Profesorul de religie se ocupa sa aduca la bac o profesoara de romana pentru rezolvarea subiectelor

Bacalaureat 2012

Profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, a vorbit cu o profesoara de Limba romana sa vina la scoala luni, in ziua sustinerii probei, pentru a rezolva subiectele extrase, raspunsurile urmand sa ajunga la elevi.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat. Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu. Procurorii arata, in documentul citat, in ce fel erau ajutati elevii de la Liceul "Bolintineanu" care dadusera bani.

Astfel, dupa deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. Dupa rezolvarea subiectelor de catre profesori, Costica Varzaru si alti profesori urmau sa imparta rezolvarile multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentarii filelor de ciorna.

Potrivit anchetatorilor, au fost facute demersuri pentru a fi introdusa in scoala o persoana care sa solutioneze subiectele. Anchetatorii prezinta in referat o interceptare din 30 iunie a discutiei dintre profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, si profesoara de romana Maria Rodica Diaconescu, careia ii spune ca suna din partea directoarei liceului si o asteapta sa vina in ziua examenului, in jurul orei 06.30.

"Doamna Da.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Leonard: Sarut-mainile, doamna profesoara. Leonard sunt, de la Bolintineanu.

Doamna: Buna, Leonard.

Leonard: Sarut-mana. Ce faceti? Ma iertati ca va deranjez la ora asta.

Doamna: Deloc nu ma derajezi.

Leonard: Va sun din partea doameni directoare.

Doamna: Da. Leonard: Maine sunteti ocupata?

Doamna: Nu. Nu neaparat.

Leonard: Ati putea sa fiti undeva la sase jumatate dimineata?

Doamna: Da.

Leonard: Intelegeti despre ce este vorba.

Doamna: Da, da. Leonard: Sarut-mana.

Doamna: Bun, bine. Da, sase jumatate, da?

Leonard: Dimineata, da?

Doamna: Multumesc mult, da, da."

Procurorii mai arata ca fraudarea examenului de bacalaureat rezulta si din discutia purtata in 26 iunie, intre Leonard Petre si o alta persoana:

"Doamna: Ce faceti? Erati la sedinta, nu?

Leonard: Sunt la sedinta. Sunt terminat. Doamna: Deci, am vorbit cu asa..., mi-a zis sa ma duc sambata la dansa.

Leonard: Da, da. Doamna: Au venit o parte... de fapt o clasa aseara la mine, s-a... Leonard: Incet, incet, nici sa-i fortati ca va faceti rau.

Doamna: Da, da.

Leonard: Intelegeti? Nu sa-i fortati, le spuneti doar...

Doamna: Da, da, numai ca eu ii spusesem dansei cam 30, dar eu am sa-i spun asa, ca sunt 15 care au fost inainte si mai am 15, ca sa pastrez asa cum ati spus, da?

Leonard: Da. Asta e altceva, sa stiti.

Doamna: Exact, deci, eu asta v-am spus acum ca sa stiti daca cumva, ca poate va intreaba, deci, o sa-i spun.

Leonard: Nu, ca eu numai... Eu o sa vorbesc vineri, o sa ma duc la scoala.

Doamna: Pai, chiar zicea ca vrea sa vorbeasca cu dumneavoastra.

Leonard: Sa ma intalnesc, ca vreau sa ma intalnesc si cu copiii sa stam un pic de vorba inainte si atunci vorbesc.

Doamna: Da".

Profesorul de religie de la Liceul "Bolintineanu" si alti diriginti de la clasele a XII-a au strans cate 500 de euro de la elevi, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si "cheltuieli" pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului. Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit sume de bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

"Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro/elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginti ai claselor terminale, directorii liceului sustinand ca, la randul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenti, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atributii de supraveghere in salile de examen ale centrului mentionat", au notat procurorii in documentul citat.

Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Petre Leonard. Profesorul Leonard Petre a fost ales in 2012 consilier local din partea USL in Primaria Sectorului 5, dar si-a pastrat orele de religie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" la clasele a XII-a si dirigentia la una dintre clase, au declarat petnru MEDIAFAX surse oficiale.

Banii stransi de diriginti de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Varzaru, care urma sa ii dea supraveghetorilor direct sau disimulat in pachete de tigari, ziare sau reviste asezate pe catedre in timpul examenului, au mai notat procurorii in documentul citat. Procurorii au mai aratat ca, din cei 12.900 de lei adunati in total de la elevi, presedintele comisiei de examinare urma sa primeasca 5.000 de lei, vicepresedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia sa ajunga cate o mie de lei.

Luni, la cateva ore dupa sustinerea probei la limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie. Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marti a fost sustinuta proba la limba si literatura materna, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului si vineri este programata proba la alegere a profilului si specializarii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rezultate finale Bac 2018, sesiunea de toamnă. Notele au fost afișate, promovare de 29,7%
Rezultate finale Bac 2018, sesiunea de toamnă. Notele au fost afișate, promovare de 29,7%

Rezultate finale BAC 2018, sesiunea de toamnă. Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat miercuri notele finale, după contestații, pentru elevii care au susținut examenul de Bacalaureat în a doua sesiune.

EDU.RO REZULTATE BAC 2018 sesiunea de toamnă. Notele au fost afișate. Rată de promovare - 26,9%
EDU.RO REZULTATE BAC 2018 sesiunea de toamnă. Notele au fost afișate. Rată de promovare - 26,9%

EDU.RO REZULTATE BAC 2018 sesiunea de toamnă. Absolvenţii de liceu care au susținut probele la examenul de Bacalaureat 2018 în sesiunea de toamnă își pot afla notele. 

REZULTATE BAC 2018. Cea mai mare medie la sesiunea august-septembrie
REZULTATE BAC 2018. Cea mai mare medie la sesiunea august-septembrie

REZULTATE BAC 2018. Cea mai mare medie la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat - 9,8 - a fost obţinută de un candidat din Bucureşti, arată datele publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.