"Fotografia care ma va urmari toata viata". Ce se intampla cand meseria te face sa uiti ca esti om
Fotografia a fost realizata de Radhika Chalasani si surprinde un copil malnutrit din Sudan. Asemenea imagini raman pentru totdeauna in mintea celor care le-au realizat, chiar daca jurnalistii isi spun ca datoria lor este sa observe, nu sa intervina.
Radhika Clahasani isi aminteste ca, in perioada in care realizat fotoreportaje despre foametea din Africa, s-a confruntat deseori cu o dilema: sa-si faca datoria de jurnalist si sa fotografieze, sau sa ajute localnicii?
“Cred ca misiunea noastra este sa prezentam ce se intampla. Uneori, cand crezi ca ajuti, de fapt inrautatesti situatia”, declara Radhika.
Mai multe fotografii realizate de Radhika despre foameteea din Sudan puteti vedea pe blogul ei.
Alti fotografi au fost pusi in situatii si mai dificile. Iata ce povesteste Greg Marinovich, care a asistat la un linsaj in Africa de Sud: 20 de barbati au urmarit un imigrant, pe care l-au ucis in bataie pe strada, iar scena a fost fotografiata de Greg.
“Eram ingrozit de ce vedeam, dar in acelasi timp ma gandeam cum sa reglez mai bine aparatul. Apoi m-am gandit ca nu voi scapa nici eu cu viata, ca oamenii acestia vor observa ca sunt fotografiati si ma vor ucide si pe mine. M-am gandit ca voi face orice ca sa supravietuiesc, la nevoie voi batjocori chiar si cadavrul”.
Din fericire insa, jurnalistul a fost lasat sa plece, dupa ce unul dintre ucigasi i-a spus ca tanarul fusese ucis pentru ca facea parte dintr-un alt trib.
Printr-o situatie similara a trecut si Graeme Robertson, care a fost martorul unui conflict violent intre politisti si un grup de protestatari.
El a fotografiat clipa in care un tanar era batut de oamenii legii, desi nu se opunea arestarii. Barbatul, culcat la pamant, l-a rugat pe fotograf sa-l ajute. “N-am facut nimic. Doar l-am pozat”, marturiseste Robertson.
Jurnalistul spune ca s-a imbolnavit din cauza stresului provocat de asemenea incidente, insa in final si-a dat seama ca poate sa ajute chiar prin meseria lui: “Daca poti face poza care trebuie si arati lumii ce se intampla, inseamna ca ajuti.”
Publicatia Guardian prezinta si alte marturisiri ale unor fotografii care s-au aflat in situatii de acest fel.