dispozitie o verificare in doi pasi, prin care userul este rugat sa introduca, pe langa parola, si un cod numeric primit prin telefon. Alte firme lucreaza la tehnologii de identificare prin imagini iar Google ia chiar in calcul un inel in care sa existe un microcip, ce permite accesul prin simpla apropiere de calculator.
Apple a introdus in februarie o cerere de patent pentru identificare vizuala. Userul vede o imagine si trebuie sa spuna cine sau ce apare in ea, informeaza Quartz.
Cel mai probabil, majoritatea acestor solutii sunt gandite sa fie folosite pe langa parolele clasice, si nu in locul lor.