Cum apar maghiarii in agenda Guvernului Romaniei. Prevederile din nou acord dintre USD si UDMR
Victor Ponta ar putea plati scump iesire liberalilor de la guvernare.
Acordul semnat cu UDMR contine o serie de prevederi care ar putea sa-l coste puncte de popularitate pe premier.
Luni 3 martie, la o saptamana dupa ce PNL a iesit de la guvernare, PSD are oficial un nou aliat: UDMR. Uniunea Maghiarilor a semnat un acord politic si unul guvernamental cu alianta electorala USD, acord care va avea consecinte semnificative in urmatoarea perioada. Iata e prevad, mai concret, aceste acorduri, de respectarea carora depinde, in acest moment, guvernul Ponta:
Acordul guvernamental este simplu: UDMR intra in Guvern, primeste ministri si secretari de stat, isi asuma programul USL din 21 decembrie 2012 iar toate deciziile se iau prin consens USD-UDMR.
Pe de alta parte, acordul politic cuprinde o serie de prevederi controversate. A fost insa elaborat cu grija, pentru a nu incalca in niciun fel programul de guvernare al USL, astfel ca presedintele Basescu sa nu poata invoca un motiv de acest fel pentru a bloca noul guvern. In materialul video poti vedea tot textul acestui act.
Prin articolul 2 al acordului politic, USD si UDMR convin sa promoveze, in urmatorii doi ani, initiative politice privind modificarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala, drepturile culturale ale minoritatilor si reprezentarea proportionala a minoritatilor in diferitele institutiii. Exista insa si o prevedere mult mai concreta: acordul prevede “solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures”. Linia de predare in maghiara a fost de altfel si unul din motivele invocate pentru rasturnarea Guvernului Ungureanu, insa pe de alta parte ea apare in protocolul semnat de USL si UDMR inainte de alegerile din 2012 (gasiti protocolul la finalul acestui material). PNL s-a opus insa tot timpul infintarii unui asemenea departament la UMF Targu Mures.
Articolul 3 afirma ca partile semnatare se vor consulta in privinta oricarei probleme legate de minoritatea maghiara, de legea invatamantului (in special capitolele privind minoritatile) si vor sustine drepturile castigate ale minoritatilor nationale.
Alte masuri specificate in acord se regasesc si in Programul de Guvernare 2013-2016. Exista insa si cateva prevederi care au o importanta speciala pentru UDMR. Una dintre acestea este legiferarea Codului silvic: UDMR, ai carui lideri au interese in acest sector economic, a cerut de cand era in Opozitie sa se interzica cumpararea lemnului brut de catre intermediari.
Povestea Marii Defrisari, la "Romania, te iubesc!"
Un alt articol controversat cere ca USD si UDMR sa promoceze in Parlament o lege prin care autoritatile locale sa aiba dreptul sa arboreze si “steaguri ale unitatilor administrativ-teritoriale” pe langa cele ale Romaniei si UE. In conditiile regionalizarii, aceasta ar putea insemna de fapt steagul Tinutului Secuiesc, in conditiile in care acesta ar deveni una dintre viitoarele regiuni.
In fine, prin articolul 10 se cere sa se puna un “accent deosebit” pe lucrarile la sectoarele de autostrada Campia Turzii-Targu Mures si Gilau-Oradea.
Vezi cum arata harta autostrazilor publicata de Guvern
Sursa: Pro TV
Etichete: UDMR, acord, minoritati, USD, UMF Targu Mures,
Dată publicare:
03-03-2014 17:13