Misterul mortii lui Pablo Neruda. Ramasitele celebrului poet chilian, deshumate dupa 40 de ani

Mormantul lui Pablo Neruda

Operatiunea de exhumare a ramasitelor pamantesti ale poetului chilian Pablo Neruda au inceput duminica la Isla Negra, o regiune de coasta din centrul statului Chile, cu scopul de a elucida misterul mortii sale.

Pablo Neruda a murit in septembrie 1973, la cateva zile dupa lovitura de stat a lui Augusto Pinochet. Moartea poetului chilian, laureat al premiului Nobel pentru literatura pe anul 1971, a fost cauzata, potrivit documentelor oficiala din epoca, de un cancer, informeaza AFP.

Pentru a putea sa lucreze departe de ochii curiosilor, expertii din serviciul medico-legal si membrii politiei, sositi la fata locului duminica, la ora locala 17.00 (20.00 GMT), au instalat un cort in jurul criptei in care a fost inmormantat Neruda, alaturi de cea de-a treia sotie a sa, Matilde Urrutia, in gradina casei pe care poetul o detinea in Isla Negra, pe tarmul Oceanului Pacific.

Dupa primele lucrari de excavatie, mai multi medici legisti chilieni si din alte tari vor preleva, luni dimineata, ramasitele pamantesti ale poetului, sub supravegherea judecatorului Mario Carroza. Potrivit lui Patricio Bustos, directorul Serviciului medico-legal, operatiunea de extragere a ramasitelor pamantesti ale poetului va incepe luni dimineata la ora locala 08.00 (11.00 GMT).

Potrivit versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit din cauza complicatiilor medicale provocate de un cancer la prostata, pe 23 septembrie 1973, la 12 zile dupa puciul organizat impotriva bunului sau prieten, presedintele socialist Salvador Allende.

Citește și
schelete
Scot istoria din mormant. Sute de schelete ale detinutilor politici din anii '50, deshumate la Aiud

Anumite marturii recente au pus sub semnul intrebarii aceasta versiune a faptelor si au evocat un asasinat comandat de dictatura, pentru a evita ca Neruda sa devina, din exil, unde se pregatea sa plece, un oponent de prestigiu al noului regim. Teza asasinarii, evocata inca de la inceput de unii dintre apropiatii lui Neruda, si sprijinita de alte marturii si documente medicale, a fost in cele din urma audiata de justitia chiliana, care a ordonat exhumarea ramasitelor pamantesti ale poetului.

Partidul Comunist din Chile (PCC), convins la randul sau de ipoteza asasinatului, s-a adresat justitiei in decembrie 2012, solicitand exhumarea ramasitelor pamantesti ale poetului. "Neruda a fost asasinat", a declarat la randul sau Manuel Araya, in varsta de 65 de ani, pe atunci tanar militant, desemnat de Partidul Comunist Chilian pe postul de asistent si sofer al scriitorului.

Potrivit lui Araya, Pablo Neruda a murit la cateva ore dupa ce i-a fost facuta o injectie misterioasa in timp ce era spitalizat in clinica Santa Maria din Santiago de Chile.

Laureat al premiului Nobel pentru literatura cu doi ani inainte, Pablo Neruda se simtea amenintat dupa lovitura de stat si voia sa paraseasca tara. Ambasadorul mexican din epoca la Santiago de Chile, Gonzalo Martinez, i-a facut rost de un permis de libera trecere si de un avion, care urma sa decoleze spre Mexic, pe 24 septembrie.

Potrivit certificatului de deces, Pablo Neruda a murit de "cahexie canceroasa", o stare de malnutritie extrema si de mare slabiciune. Persoanele care l-au vazut pe Neruda in zilele de dinaintea decesului acestuia au spus ca poetul nu parea in niciun caz in pericol de moarte.

"Atunci cand l-am cunoscut, era deja un om bolnav, dar nu era nici scheletic, nici catatonic. Altfel spus, nu as fi avut de gand sa il pun intr-un avion timp de noua ore", reamintea fostul ambasador mexican Gonzalo Martinez, in iunie 2011.

Exhumarea ar putea elucida circumstantele in care a murit poetul.

"Ea ar putea sa determine, daca, cu ajutorul noilor tehnologii si in ciuda timpul trecut si a proximitatii marii, vom gasi urme de substante nocive, toxine, bacterii", provenind de la un tert, a declarat Eduardo Contreras, avocatul PCC.

"Nu se afla intr-o «stare de cahexie». Avem convingerea, certitudinea absoluta ca Neruda nu a murit de moarte naturala", a adaugat avocatul.

Justitia chiliana a reanalizat recent circumstantele in care au murit si alte persoane in timpul dictaturii lui Pinochet: astfel, judecatorii chilieni l-au exhumat pe Salvador Allende, in mai 2012, pentru a afla daca acesta s-a sinucis sau a fost asasinat, in timpul loviturii de stat din 11 septembrie 1973. O expertiza medicala a inclinat spre ipoteza sinuciderii.

O alta ancheta vizeaza examinarea circumstantelor in care a murit un alt reprezentant al opozitiei, Eduardo Frei Montalva, fostul presedinte chilian din perioada 1964-1970, care a murit in 1982, in urma unei operatii considerate banale, efectuata in aceeasi clinica in care a murit Pablo Neruda, de acelasi medic care l-a operat pe celebrul poet.

In ianuarie 2011, justitia chiliana a redeschis 725 de dosare de crime contra umanitatii comise in timpul acestei dictaturi, in timpul careia au murit sau disparut peste 3.100 de persoane.

Peste 700 de fosti agenti militari, politisti si civili ai dictaturii chiliene au fost condamnati sau sunt cercetati pentru astfel de crime, insa mai putin de 70 dintre ei se afla in detentie, judecatorii optand in multe cazuri pentru gratiere sau reducerea pedepselor.

Cine a fost Pablo Neruda

Pablo Neruda, pe numele sau adevarat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, s-a nascut in 1904, la Parral, dar si-a petrecut copilaria in Temuco, un orasel feroviar de a carui amintire se va simti intotdeauna legat. Pablo Neruda si-a descoperit de foarte tanar talentul literar, primul sau volum de versuri fiind publicat pe bani proprii in 1923, cand poetul avea 19 ani.

In paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat in viata sociala a tarii sale, incepand de foarte devreme o cariera diplomatica - a fost consul al Chile in India, Singapore, Birmania, Spania, Franta -, continuata cu functia de senator si candidatura la presedintie din partea Partidului Comunist, in care s-a inscris in 1945.

Recunoasterea internationala a poetului Neruda a culminat in 1971 prin acordarea premiului Nobel pentru literatura. Motivatia Academiei Suedeze este cat se poate de elocventa in acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forte elementare, da viata destinului si visurilor unui intreg continent".
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
ALMA, uriasul proiect astronomic din Chile, pregatit pentru a dezvalui secretele cosmosului
ALMA, uriasul proiect astronomic din Chile, pregatit pentru a dezvalui secretele cosmosului

ALMA, cel mai ambitios proiect astronomic din lume, va fi inaugurat în desertul Atacama din Chile miercuri, dupa un deceniu de asteptare, si are sanse reale sa descifreze secretele originii Universului si sa revolutioneze stiinta moderna, informeaza AFP.

Scot istoria din mormant. Sute de schelete ale detinutilor politici din anii '50, deshumate la Aiud
Scot istoria din mormant. Sute de schelete ale detinutilor politici din anii '50, deshumate la Aiud

Se fac noi sapaturi la Rapa Robilor din Aiud, pentru a scoate adevarul la lumina. In anii '50, acolo au fost aruncate intr-o groapa comuna sute de trupuri neinsufletite ale fostilor detinuti politici.

Michael Jackson ar putea fi deshumat!
Michael Jackson ar putea fi deshumat!

Trupul cantaretului Michael Jackson ar putea fi deshumat la cererea avocatilor medicului Conrad Murray, acuzat de omucidere, acestia dorind sa conteste ipoteza potrivit careia moartea starului ar fi fost cauzata de o supradoza de medicamente.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.