"USL se rupe", cea mai folosita expresie din limba romana, in ultimele luni. Ce a unit si despartit alianta

crin si ponta suparati

"USL se rupe”: auzim asta incontinuu de aproape un an de zile. Si totusi, Uniunea conceputa de Victor Ponta si Crin Antonescu era gandita sa tina cel putin un deceniu.

Crin Antonescu: "Luni seara sau marti, vom avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate si caruia, ca atare, noi ii vom cere demisia imediata”. Aceasta e situatia in care a ajuns in momentul de fata alianta care acum trei ani se prezenta drept cel mai de succes proiect politic de dupa revolutie. Cum s-a ajuns pana aici, cand la inceputul lui 2013 Uniunea Social-Liberala parea indestructibila?

Uniunea Social-Liberala, nastere fara dureri
Pe 5 februarie 2011 se nastea Uniunea Social-Liberala, o alianta cu trei parinti: PNL, PSD si PC. Toate trei, pe atunci, in Opozitie. Din start era clar ca, dincolo de declaratii, un singur lucru unea cele trei partide: dorinta de a-l da jos pe Traian Basescu. Protocolul USL a fost conceput sa tina pana la 31 decembrie 2020. Dupa numai trei ani, insa, Uniunea Social-Liberala arata ca si cum si-ar fi depasit de mult termenul de garantie.

Mai repede si mai durabil decat se asteapta oricine, astazi ne dam mana”, anunta pe 5 februarie Crin Antonescu, in aplauzele social-democratilor, liberalilor si conservatorilor prezenti la nasterea USL. Nu chiar ale tuturor: printre cei care au votat impotriva aliantei s-a numarat Ludovic Orban, practic numarul 2 in PNL. Iar alianta nu era atat de neasteptata pe cat sustineau liderii ei: cei cu memorie mai buna isi amintesc ca in 2007-2008 guvernul liberal al lui Calin-Popescu Tariceanu a supravietuit doar cu sprijinul parlamentar al PSD.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta
Antonescu, despre declaratia lui Ponta: "Obraznica si mincinoasa". USL-ul se poate rupe inainte de intalnirea de luni
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

O copilarie dificila
Vom repara nedreptatile, vom relansa economia, vom reda romanilor speranta", promitea tot pe 5 februarie Victor Ponta. La inceput, insa. Uniunea Social-Liberala parea sa nu aiba sperante nici macar pentru ea. In martie 2011 USL si-a incercat norocul cu o motiune de cenzura care ar fi trebuit sa fie sustinuta de un urias miting al sindicatelor urmat de greva generala. Motiunea a picat, la miting au mai ramas 2.000 de oameni, greva a fost pana la urma japoneza.

Dezamagiti de lipsa de rezultate a Uniunii Social-Liberale, care nu prea sa aiba sanse sa iasa prea curand din opozitie oameni din primul esalon al USL s-au reorientat spre Putere. Punctul culminant a fost atins odata cu excluderea lui Mircea Geoana din PSD, partidul pe care pana de curand il condusese. Fostul prezidentiabil al social-democratilor nu a cedat de bunavoie sefia Senatului iar atunci cand partidul a incercat sa-l inlocuiasca cu cineva mai loial a pierdut complet postul,luat de Vasile Blaga. Singura victorie a USL in 2011 a fost una de imagine: liberalii l-au invitat pe regele Mihai sa tina un discurs in Parlament, punandu-i intr-o situatie ingrata pe presedintele Basescu si premierul Boc.

Cum a iesit USL din Opozitie cu ajutorul Puterii
Ca sa ajunga la putere, la mai bine de un an de la infiintare, Uniunea Social-Liberala a avut nevoie de o serie de gesturi sinucigase ale Puterii. Acestea au inceput cu atacul public al presedintelui Basescu la adresa fondatorului SMURD, Raed Arafat, care a fost scanteia ce a aprins protestele din Piata Universitatii la inceputul anului 2012. Si s-au incheiat cu boicotarea guvernului Ungureanu de catre liderii din vechea garda a PDL, care a dus la caderea sa in urma unei motiuni de cenzura.

Pe 7 mai 2012 USL a venit la guvernare cu un sac de promisiuni in spate. Cea mai importanta dintre promisiuni: cea facuta lui Crin Antonescu, caruia i s-a garantat prin protocolul USL ca va fi candidatul Uniunii la presedinte in 2014. Pana atunci, liderul PSD a luat un post ceva mai tangibil, cel de prim-ministru.

Victor Ponta, noul premier, cu o saptamana inainte de a intra in functie: „Nu avem nevoie nici de negocieri, nici de targuieli, nici de cine stie ce proportii intre PSD-PNL-PC. Am facut aceasta lista cu un singur gand: in urmatoarele sase luni, Guvernul USL este obligat sa fie cel mai competent guvern pe care l-a avut Romania si, mai mult decat orice, cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania".

Primul guvern, primele scandaluri
In realitate, guvernul Ponta si-a inceput mandatul cu mari probleme de cinste si competenta. Mai intai, scandalul de plagiat in care au fost prinsi atat premierul, cat si ministrul educatiei, apoi scandalul Oltchim, in care una din marile privatizari promise de Guvern s-a incheiat printr-o farsa marca OTV. In cele din urma, 7 ministri au fost nevoiti sa-si dea demisia din diverse motive, un bilant destul de dramatic pentru cel mai competent si mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania.

Uniunea Social-Liberala a rezistat insa eroic tuturor acestor vicisitudini si a castigat glorios atat alegerile locale, cat si cele generale din 2012. 36 de Consilii Judeten, 1.351 de primarii (inclusiv Capitala si 5 din cele 6 sectoare) au fost luate de USL la alegerile locale din iunie. Apoi Uniunea a mai luat si 66% din mandatele de deputati si 69% din cele de senatori la parlamentarele din decembrie. Cheia succeselor Uniunii: un dusman comun, presedintele Traian Basescu. A spus-o chiar el, la investirea primului cabinet Ponta: „Un guvern de opozitie fata de mine”.

Momentul de glorie al Uniunii: marele miting din 17 octombrie de pe National Arena, cel mai mare show politic de dupa 1989. Un eveniment in stil american la care au participat 70.000 de oameni. Multi au recunoscut totusi ca n-au facut-o din convingere, ci de dragul unei "diurne".

Dupa victoria in alegeri, Victor Ponta si-a updatat guvernul pe 21 decembrie. Daca fostul cabinet avea o scuza pentru a nu demara proiecte pe termen lung, guvernul Ponta 2 era teoretic, complet stapan pe situatie. In realitate, USL a descoperit rapid ca regulile jocului le mai scriu si altii: de pilda, reprezentantii FMI, dar mai ales presedintele Basescu.

Apar fisurile
Pe 13 decembrie, la scurt timp dupa victoria in alegeri, premierul a semnat un „pact de coabitare” cu presedintele. In acest fel USL practic a renuntat sa mai fie o alianta anti-Basescu. Dar opozitia fata de presedinte era practic cimentul Uniunii Social-Liberale. Ce mai ramanea sa-i uneasca pe Victor Ponta si Crin Antonescu? Asa incat, dupa ce a castigat alegerile, USL a devenit victima propriului succes.

La inceputul lui 2013 tensiunile nu era inca vizibile. „Il consider pe Crin nu doar un partener, ci un prieten”, spunea pe atunci Victor Ponta. O prietenie care s-a transformat curand in razboi rece, un razboi pentru care PNL s-a intarit in luna februarie a aceluiasi an cu Klaus Iohannis, popularul primar al Sibiului.

Prima batalie: propunerea Laurei Kovesi la sefia DNA. Vazuta ca o protejata a presedintelui, procuroarea a fost sustinuta si de premier. „Raspunsul e clar: nu!”, a replicat Crin Antonescu. "Mai departe, ce sa facem, sa rupem USL? Poate e si asta o varianta". Asa a aparut refrenul „USL se rupe”, care descrie perfect viata politica din ultimul an.

Mai 2013. USL se rupe. Senatorul liberal Sorin Rosca-Stanescu il acuza pe Victor Ponta ca s-ar fi implicat personal intr-o investigatie SRI. Ponta da un ultimatum: parlamentarul sa fie dat afara din PNL sau US se rupe.

Iunie 2013. USL se rupe. PSD si PNL nu se pot intelege asupra interzicerii casatoriilor gay in noua Constitutie.

Iulie 2013. USL se rupe. De vina sunt tensiunile in teritoriu, unde liberalii si social-democratii nu colaboreaza bine la nivel de comuna, oras, judet.

August 2013. USL se rupe. Ministrul liberal al Transporturilor Relu Fenechiu e condamnat la inchisoare si demisioneaza, Ponta nu e de acord cu inlocuitorul propus de Crin, Ovidiu Silaghi, si el un client al DNA. In final se gaseste o varianta de compromis, Ramona Manescu.

Septembrie 2013. USL se rupe. Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana ii dezbina pe liberali, adversarii declarati ai exploatarii, si pe social-democrati, care au o pozitie ambigua, chair favorabila proiectului. „Ne-am impacat”, anunta premierul pe 17 ale lunii. „In ceea ce ma priveste, si sunt convins ca si Crin va face la fel, orice neintelegere o vom pastra in cadru privat.”

Octombrie 2013. USL se rupe. Victor Ponta ii ataca pe procurorii „basisti”. „Este inacceptabil, un exces de comunicare”, declara Crin Antonescu.

Noiembrie 2013. USL se rupe. Pe fondul zvonurilor cum ca PNL si PSD vor avea candidati separati la alegeri, liderul PC Dan Voiculescu anunta ca si partidul sau va avea candidat si-i acuza pe liberali ca incearca „sa se imprieteneasca” cu Basescu. „E o nerusinare”, raspunde Crin Antonescu.

Decembrie 2013. USL se rupe. O serie de masuri controversate votate in Parlement, printre care legea aministiei si „superimunitatea”, devin pisica moarta pe care Ponta si Crin o arunca unul in curtea altuia. "Domnul presedinte Antonescu si-a mintit colegii asupra realitatii, pentru ca am fost la USL cel putin 12 persoane atunci cand domnia sa a fost de acord cu Legea amnistiei”, acuza premierul. Crin raspunde: "Eu, spre deosebire de altii, nu am fost dovedit niciodata mincinos si nu ii permit nici lui Victor Ponta si nici altcuiva sa spuna acest lucru".

Ianuarie 2014. USL se rupe. In Ilfov, liberalii se aliaza cu PDL. "Sunt semnele unei casnicii obisnuite, cum este cazul lui Victor Slav si Bianca Dragusanu..", comenteaza Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD. Crin Antonescu ia insa in serios problemele din teritoriu si cere ca protocolul Uniunii sa fie completat. Un alt motiv de disputa – listele pentru europarlamentare: comune sau separate?

Februarie 2014. USL, ati ghicit, se rupe. Totul incepe de la accidentul aviatic din Apuseni, in urma caruia PNL ramane fara un ministru de Interne mai apropiat de premierul Ponta decat de seful sau din partid. Crin mai retrage doi ministri, la Economie si la Finante, a caror principala vina e ca au fost si ei sedusi de Ponta. Si ca au sustinut in discutiile cu FMI „electorata”, pe care Klaus Iohannis, o declara o masura care „nu va da rezultate decat in talk-show”.

ElectoRata, masura care ar trebui sa ajute un milion de romani cu credite la banca

Iohannis e scos in fata de liberali. Crin vrea sa il aduca in Guvern ca vicepremier si ministru de Interne, post cheie intr-un an electoral cum e 2014. PSD gaseste insa motive legale pentru a respinge aceasta schimbare a echilibrului de putere in Guvern. E scos in fata Daniel Constantin de la PC, care cere si el un post de vicepremier sau sefia Senatului.

Un alt motiv pentru care USL se poate rupe: ministrul muncii, Mariana Campeanu. Acuzata ca si-a folosit influenta pentru a ii obtine sotului sau conditii mai bune de pensionare, ministrul se pregateste sa isi dea demisia, gets aprobat si de seful ei de partid, Crin Antonescu. La fel ca si in cazurile Stroe sau Chitoiu, premierul Ponta insista pentru pastrarea ministrului in Guvern. Dar, din punctul de vedere al PNL, pastarea Marianei Campeanu e un dezastru de imagine.

In acelasi timp, social-democratii fac o noua alianta, USD (Uniunea Social-Democrata) cu PC si UNPR. E vorba de o alianta electorala pentru alegerile euro-parlamentare, care nu sunt mentionate in protocolul USL. In plus, dupa calculele social-democratilor, USD ar putea guverna si fara liberali daca ar coopta si UDMR.

Calcul StirileProTV: cum ar putea USD sa guverneze

Totusi, formal, protocolul nu a fost incalcat, afirma social-democratii. "Am renuntat si la desfiintarea USD", spune, in cele din urma, Crin Antonescu, pus in situatia ingrata de a fi autorul ruperii USL.

Desi se rupe de aproape un an de zile, Uniunea Social-Liberala continua sa traiasca macar cu numele. Si o va mai face pana cand unul dintre liderii USL va fi pus de celalalt intr-o pozitie atat de dezavantajoasa incat va fi obligat sa isi asume ruperea Uniunii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Divort cu scandal, dar cu sanse de impacare, in USL. Ponta si Antonescu se acuza reciproc ca vor sa rupa alianta
Divort cu scandal, dar cu sanse de impacare, in USL. Ponta si Antonescu se acuza reciproc ca vor sa rupa alianta

Inca in alianta, liderii USL, si-au aruncat din nou, replici dure. "PSD are intentia de a inchide episodul USL, dar nu are taria, sa o spuna", a comentat Crin Antonescu.

Antonescu, despre declaratia lui Ponta:
Antonescu, despre declaratia lui Ponta: "Obraznica si mincinoasa". USL-ul se poate rupe inainte de intalnirea de luni

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca declaratia premierului Victor Ponta privind candidatura sa la Presedintie din opozitie este un mesaj ca degeaba mai stau pana luni si ca intentia este "de a inchide episodul USL".

Crin Antonescu, la emisiunea
Crin Antonescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani": "Daca se rupe USL, cel mai corect ar fi sa avem alegeri anticipate"

URMARESTE INREGISTRAREA INTEGRALA. Crin Antonescu i-a transmis „un mesaj foarte simplu” premierului Ponta: Klaus Iohannis va fi viitorul premier al Romaniei, iar el, Victor Ponta, va mai ramane la Palatul Victoria „cel mult pana in toamna”. 

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.