ALMA, uriasul proiect astronomic din Chile, pregatit pentru a dezvalui secretele cosmosului

antene telescop

ALMA, cel mai ambitios proiect astronomic din lume, va fi inaugurat în desertul Atacama din Chile miercuri, dupa un deceniu de asteptare, si are sanse reale sa descifreze secretele originii Universului si sa revolutioneze stiinta moderna, informeaza AFP.

Amplasat in desertul Atacama, cel mai arid loc din lume, pe platoul Chajnantor, la o altitudine de peste 5.000 de metri, ALMA, o retea de radiotelescoape, va permite observarea radiatiei luminoase invizibile pentru ochiul uman, cu lungimi de unda milimetrice si submilimetrice.

ALMA (Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array), o formidabila masina de observat stelele, va putea astfel sa strapunga norii densi de praf cosmic si sa ajunga la zonele cele mai îndepartate, mai vechi si mai reci din Univers.

"ALMA reprezinta o veritabila revolutie. Vom putea sa facem observatii cu o rezolutie si o sensibilitate mult mai mari decat cele actuale, iar acest fapt va transforma complet viziunea noastra despre o parte a Universului", a declarat Massimo Tarengui, reprezentant al Observatorului european austral (ESO), participant la acest proiect.

"Vom putea sa descoperim atat de multe lucruri care astazi ne sunt necunoscute, incat va fi o revolutie totala", a adaugat el.

Citește și
NASA, incalzire globala
FOTO. Imaginea NASA care arata schimbarea dramatica din emisfera nordica a planetei
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

ALMA va utiliza 66 de antene, cantarind fiecare peste 100 de tone, care pot sa reziste la o temperatura ce variaza intre -20 °C si +20 °C. Prima antena a fost transportata la fata locului în noiembrie 2009.

Aceste antene, care pot sa opereze la unison, vor actiona ca un singur telescop urias, cu un diametru de 16 kilometri.

Acesta este primul telescop astronomic cu adevarat mondial, cu un buget de ordinul unui miliard de euro, la care au contribuit Europa - prin intermediul ESO -, Statele Unite si Japonia.

Spre deosebire de telescoapele optice cu infrarosu, ALMA poate sa capteze lumina slaba si gazele prezente in timpul formarii primelor stele, a galaxiilor si a planetelor situate în zonele cele mai întunecate, mai îndepartate si mai reci (intre -200 grade Celsius si -260 grade Celsius) ale Universului.

"Cu ajutorul ALMA, vom putea sa observam formarea si evolutia galactica si planetara si aceasta este cea mai mare speranta pe care o avem de la acest proiect. Stim cum s-a nascut Big Bang-ul, dar nu stim cum se nasc galaxiile", a declarat Diego Mardones, astronom la Universitatea din Chile.

"Avem anumite cunostinte despre Sistemul Solar, (...) dar nu avem o intelegere clara a felului în care el s-a format", a adaugat, la randul sau, Massimo Tarenghi.

ALMA va permite descifrarea altor mistere, precum acela care învaluie originea materiei organice si a vietii.

"Cu ajutorul ALMA, vom putea sa avansam si in alte domenii, cum este cel al astrochimiei. Acest univers rece permite generarea de molecule (diverse formatiuni de atomi) sau de acizi aminati.

Speram ca vom putea sa studiem acesti acizi aminati, care sunt sursa materiei organice si a vietii", a explicat Diego Mardones.

Proiectul ALMA a debutat in 2003, atunci cand Statele Unite si ESO au semnat un prim acord pentru infiintarea unui proiect urias. Celor doua parti li s-a adaugat un an mai tarziu si Japonia.

In 2009, prima antena a fost instalata pe platoul Chajnantor, în apropiere de satul San Pedro din desertul Atacama - la 1.700 kilometri de Santiago de Chile.

Acest loc a fost ales datorita altitudinii sale, secetei extreme si extraordinarei sale amplitudini. Datorita proximitatii sale de linia Ecuatorului, zona beneficiaza si de un unghi privilegiat pentru a observa o mare parte a Universului.

Imaginile captate de ALMA vor fi analizate de un supercomputer, Corelatorul, unul dintre cele mai puternice computere din lume, conceput special pentru acest proiect.

"Noi facem parte din acest Univers si ne-ar placea sa stim mai multe despre noi însine: sa stim de unde venim, cum a fost începutul, de ce suntem aici, cum s-a format Terra si viata si spre ce ne îndreptam", a declarat in incheiere Massimo Tarenghi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
NASA a anuntat intr-o conferinta de presa ca
NASA a anuntat intr-o conferinta de presa ca "planeta Marte a sustinut viata in trecutul antic"

NASA a anuntat intr-o conferinta de presa ultimele descoperiri ale Roverului Curiosity pe Marte.

FOTO. Imaginea NASA care arata schimbarea dramatica din emisfera nordica a planetei
FOTO. Imaginea NASA care arata schimbarea dramatica din emisfera nordica a planetei

O noua imagine difuzata de NASA arata cat de mult s-a schimbat planeta noastra in ultimii ani.

Mai ciudat ca-n povestile science fiction: ce au descoperit cercetatorii de la NASA
Mai ciudat ca-n povestile science fiction: ce au descoperit cercetatorii de la NASA

Telescopul spatial Kepler a descoperit planete noi, unele la fel de mici ca Luna, altele de cateva ori mai mari decat Jupiter, relateaza independent.co.uk.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.