Jocurile Euromaidanului. Revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store

cover jocuri Ucraina

In epoca tehnologiei chiar si revolutiile se muta din ce in mai mult pe calculator. Dupa ce si-a luat numele de la un hashtag de pe Twitter, revolutia Euromaidan-ului din Ucraina a devenit si subiect de jocuri pe calculator.

Si nu cateva; sunt atat de multe incat, pentru a face o selectie din ele, ziarul „Kyiv Post” a alcatuit un top al celor mai bune 7 jocuri despre Euromaidan. Le-am testat si noi si chiar daca niciunul nu este revolutionar, toate sunt, intr-un fel sau altul, o forma de protest noua in istoria lumii. Unele dintre aceste jocuri au fost lansate odata cu inceperea revolutiei si sunt mai degraba manifeste impotriva regimului Ianukovici decat forme de divertisment sau produse comerciale.

Euromaidan, revolutia care si-a luat numele de la un hashtag pe Twitter

Lista jurnalistilor ucraineni se deschide cu „Ianukovici – Inchisoare 3D”, care a aparut in magazinul Google Play chiar la sfarsitul anului trecut. Titlul e elocvent: jocul simuleaza viata fostului lider de la Kiev in spatele gratiilor si e plin de mici ironii la adresa acestuia – de exemplu, varianta virtuala a lui Ianukovici are lipit pe perete un afis cu o rusoaica in bikini. Practic, nu aveti mare lucru de facut in acest joc, la fel cum, presupune autorul, i s-ar intampla si lui Ianukovici daca ar ajunge la inchisoare. Cu toate acestea, a avut peste 100.000 de downloaduri - dovada ca multi ucraineni si-ar dori sa-l vada pe fostul lor presedinte dupa gratii - si poate fi jucat si online aici.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Maidan: Revolutia" este tot un joc de Android, desi nici pe departe la fel de popular precum simulatorul de temnita. Are 6 niveluri, fiecare rezumand una din fazele luptelor intre protestatari si fortele de ordine pe Euromaidan. Cine il termina primeste si un bonus – un nivel special unde dusmanii sunt presedintele rus Vladimi Putin si premierul Medvedev. Gasiti jocul aici.

"O noapte pe Maidan" e un joc simplu, dar cu o poveste emotionanta in spate. Autorul are doar 16 ani si se trage dintr-o familie de cazaci. In decembrie a vizitat Kievul si a fost in Piata Independentei, faimosul Euromaidan. A ramas atat de impresionat incat atunci cand s-a intors acasa a incercat sa isi transpuna experienta in forma pe care o stapanea cel mai bine: cea a unui joc de Android. „Ucraina e cea mai buna scoala de supravietuire”, scrie autorul in descrierea jocului, care-i indeamna pe ucraineni sa puna mana pe arme „in loc sa cante imnul si sa se scarpine pe burta in Piata Independentei”. Jocul poate fi jucat aici.

Angry Ukrainians si Flappy Victor sunt copii ale faimoaselor Angry Birds si Flappy Bird. Angry Ukrainians a inlocuit pasarile din versiunea originala cu protestatari si porcii cu trupe Berkut. Jocul a avut suficient de mult succes incat creatorul sau sa se apuce de lucru la Andry Ukrainians 2, in care dusmanii sunt politicieni ucraineni corupti.

In Flappy Victor, Ianukovici a luat locul pasarii din Flappy Bird si incearca sa scape. „Cred ca e singurul joc in care esti multumit cand pierzi”. Desi mesajul politic e clar, multi dintre cei care au descarcat jocul sunt rusi, sustine Kyiv Post.

"Pokrascenia" – adica „imbunatatirea” – e tot o clona, dupa celebrul „Plants vs. Zombies”. Jocul vorbeste insa mai ales despre asteptarile de viitor ale ucrainenilor, presonajele fiind politicieni de la Kiev, atat Ianukovici si sustinatorii acestuia, cat si Kliciko, Timosenko, Iateniuk si alti lideri ai Euromaidanului. Iar „imbunatatirea” din numele jocului se refera la dorinta ucrainenilor de a duce o viata mai buna in tara lor. Aici il puteti juca gratuit.

De departe cel mai elaborat dintre jocurile alese de KyivPost este "Euromaidan 2014", un complex joc online de strategie, cu o grafica extrem de realista. Realizat de o companie din Rusia, acesta prezinta Ucraina ca pe un peisaj post-apocaliptic, in care se infrunta vehicule blindate, soldati in zdrente si cazaci cu sulite si plete lungi. Il puteti incerca aici.

In acelasi timp, jocul prezinta permanent si stiri reale din Ucraina, preluate din presa. Prezentarea oficiala a jocului arata destul de clar agenda politica a autorilor: „Ucraina a ramas fara un guvern central iar sarcina jucatorului e sa readuca tara la vechea sa glorie. Incepand cu un batalion de ostasi fideli, jucatorul va trebui sa isi construiasca o baza militara puternica, sa-si gaseasca aliati si sa se confrunte cu trupele NATO”.

Acestea nu sunt nici pe departe singurele jocuri inspirate de evenimentele din Ucraina. Situatia din Crimeea, de pilda, a inspirat deja cateva aplicatii de Android. Majoritatea simuleaza un razboi deschis in peninsula intre fortele rusesti si cele ale Ucrainei, sustinuta de NATO.

Criza din Crimeea, prevazuta de un joc rusesc acum 11 ani
De altfel, posibilitatea unui conflict militar in Crimeea a fost prezisa de un joc acum mai bine de un deceniu, cand nici macar analistii de politica externa nu se gandeau la asa ceva. Lock On: Modern Air Combat, un simulator de zbor lansat in 2003 de compania Ubisoft, unul dintre gigantii internationali in domeniu. Jocul fusese insa realizat de o companie din Moscova. Lock On: Modern Air Combat prezenta un razboi in Crimeea intre Rusia si Ucraina+NATO, iar printre orasele afectate se afla si Soci. Pe atunci, pasionatii jocurilor pe calculator au reactionat cu scepticism la un asemenea scenariu, spunand ca un razboi in Crimeea suna fantasmagoric. Azi, jocul e mai actual ca oricand si il puteti downloada intr-o varianta adusa la zi de aici.

E un semn al epocii noastre dominate de calculatoare ca jocurile electronice au ajuns sa spuna mai multe despre un eveniment international decat analistii. Si nici nu e uluitor: jocurile pe calculator au devenit un fenomen de masa si e normal sa reflecte fidel preocuparile si temerile oamenilor, fie ca sunt de la New York sau din Kiev.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.