BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi

Ultima actualizare: 06-07-2013 07:01

Ancheta pornita la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti pentru suspiciuni de frauda a ajuns pana la Inspectoratul Scolar.

Fosta directoare a liceului este arestata pentru trafic de influenta, o inspectoare implicata in toata povestea a fost demisa, iar sapte elevi care aveau fituici in ziua perchezitiilor nu au mai intrat miercuri in examen.

Dupa arestarea directoarei Costica Varzaru au iesit la iveala si modul in care s-a incercat fraudarea bacalaureatului la acest liceu. Cel care s-ar fi ocupat de strangerea banilor este profesor de religie, consilier local USL si administrator in cadrul primariei conduse de Marian Vanghelie, care a absolvit chiar la acest liceu.

Primele marturii ale parintilor de la Liceul Bolintineanu confirma faptul ca directoarea scolii, demisa intre timp, obisnuia sa ceara bani de la familiile elevilor.

"Mi-a zis ca se plateste locul 300 de euro, i-am mai dat inca o suta, plus bani la fondul scolii, fondul clasei. Sper ca si ceilalti parinti sa-si faca curaj sa iasa sa vorbeasca", a spus Rodica Bordei, mama unui elev.

In ceea ce priveste banii pretinsi de la elevii inscrisi la Bac, fosta directoare i-ar fi asigurat ca nu vor intampina probleme, ba chiar ca vor fi ajutati.

Pentru inceput, Costica Varzaru a luat legatura cu inspectorul scolar Iuliana Costeniuc, pe care a rugat-o sa-i gaseasca profesori permisivi care sa faca parte din comisia de Bac a Liceului Bolintineanu, desi aceste desemnari ar fi trebuit facute aleatoriu, de un sistem electronic.

Inspectorul scolar Costeniuc a fost de acord si a facut chiar si cateva recomandari, dupa cum demonstreaza inregistrarile telefonice.

Pentru implicarea ei, Iuliana Costeniuc a fost demisa din Inspectoratul Scolar Bucuresti Sector 5, iar procurorii au ridicat in urma unor perchezitii calculatorul ei.

Un alt personaj cheie in aceasta organizare ar fi fost profesorul de religie. Procurorii spun ca Petre Leonard s-a ocupat de strangerea banilor. Cate 500 de euro de elev. Tot el a aranjat cu o profesoara de limba romana sa vina in liceu, in timpul Bacului, ca sa rezolve subiectele pentru elevi.


Petre Leonard
: Sarut mainile, doamna profesoara. Leonard sunt, de la Bolintineanu.

Profesoara: Buna, Leonard.

Petre Leonard: Va sun din partea doamnei directoare.

Profesoara: Da.

Petre Leonard: Maine sunteti ocupata?

Profesoara: Nu, nu neaparat.

Petre Leonard: Ati putea sa fiti undeva la sase jumatate dimineata?

Profesoara: Da.

Petre Leonard: Intelegeti despre ce este vorba...

Profesoara: Da da.

Rezolvarea subiectelor a ajuns la vicepresedintele comisiei de Bac, asupra caruia politistii au gasit mai multe exemplare. Copiile ar fi trebuit apoi sa ajunga prin intermediul secretarei liceului la 16 elevi.

De strangerea banilor s-a ocupat si unul dintre membrii comitetului de parinti, care trebuia sa dea 5.000 de lei presedintelui comisiei, 3.000 vicepresedintelui si cate 1.000 de lei pentru restul membrilor.

La perchezitii s-au gasit, de altfel, ascunsi in sutienul unei supraveghetoare 820 de lei.

Imediat dupa interventia de luni a politistilor, la Liceul Bolintineanu s-au luat masuri stricte de control. Unii elevi au fost perchezitionati.

"Au venit dupa mine la baie, mi-au zis sa ma duc pe hol, m-au pipait, m-au controlat", a spus un elev.

Miercuri, la proba de matematica, o eleva nu a fost primita in sala de examen pentru ca avea casti de telefon la ea.

Parintii spun ca autoritatile fac exces de zel, iar copiii nu se mai pot concentra la examen.

Ancheta in acest caz a fost demarata la inceputul lunii iunie, cand procurorii s-au sesizat din oficiu, dupa ce au primit mai multe informatii din partea ofiterilor SRI despre o incercare de fraudare a examenului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO