Hipopotamii maidanezi din Columbia. Cum a ajuns un baron al drogurilor sa schimbe ecosistemul din tara sa

hipopotamii lui Pablo Escobar

Teoretic, disparitia unuia dintre cei mai mari interlopi din lume ar trebui sa aiba doar consecinte pozitive. In Columbia, insa, moartea lui Pablo Escobar a nascut o reala problema: turme de hipopotami maidanezi.

In 1993 Pablo Emilio Escobar, poate cel mai bogat si cu siguranta cel mai faimos baron al drogurilor de istorie, a fost ucis de politistii columbieni ajutati de fortele speciale americane. In urma sa, Columbia a ramasc cu o mostenire violenta – peste 50.000 de oameni au fost ucisi doar in ultimii ani de viata lui Escobar. Dar si cu o mostenire mai insolita, care a fost explorata acum cateva zile de reporterii BBC.

Dinozauri si hipopotami

In anii ’80 Escobar (foto stanga) si-a construit o ferma / parc de distractii privat. Cu o avere de cateva miliarde de dolari, baronul drogurilor nu s-a zgarcit la nimic: dinozauri in marime naturala elefanti, girafe, gheparzi. Si hipopotami. Dupa moartea lui Escobar, ferma a fost deschisa publicului iar majoritatea animalelor, trimise la diferite gradini zoologice.

Majoritatea animalelor, insa nu si hipopotamii. Sub conducerea sefului turmei, masculul alfa poreclit de localnici El Viejo („Batranul”), uriasele creaturi au rupt gardul gradinii zoologice si au disparut in jungla. Cum am spune in Romania, au devenit maidanezi.

Citește și
hipopotam
"Balerin" la peste 100 de kilograme. Hipopotamul care ii face concurenta lui "Black Swan"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Desi originari din Africa, se pare ca hipopotamii s-au adaptat fara nicio dificultate la clima din America de Sud si prospera acum in valea raului Magdalena, care trece prin apropierea fostei proprietati a lui Escobar. 

O duc atat de bine incat devin activi sexual la 3 ani – si nu la 7, asa cum fac la ei acasa, in Africa. Ceea ce inseamna o multime de pui, mai ales ca in zona nu traieste niciun pradator care ar putea sa le faca fata. In plus, masculii tineri, satui de autoritatea lui El Viejo, si-au format propriile turme. Acum in regiunea columbiana Antioquia sunt in jur de 40-50 de hipopotami, de la 4 animale, cate avea Escobar la inceput.


Les hippos de Pablo Escobart, 30 ans apres !! de Rach_Ait

La scaldat cu puii de hipopotam
Pentru cei care nu se uita toata ziua la emisiuni cu animale, hipopotamii nu sunt o specie simpatica si prietenoasa, ci, dimpotriva, unul dintre cele mai periculoase animale din lume. In fiecare an 500 de oameni sunt ucisi de hipopotami, comparativ cu 100 ucisi de lei si 10, de rechini.

Iar gigantii maidanezi din Columbia fac constant raiduri prin fermele locale, deci e doar o chestiune de timp pana la prima victima. Deja mai multe vaci din gospodariile oamenilor au fost pur si simplu calcate in picioare de hipopotami, care distrug constant recoltele. Copii din partea locului se pare insa ca ii gasesc simpatici, dat fiind ca puii se scalda in acelasi iaz cu cei mici. Asta pentru a nu mai vorbi despre impactul pe care il au asupra ecosistemului cei 40 de uriasi.

Hipoburger
Reporterii BBC au descoperit insa ca nu exista nicio solutie pentru problema hipopotamilor maidanezi, in ciuda pericolului pe care il reprezinta. Gradinile zoologice nu au loc pentru ei si nu exista bani pentru a se crea o rezervati. Nu pot fi nici impuscati –acum cativa ani unul dintre ei a fost lichidat pentru ca distrugea recoltele iar protestele ecologistilor au fost asurzitoare. De altfel, oamenii din partea locului se mandresc cu ei si spun ca acestia nu sunt hipopotami africani, ci hipopotami de Antioquia, dupa numele regiunii.

Problema e insa atat de grava incat un biolog columbian a propus chiar sa fie sacrificati si transformati in hamburgeri care sa li se imparta la scoala copiilor saraci. Dar si aceasta solutie a picat dupa ce s-a descoperit ca hipopotamii pot transmite meningita.

Escobar vs. Camatari
Chiar daca nu exista nicio solutie, exista in schimb mult interes pentru hipopotamii din Columbia. Anual sunt subiectul cel putin unui reportaj iar in 2010 s-a facut chiar si un film in care viata lui Escobar e vazuta prin ochii animalului sau iubit, Pablo – nimeni altul decat hipopotamul El Viejo. Un canal de documentare despre animale a incercat chiar sa faca un serial despre aceste creaturi, insa se pare ca viata lor nu e atat de flamboaianta precum cea a baronului drogurilor.

lei nutu camataru

Pentru romani, povestea are ceva familiar; hipopotamii lui Escobar au multe in comun cu leii lui Nutu Camataru (fotosus), doar ca au dovedit mai multa initiativa. Si, la fel ca leii, care au ajuns vedetele unor gradini zoologice de provincie, hipopotamii lui Escobar sunt dovada impactului pe care un lider interlop il poate avea asupra societatii in care traieste si chiar a ecosistemului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Barbatul care a fost inghitit de viu de un hipopotam. Cum arata astazi
Barbatul care a fost inghitit de viu de un hipopotam. Cum arata astazi

Paul Templer, un ghid turistic din Statele Unite a povestit cum a fost atacat si inghitit de viu de un hipopotam in Zimbabwe.

"Balerin" la peste 100 de kilograme. Hipopotamul care ii face concurenta lui "Black Swan"

Are peste o suta de kilograme, dar e plin de gratie. Este vorba despre un pui de hipopotam cu o inclinatie evidenta spre balet.. subacvatic.

Muntenegru: S-au trezit cu un hipopotam in mlastina de la marginea satului
Muntenegru: S-au trezit cu un hipopotam in mlastina de la marginea satului

Asa ceva nu exista! Asta si-or fi soptit in barba, ca Moromete, niste muntenegreni, cand s-au pomenit cu un hipopotam in mlastina de la marginea satului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.