Scandal diplomatic dupa ce vicepremierul rus a vizitat o tara NATO profitand de un tratat de acum un secol. "Nu e binevenit"

Dmitri Rogozin in insulele Svalbard

Controversatul vicepremier Dmitri Rogozin a produs din nou scandal cu una dintre vizitele sale. Daca in 2014 a fost vorba de Moldova, de data asta oficialul rus a mers in Norvegia

UPDATE 12:30 Purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe a declarat, potrivit agentiei TASS, ca reactiua Norvegie "ne-a uimit. Este inexplicabila si absurda din punctul de vedere al dreptului international. Articolul 3 din Tratatul asupra insulei Spitsbergen din 1920 stipuleaza liberul acces in arhipelag al tututor cetatenilor din statele semnatare. Sanctiunile unilaterale nu afecteaza prevederile tratatului si sunt irelevante in acest caz", a spus Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse.

Ambasadorul Rusiei in Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian in urma vizitei efectuate la sfarsitul saptamanii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin in arhipelagul Svalbard. Rogozin este pe lista oficialilor rusi supusi sanctiunilor Uniunii Europene in urma anexarii Crimeii de Moscova in martie 2014, relateaza ziarul Aftenposten, care il citeaza pe seful diplomatiei norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse.

Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut international special. Rusii au dreptul sa viziteze insulele fara viza, ca urmare a unui tratat semnat in 1920. Dupa „escapada” lui Rogozin, sugera duminica publicatia norvegiana BarentsObserver citata de Agerpres, guvernul de la Oslo ar putea lua in considerare impunerea unor restrictii in ceea ce priveste accesul rusilor in arhipelag.

Citeste aici despre scandalul diplomatic provocat de vizita lui Dmitri Rogozin in Transnistria

Citește și
Rogozin
Rusia sta cu ochii pe Republica Moldova, care se pregateste de alegeri. Avertismentele date de vicepremierul Dmitri Rogozin
Declarațiile făcute de președintele Joe Biden la ONU: „Putin a eșuat în războiul său”

Potrivit ziarului Aftenposten, Rogozin a sosit in arhipelag cu o cursa charter din Rusia si a trecut fara probleme de controlul pasapoartelor, unde trebuia sa fie oprit. Ca urmare, Ministerul de Externe norvegian a cerut explicatii Federatiei Ruse. Seful diplomatiei de la Oslo, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 ca Rusia a fost instiintata ca Norvegia nu doreste sa vada pe teritoriul ei „persoane de pe lista neagra implicate in incalcarea legilor in Crimeea si in Ucraina”.

„Nu suntem foarte incantati”, a comentat gestul pentru AFP si un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Rune Bjaystad. „Noi am indicat clar Ambasadei ruse la Oslo ca persoanele de pe aceasta lista nu sunt binevenite in Svalbard”, a subliniat un alt purtator de cuvant al diplomatiei norvegiene, Frode Overland Andersen. Declarand ca aceasta vizita este „regretabila”, el a precizat ca Norvegia a „cerut autoritatilor ruse o explicatie”.

Chiar daca nu este membra a UE, Norvegia a aderat la sanctiunile occidentale impotriva Rusiei ca urmare a rolului ei in criza ucraineana. In plus, tara este si membra NATO, inca de la infiintarea Aliantei. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali rusi impotriva carora s-au impus sanctiuni, constand in inghetarea activelor si interdictie de calatorie in Uniunea Europeana. In replica, Rogozin a comentat ca „norvegienii pur si simplu il invidiaza ca s-a scaldat la Polul Nord”. Ulterior, a scris pe Twitter si ca "Arctica este Mecca rusilor"

Vicepremierul rus a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute o vizita in arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea statiei stiintifice arctice „Polul Nord-2015”, iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postand apoi pe contul sau de Twitter fotografii si clipuri din aceasta calatorie.

Moscova ar trebui sa depuna toate eforturile pentru a explora partea rusa a Arcticii, a declarat el, indicand ca aceasta regiune se confrunta cu o multime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii. „Dar acum accentul este pus astfel incat sa venim pentru totdeauna in Arctica si s-o facem sa fie a noastra. Cel putin in partea care se afla in zona de responsabilitate a Rusiei”, a afirmat Rogozin, subliniind ca este vorba in primul rand de dezvoltarea rutei maritime a Nordului. La inceputul acestui an, a amintit el, presedintele Vladimir Putin a decis infiintarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice. „Toate acestea arata ca inalta conducere politica a tarii - presedintia si guvernul - acorda o deosebita atentie dezvoltarii Arcticii in consolidarea pozitiei noastre in aceasta regiune”, a mentionat vicepremierul rus.

Articol recomandat de sport.ro
Letonii nu au avut milă de Gigi Becali înaintea duelului din Europa League: "De 20 de ori mai scandalos decât patronii noștri!"
Letonii nu au avut milă de Gigi Becali înaintea duelului din Europa League: "De 20 de ori mai scandalos decât patronii noștri!"
Citește și...
Vicepremierul Rogozin acuza NATO ca pregateste un atac prin Internet.
Vicepremierul Rogozin acuza NATO ca pregateste un atac prin Internet. "Tarile mici sunt o amenintare pentru Rusia"

Cunoscut pentru declaratiile sale belicoase, Dimitri Rogozin a vorbit marti despre planurile NATO de a ataca Federatia Rusa mai intai prin online

Rusia sta cu ochii pe Republica Moldova, care se pregateste de alegeri. Avertismentele date de vicepremierul Dmitri Rogozin
Rusia sta cu ochii pe Republica Moldova, care se pregateste de alegeri. Avertismentele date de vicepremierul Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat marti dorinta Republicii Moldova de a se integra in UE, folosind o metafora. El sustine ca tara vrea sa "stea la coada pentru a intra in clubul select al motanilor grasi".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, celor care
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, celor care "nu gandesc ca Rusia": "Nu va bagati nasul in Transnistria"

Rusia isi va proteja cetatenii in cazul unui conflict armat in Transnistria, a avertizat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, in cadrul unei intalniri la Moscova cu liderul acestei regiuni separatiste din Republica Moldova, Evgheni Sevciuk.

Recomandări
Încă un eșec pentru șeful statului. PNL renunță la inițiativa care l-ar fi ajutat pe Klaus Iohannis să ajungă senator
Încă un eșec pentru șeful statului. PNL renunță la inițiativa care l-ar fi ajutat pe Klaus Iohannis să ajungă senator

Fără voturile social-democraților, liberalii renunță la inițiativa care l-ar fi ajutat pe Klaus Iohannis să ajungă senator. 

Bătăușii care au invadat Spitalul Sf. Pantelimon, săltați după o descindere ca-n filme. ”Au dus femeile lovite și sparte”
Bătăușii care au invadat Spitalul Sf. Pantelimon, săltați după o descindere ca-n filme. ”Au dus femeile lovite și sparte”

Polițiștii din Capitală au reușit să pună mâna pe bătăușii care au invadat sâmbătă Camera de Gardă a Spitalului Sfântul Pantelimon, unde, în goana după răzbunare, au terorizat pacienții și personalul medical.  

Haos în Liban, unde zeci de mii de oameni fug din calea bombardamentelor Israelului. Bilanțul morților a ajuns la 570
Haos în Liban, unde zeci de mii de oameni fug din calea bombardamentelor Israelului. Bilanțul morților a ajuns la 570

Zeci de mii de oameni au fugit din satele din sudul Libanului către Beirut, din calea bombardamentelor israeliene care vizează arsenalul distrugător al teroriștilor din Hezbollah.