Kremlinul da vina doar pe Occident pentru "lista neagra" a indezirabililor in Rusia. In ce conditii ar putea fi extinsa

Kremlin

Scandalul listei cu oficiali europeni declarati indezirabili de Kremlin continua. Mingea a ajuns acum in terenul rusilor care incearca, aparent paradoxal, sa dea vina tot pe europeni.

Oficialii rusi au confirmat ca lista este perfect reala si o considera un raspuns normal la sanctiunile occidentale la adresa tarii lor. Mai mult, ei sustin ca publicarea documentului e o “tradare”, acesta avand un caracter confidential.

Ar putea suna ca o gluma, dar aceasta este reactia oficiala a Ministerului de Externe de la Moscova dupa izbucnirea scandalului “listei negre”. Aceasta cuprinde 89 de personalitati europene, printre care si 5 din tara noastra, carora li se interzice accesul pe teritoriul Federatiei Ruse.

-► “Show politic”
-
► Raspuns oficial, pe Facebook
-► Lista ar putea fi extinsa
-► Occidentul, acuzat de absurditate
-► De ce sunt 89 de europeni pe lista

 

Citește și
Vladimir Putin - Getty
Cine sunt cei 5 romani de pe "lista neagra", carora li se interzice intrarea in Rusia. Primele reactii ale indezirabililor
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

“Show politic”
Initial, chiar in ziua in care lista a fost divulgata de ministrul olandez de externe, Moscova a evitat sa dea un raspuns, desi s-au cerut explicatii din partea mai multor cancelarii occidentale iar veridicitatea listei nu a fost vreo clipa pusa la indoial de nimeni. De altfel, agentia oficiala de stiri a Kremlinului, Ria Novisti, mentionase cu putin timp inainte existenta unei asemenea liste, citand o sursa diplomatica. Potrivit acesteia, ministrul de externe Serghei Lavrov ar fi cerut o lista cu cei pe care ambasadele Rusiei din mai multe state ii suspecteaza ca desfasoara „activitati anti-rusesti” sau care sunt banuiti de coruptie.

Pe 30 mai, dupa izbuncnirea scandalului, o alta sursa de rang inalt din diplomatia rusa a divulgat pentru Interfax ca documentul trebuia sa fie confidential si nu era destinat presei, confirmand in acelasi timp autenticitatea acestuia si faptul ca a fost remis ministerelor de externe vestice. „Publicarea sa apasa pe constiinta lor, nu a noastra”, a declarat oficialul care si-a pastrat anonimatul, acuzand Occidentul ca vrea sa faca „show politic”. Aceeasi sursa a oferit si justificarea pentru redactarea acestei liste: „este un raspuns la campania de sanctiuni dezlantuita impotriva Rusei de unele state UE in frunte cu Germania”.

Raspuns oficial, pe Facebook
O zi mai tarziu, pe 31 mai, Maria Zaharova, adjunctul purtatorului de cuvant al ministerului de Externe rus (foto jos), a rupt tacerea pe pagina sa de Facebook. Intr-o lunga postare, aceasta a explicat ca de fapt lista a fost facuta pentru a ajuta cancelariile occidentale, deoarece multi oficiali europeni se trezeau ca zboara pana in Rusia iar odata ajunsi acolo li se refuza intrarea in tara.

Pentru ca asemenea suprize neplacute sa nu mai apara, Bruxelles-ul ar fi cerut o lista in sprijinul „celor prea lenesi ca sa mearga la misiunile diplomatice ale Rusiei pentru a se informa”, sustine Zaharova.

Lista ar putea fi extinsa
Ulterior, insa, lista a fost remisa de diplomatii occidentali presei, desi ea nu avea caracter public - o actiune pe care Zaharova o califica drept „josnica”. Ea trage de urechi si ambasadele acestor state la Moscova, sustinand ca acestea erau informate in legatura cu existenta unor interdictii de intrare in Rusia de mai bine de un an si jumatate.

Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse lasa de inteles si ca lista nu e definitiva, ea fiind pur si simplu un raspuns „conform practicilor internationale” la sanctiunile la care e supusa tara sa si ca va reflecta potentialele sanctiuni suplimentare. Zaharova le recomanda europenilor care detin pasapoarte diplomatice si vor sa calatoreasca in Rusia sa verifice mai inainte la ambasada sau consulatul din tara lor daca nu cumva au interdictie.

Occidentul, acuzat de absurditate
Reactii la fel de indignate au exprimat si sefii Mariei Zaharova pe 1 iunie. Ministrul adjunct de externe, Alexei Meskov, se declara „dezamagit profund de actiunile partenerilor europeni” si spune ca nu poate avea incredere in acestia, potrivit Interfax. Meskov confirma practic toate afirmatiile Mariei Zaharova si spune ca lista „nu e un gest politic, ci o masura care sa le usureze intr-un fel viata celor care apar in ea".

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov (foto sus), a declarat la randul sau ca ii este si rusine sa explice „absurditatea logicii Occidentului”, care critica Rusia pentru aceasta lista. Lavrov a dat mai multe detalii, precizand ca interdictia ar viza persoane care „au sprijinit activ lovitura de stat din Ucraina”, adica rasturnarea regimului Ianukovici. O pozitie similara a exprimat si Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, care a spus ca ii vine greu sa inteleaga reactia Occidentului.

De ce sunt 89 de europeni pe lista
Va fi lista extinsa sau nu? Cel mai probabil da, in cazul in care UE va introduce noi sanctiuni. La ora actuala, numarul oficialilor europeni care au interdictie in Rusia e identic cu cel al oficialilor rusi carora nu li se permite accesul in Europa: 89.

O echivalenta care nu a fost in general sesizata de presa pentru simplul motiv ca, pentru a ajunge la acest total, trebuie calculati nu doar oficialii rusi sanctionati, ci si cei din Crimeea si Sevastopol, pe care Moscova le considera de-acum parti din Rusia. Din punctul de vedere al Occidentului, acestia sunt in continuare ucraineni, dar pentru Kremlin sunt rusi. Serghei Lavrov se lauda ca numarul celor sanctionati de Rusia e mai mic decat al rusilor sanctionati de Occident, pe care ii estima la 150. In realitate, dintre cele 161 de persoane sanctionate de UE, SUA, Canda si alte state occidentale, doar 89 au cetatenia rusa sau a unei regiuni anexata unilateral de Rusia, restul fiind ucraineni sau cu cetatenie neprecizata.

Daca aceasta lista va creste, va creste si cea a Kremlinului – doar ca in vreme ce una dintre ele este publica, cealalta e tinuta in secret, iar rusii se pare ca fac din asta chiar un motiv de mandrie.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
George Maior, despre
George Maior, despre "lista neagra" a Rusiei: "Este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece"

Fostul sef al SRI George Maior a vorbit despre lista cu demnitari din Europa carora li s-a interzis patrunderea in Rusia si pe care se afla si cinci romani.

Cine sunt cei 5 romani de pe
Cine sunt cei 5 romani de pe "lista neagra", carora li se interzice intrarea in Rusia. Primele reactii ale indezirabililor

Pe lista celor peste 80 de oficiali europeni declarati indezirabili de Moscova in aceasta saptamana se afla si 5 romani, potrivit unui document publicat pe Facebook de Iulian Chifu, fost consilier prezidential in Departamentul afaceri strategice.

Scandal diplomatic dupa ce vicepremierul rus a vizitat o tara NATO profitand de un tratat de acum un secol.
Scandal diplomatic dupa ce vicepremierul rus a vizitat o tara NATO profitand de un tratat de acum un secol. "Nu e binevenit"

Controversatul vicepremier Dmitri Rogozin a produs din nou scandal cu una dintre vizitele sale. Daca in 2014 a fost vorba de Moldova, de data asta oficialul rus a mers in Norvegia

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Victorie în instanță pentru USR, PMP și Forța Dreptei. ÎCCJ a validat înființarea Alianței Dreapta Unită
Victorie în instanță pentru USR, PMP și Forța Dreptei. ÎCCJ a validat înființarea Alianței Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, înființarea Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), admițând contestația față de decizia Biroului Electoral Central.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.