Scot istoria din mormant. Sute de schelete ale detinutilor politici din anii '50, deshumate la Aiud

Ultima actualizare: 14-04-2012 16:38

Se fac noi sapaturi la Rapa Robilor din Aiud, pentru a scoate adevarul la lumina. In anii '50, acolo au fost aruncate intr-o groapa comuna sute de trupuri neinsufletite ale fostilor detinuti politici.

Acum, o comisie de procurori, criminalisti, arheologi, istorici si reprezentanti ai Centrului de investigare a crimelor comunismului participa la dezgroparea osemintelor. Se vor face apoi expertize pentru a se stabili cum au au murit acesti oameni si, pe cat posibil, pentru indentificarea victimelor.

Intre 1948-1964, mii de oameni au trecut prin chinurile iadului la Aiud. Cei care mureau torturati sau invinsi de foame si de frig erau dusi noaptea in spatele inchisorii, unde se aruncau peste ei cateva lopeti de pamant. Fara cruci, fara vreun alt semn care sa arate ca acolo a fost ingropat cineva.

La groapa comuna a ajuns o buna parte din elita interbelica: generali, avocati, ministri, medici sau scriitori, precum Mircea Vulcanescu sau Istrate Micescu.

Mitropolitul Andrei al Clujului va ajunge joi in zona numita Rapa Robilor, care a fost concesionata pentru 49 de ani Bisericii Ortodoxe.

Deja s-a inceput acolo ridicarea unui lacas de cult si a unui monument in cinstea accestor martiri. Probabil tot Biserica va plati si expertizele: 600 de lei pentru fiecare persoana. Cei care banuiesc ca au rude ingropate acolo si vor sa faca teste ADN pentru identificare vor plati in plus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO