Marele blat din invatamant. Dezvaluiri din liceele in care dascalii si elevii "s-au avut ca fratii"

Sanctiuni profesori bac

Atunci cand e vorba de interese comune - unii sa promoveze, altii sa performeze - elevii si profesorii au demonstrat ca se pot avea ca fratii. Filmati cu camera ascunsa, mai multi tineri care au sustinut bacalaureatul au povestit cum au copiat.

La Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Capitala, mai putin de 4% dintre cei inscrisi anul trecut au reusit sa ia bacalaureatul.

Anul acesta, liceenii au venit pregatiti si au avut parte si de profesori intelegatori, dupa cum marturiseste un elev, cand este intrebat cum a decurs proba de limba si literatura romana.

"Am putut sa copiem. L-am avut pe unul din spatele meu care avea casca. Profesorii erau acolo, dar ne-au spus: "va lasam sa copiati dar sa nu intoarceti capul", ca sa nu bata la ochi pe camere.

Si uite asa, puncteaza tot el, prin metoda admisa de profesori si-ar fi asigurat o nota de 7 la romana.

Citește și
Dimitrie Bolintineanu
BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In timp ce face aceste marturisiri, unul dintre colegii sai, aflat la ananghie, il suna direct din examen pentru a primi ajutor.

"M-a sunat Banu sa imi ceara o formula... dar ce formula nu stiu", spune elevul.

 

Reteaua de spaga de la Liceul Bolintineanu

In unele licee din tara se copiaza de ani de zile. Ultimul scandal, cel de la Bolintineanu, a aratat o adevarata retea de cules spaga de la elevi si parinti.

Costica Varzaru, fosta directoare a liceului, a fost arestata pentru trafic de influenta, dupa ce a iesit la iveala cum a incercat fraudarea bacalaureatului.

Ea a luat legatura cu inspectorul scolar Iuliana Costeniuc, demisa ulterior, pe care a rugat-o sa-i gaseasca profesori permisivi care sa faca parte din comisia de Bac a Liceului Bolintineanu, desi aceste desemnari ar fi trebuit facute aleatoriu, de un sistem electronic.

Un alt personaj cheie in aceasta organizare ar fi fost profesorul de religie Petre Leonard. El este cel care s-a ocupat de strangerea banilor - cate 500 de euro de elev, spun procurorii. De asemenea, Petre a aranjat ca in liceu sa vina o profesoara de romana, care sa rezolve subiectele pentru elevi.

De strangerea banilor s-a ocupat si unul dintre membrii comitetului de parinti, care trebuia sa dea 5.000 de lei presedintelui comisiei, 3.000 vicepresedintelui si cate 1.000 de lei pentru restul membrilor.

Toata aceasta ancheta a pornit la inceputul lunii iunie, cand procurorii s-au sesizat din oficiu, dupa ce au primit mai multe informatii din partea ofiterilor SRI depre o incercare de fraudare a examenului.

 

Branesti, solutia pentru cei care pica examenul de bacalaureat

La Grupul Scolar Dragomir Hurmuzescu, tinerii sustin ca si profesorii care i-au supravegheat pe ei ar fi inchis ochii si i-ar fi lasat sa colaboreze. Ba chiar i-ar fi incurajat sa se inspire din fituicile pregatite.

"Am avut niste supraveghetori foarte OK, care ne-au lasat asa.
La limba si literatura romana era o galagie in clasa de nu-ti puteai imagina
", povesteste un elev.

La fel s-ar fi intamplat si la matematica, povestesc tinerii, care sustin ca sunt licee unde banii pot cumpara nota de trecere.

"Dau in toamna si apoi ma mut la Branesti si dau bani: 500 de euro. La Branesti. poti sa dai bani acolo. Am auzit la niste colegi. In toamna, daca e", mai spune elevul.

 

Ce risca elevii si profesorii care fraudeaza examenul de bacalaureat

Daca sunt cazuri de fraudare a examenului, cei care trebuie sa raspunda sunt oficialii de la Ministerul Educatiei.

Un lucru insa este cert. Astfel de "amabilitati" sunt taxate serios, odata dovedite. Profesorii vinovati pot primi un avertisment, o penalizare la salariu sau pot fi concediati.

Iar in cazul unor fapte grave, se pot alege si cu dosar penal, in cazul unor fapte grave. Elevii prinsi ca au copiat risca si ei eliminarea din examen. Si nu se mai pot inscrie in urmatoarele doua sesiuni.

 

Semne clasice pe lucrare, cuvinte cheie sau metoda "Toaleta", magariile prin care se copiaza la bac

Un supraveghetor cu 30 de ani de experienta in domeniu a dezvaluit in exclusivitate pentru stirileprotv.ro tacticile prin care se poate copia la bacalaureat.

El spune ca printre cele mai folosite tehnici sunt:

- semnele clasice pe lucrare: sigiliul e pus ca sa fie, pentru cei care nu isi aranjeaza nimic. In rest, aproape ca iti scrii numele pe fiecare pagina de lucrare, daca vrei.

- Se pot taia anumite randuri: de exemplu, poti sa gresesti 2 randuri pe pagina 3, paragraful 2 si sa il tai. Cu linie dubla. Sau continua.

- Sau sa scrii caligrafic anul 2013. Il ingrosi, ii mai dai o data cu pixul peste.

cuvinte cheie.

Exista un milion de aranjamente. Astea-s fineturi, oricum, ca varianta cea mai sigura ramane "TOALETA".

Cum functioneaza metoda "Toaleta":

"Vin subiectele dimineata, un profesor corector le face in timp record, sa zicem 30 de minute. Copilul stie ca trebuie sa ceara voie la toaleta dupa o ora, gaseste acolo fituica, are raspunsurile, se intoarce in sala"

 

Modelele elevilor: "Imi place de tata care e preot, pentru ca face bani usor"

Elevii care au sustinut, luni, proba la limba si literatura de la examenul de bacalaureat au fost intrebati la unul dintre subiecte "ce modele au?". Iar multi dintre ei au demonstrat ca sunt la curent cu actorii politici, climatul economic si, mai ales, episoadele de can-can si au oferit raspunsuri memorabile.

"Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat."

"N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect."

"Am un var carciumar care este modelul meu. La el la bar vine si primarul si n-are treaba cu SANEPID-ul sau controale. Acum isi face terasa pe faleza. La el sunt numai bucati."

"Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat."

"Modelul meu este Ilie Nastase, pentru ca nu ii pasa de gura lumii si s-a insurat de multe ori. Cand l-a suparat cineva i-a dat-o la temelie."

"As vrea sa ajung ca Steve Jobs, cel care a descoperit telefonul mobil (nu dau nume) si tableta. Pentru ca a fost inteligent si insistent a facut miliarde de dolari. Pacat ca a murit tanar, eu voi merge mai des pe la doctor. Si poate voi face si eu descoperiri importante, sunt pasionata de tehnologie."

"Eu il admir cel mai mult pe LOUIS AMSTRONG, primul om care a pasit pe luna. A avut curaj, pentru ca racheta putea sa explodeze cu o bomba pusa de rusi. De atunci, cand fac ceva important zis ca e un pas mare pentru mine. Dar daca pasul a fost facut intr-un studio de filmat, cum spun unii, nu-l mai vreau ca model."

"N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect."

"Eu il aleg pe Nelson Mandela pentru ca mi-a placut filmul cu Morgan Freeman. El a spus ca inchisoarea nu e asa rea, daca dupa aia scapi si esti fericit. Pacat ca am inteles ca moare."

"Modelul meu este tatal meu care este preot la parohia mare din centru. Il asculta toata lumea, are un program lejer si venituri bune. Imi plac si Papa Paul si Patriarhul, care fac biserici mari si oamenii sunt fericiti."

"Modelul meu de viata sunt eu insumi, lucrez ca ospatar la MAI si sunt foarte mandru. la ora 8 incepe nebunia, cu cafele, ceaiuri si de mancare la majoritatea din unitate."

 

Marele blat dintr-un sistem de invatamant defect

In Romania, un supraveghetor castiga 24 de lei pe zi, impozabili. Adica la final ramane cu 18 lei. 

Un profesor corector castiga 4 lei pe lucrare, iar prin mana ii trec in jur de 100 de lucrari.

Sume ridicole, daca este sa le comparam cu miile de euro pe care sunt dispusi parintii si elevii sa le arunce, pentru a fi siguri ca la final obtin diploma de bacalaureat.

In plus, daca un elev obtine note mari la examene, atunci si profesorii sunt mai bine vazuti.

Asadar, cand pare ca ambele parti au numai de castigat, de foarte multe ori ajung la concluzia ca cel mai bine este sa se ajuta una pe cealalta.

In 2012 rata de promovare la nivel national a fost de 43%. In toamna a fost de 24.7%. In 2011, rata a fost de 44.47% in sesiunea de vara. In toamna doar 6,06%.

Salariul mediu al unui profesor cu 40 de ani vechime si cu toate gradele didactice este de 1600 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
BACALAUREAT 2013. Camera ascunsa: elevii dezvaluie cum s-au
BACALAUREAT 2013. Camera ascunsa: elevii dezvaluie cum s-au "infratit" cu profesorii pentru a copia

Cine a spus ca profesorii si elevii nu se pot avea ca fratii? Mai ales cand la mijloc exista interese comune: elevii sa promoveze, iar dascalii sa performeze.

BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi
BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi

Ancheta pornita la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti pentru suspiciuni de frauda a ajuns pana la Inspectoratul Scolar.

Profesorul de religie se ocupa sa aduca la bac o profesoara de romana pentru rezolvarea subiectelor
Profesorul de religie se ocupa sa aduca la bac o profesoara de romana pentru rezolvarea subiectelor

Profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, a vorbit cu o profesoara de Limba romana sa vina la scoala luni, in ziua sustinerii probei, pentru a rezolva subiectele extrase, raspunsurile urmand sa ajunga la elevi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.