Romania, COD ROSU in UE la rezistenta bacteriana la antibiotice. Riscurile la care ne expunem
"Am scapat lucrurile de sub control in privinta consumului de antibiotice" spun raspicat medicii specialisti in boli infectioase.
Intr-o tara in care zilnic, 600 de mii de romani iau antibiotic, multi dupa ureche, iar in spitale bolnavii primesc aceste pastile "ca sa fie acoperiti" la infectii, am ajuns lideri in Europa in privinta rezistentei bacteriene. Iar acest consum iresponsabil a dus la aparitia unor bacterii, mult mai rezistente aproape imposibil de tratat.
Un pacient din sapte, care se afla in stare grava la Terapie Intensiva, isi risca viata. Pentru ca poate lua infectii nosocomiale extrem de periculoase si rezistente la antibiotic. In plus nici restul pacientilor internati nu sunt feriti de bolile din spitale: unul din 20 poate lua un germene extrem de rezistent. Aceasta este concluzia ultimului studiu facut de institutul national de sanatate publica in 10 spitale.
Romania a ajuns astfel tara cu cel mai mare consum de antibiotice din Europa care se traduce si printr-un nedorit loc de lider european in domeniul rezistentei la tratamente.
"Asistam la o situatie exploziva a rezistentei bacteriilor la antibiotice, lucrurile au fost scapate de sub control", spune doctorul Alexandru Rafila.
S-a ajuns aici si pentru ca romanul inghite cu pumnul antibiotice chiar si atunci cand nu e cazul, mai ales ca din farmacii primesc usor pastilele fara reteta.
In plus arata acelasi studiu, doctorii le prescriu celor internati antibiotic si cand nu e cazul. Evaluarea consumului de antibiotice arata ca in jumatate din cazuri utilizarea lor se face pentru profilaxie.
Desi inainte de operatie e recomandata o singura doza de antibiotic, potrivit studiului 7 din 10 pacienti primesc 6 doze timp de trei zile. Ce inseamana asta pentru bolnav? Risc de a face infectia cu clostridium iar la un episod infectios viitor antibioticul sa fie inutil.
"Utilizarea excesiva de antibiotice a dus la un numar mare de infectii cu clostridium, chiar si decese. De la 20 in 2010 la 700 in 2013", spune medicul Gabriel Popescu.
Tara noastra are acum cod rosu in Uniune in privinta rezistentei bacteriene la antibiotice, pentru ca avem cel mai ridicat nivel.
7 telefoane care ar fi revolutionat tehnologia. De ce au ales producatorii sa NU le lanseze. FOTO
Misterul din spatele produselor de la IKEA a fost dezlegat. Nici suedezii nu intelegeau