Nu luati antibiotice la intamplare daca va doare gatul sau urechea. Ce afectiuni riscati
Nu luati antibiotice la intamplare in cazul durerilor de gat sau de ureche. Si nici nu va autoadministrati picaturi pentru nas sau pentru ureche. Va pot face mai mult rau decat bine, avertizeaza medicii.
Va doare gatul? Simtiti disconfort la nivelul urechii? Atunci nu luati antibiotice la intamplare.
Medicii spun ca acesta e principala greseala care creste frecventa infectiilor grave din sfera ORL. Aflam ce alte greseli trebuie evitate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Durerile banale de gat sunt frecvent cauzate de infectii virale care se vindeca, fara nicio interventie, in 4-5 zile. Nu luati in aceste cazuri medicatie dupa ureche.
Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL: "In momentul in care apare o durere de gat, de ureche, de cap, mucopurulenta ce face pacientul ? Se duce la farmacie pentru un antibiotic. In general, pacintul cere un antibiotic de generatia a doua de care a auzit la prieteni".
Medicii ORL spun ca multi pacienti apeleaza din start la antibiotice puternice. Dupa cateva zile, constata ca simptomele nu au disparut. Tendinta multor persoane e sa schimbe medicatia cu un alt antibiotic. O greseala si mai mare. In felul acesta iau nastere microbi extrem de rezistenti care invadeaza mediul familial.
Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL: "Pacientii mici adusi de parinti au microbi foarte rezistenti. Sunt specii de stafilococ auriu care nu mai raspund la medicamente uzuale".
In acest caz, medicii au o recomandare.
Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL: "In monentul in care in cabinet intra un pacient care a mai fost tratat cu antibiotice, in mod obligatroiu trebuie sa faci un tratament dupa un examen bacteriologic corect facut".
Ca sa faceti acest examen bacterologic trebuie sa treaca 2 saptamani de la incheierea tratamentului initial. Si daca aveti dureri de ureche moderate, mergeti la consult pentru un diagnostic corect.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Sfatuiesc pe toata lumea, in momentul in care avem dureri de ureche cel mai bine nu punem nimic in ureche, ne ferim de apa, de picaturi, de apa oxigenata si alte dizolvante de ceara pentru ca s-ar putea sa nu avem ceara si s-ar putea sa suprainfectam ce avem deja".
Frecvent se contata otita seroasa care nu da dureri mari.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "E o jena la inceput, iar apoi se cronicizeaza. Daca nu intrebam copilul si nu aflam ca nu aude bine nici nu ne dam seama ca putem avea otite serioase, cronice, care se manifesta prin lipsa atentiei si faptul ca nu aude, daca spune ca nu aude copilul".
Durerea de la nivelul urechilor poate sa ascunda si alte probleme.
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: "Daca avem problema dentare si o ocluzie corecta putem sa avem dureri de urechi care nu sunt ale urechilor, ci ale ariticulatiilor".
Durerile de la nivelul urechii, dar si scaderea auzului, pot trada inclusiv prezenta unei tumori. Asadar, mergeti obligatoriu la un consult de specialitate, chiar daca simptomele nu sunt extrem de suparatoare.