Evenimentul economic al anului. Ce castiga Romania dupa vizita de prietenie a premierului Chinei
Fara indoiala, summitul China - Europa de Est si Centrala a fost cel mai important eveniment economic si politic al acestui an. 400 de chinezi, in frunte cu premierul Li Keqiang, au fost la Bucuresti si au pus la cale in 3 zile peste 30 de proiecte mari.
Intrebarea casre sta insa pe buzele tuturor este: Cu ce va ramane Romania in urma acestui summit?
Un posibil raspuns sta in faptul ca acesti chinezi au vorbit pentru prima data despre proiecte de investitii de miliarde de euro pe care vor sa le puna in practica in Romania. Dupa ani de discutii fara finalitate, acum exista chiar si termene pana la care se vor semna contractele: toate ar trebui parafate anul viitor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asiaticii si-au propus ca 2014 sa fie anul lor in Europa. Iar daca va intrebati de ce atata graba, atunci aflati ca vor sa isi faca reclama cu realizarile de aici, ca "sa dea bine" si pentru alti potentiali clienti de pe batranul continent. Au spus-o chiar ei.
Gao Yuanhai este directorul companiei de stat de drumuri si poduri din China. Sustine ca a intrat deja in parteneriat cu o companie pentru constructia autostrazii Craiova-Pitesti.
Reporter: Care este numele companiei, este secret?
Gao Yuanhai: Cred ca da, deocamdata!
- Este vorba despre o autostrada?
Gao Yuanhai: Da, va fi mai scurt dintr-un punct in celalalt. Va lega sudul de port. In ianuarie 2014 venim sa prezentam proiectul.
Reporter: Il veti face public?
Gao Yuanhai: Da, da...
Oficial, castigatorul licitatiei Craiova-Pitesti ar trebui desemnat in primavara lui 2014, iar constructia ar trebui sa inceapa in vara anului viitor. La fel si in cazul Centurii de Sud a Capitalei.
Agentia de presa oficiala Xinhua, din China, a anuntat ca deja a fost semnat si un contract pentru calea ferata de mare viteza dintre Constanta si Arad. Directorul Companiei Chineze de Constructii Civile spune ca banii, circa 11 miliarde de euro, ar putea veni din mai multe surse.
"Ar trebui sa avem beneficii de ambele parti, impreuna cu partenerii nostri, adica ori proiecte prin Parteneriat Public Privat ori finantate de la Buget. Daca nu reusim, noi avem o relatie foarte buna cu Banca Chinei si cu alte banci mari din lume.", a declarat Zhenhai Zhang, directorul CCECC.
"Prima intalnire de lucru va fi pe 10 decembrie, apoi in ianuarie, in prima jumatate a lunii. Vom incepe probabil cu un tronson, care este un pic mai usor de realizat datorita conditiilor de teren. Interesul foarte mare este sa conectam Portul Constanta si sa il dezvoltam ulterior.", spune Ramona Manescu.
Se negociaza si pentru modernizarea tronsonului CFR Giurgiu-Iasi pana in 2017, a inelului de transport feroviar al Capitaliei, dar si pentru doua terminale destinate vapoarele de dimensiuni in portul Constanta, in valoare de 300 de milioane de euro.
"Finantarea se poate face si prin fonduri europene, sa participe la licitatii si, daca au cele mai bune oferte, le alegem", spune Dan Sova.
Toate proiectele de transport au ca scop si exportul masiv de marfuri de la noi catre cea mai populata tara a lumii.
Yang Yang, directorul unei companii agricole, spune: "M-am documentat despre tot ce inseamna import export sa putem duce produsele romanesti in China. Acesta este momentul potrivit sa cautam oportunitati in Romania. De ce? Pentru ca economia chineza creste de 20-30 de ani si a inceput sa incetineasca."
Canalul de irigatii Siret Baragan, centralele pentru energie nucleara, electrica sau termica ori parcurile eoliene sunt investitii de miliarde de euro anuntate tot pentru 2014. In sectorul privat chinezii au semnat deja intelegeri pentru ridicarea unor hoteluri, centre de SPA si balneare.
Investitie in Romania. Chinezii vor sa cumpere, anual, carne in valoare de un MILIARD de euro
Chinezii vor sa cumpere anual 500.000 de vaci, 3 milioane de porci si tot atatea oi. In cifre, asta inseamna incasari de un miliard de euro pentru noi, potrivit calculelor Ziarului Financiar.
Domnul Sandor din Mures are in ograda 700 de oi, pe care le pregateste de export de cand a auzit ca investitorii chinezi sunt interesati sa cumpere oi din Romania.
Sandor Kovacs, proprietar de ovine: "Ne bucuram. Din astea 700 as da la export cam 70-80, sa nu scada efectivul".
Este un mare plus pentru economia romaneasca, in conditiile in care noi exportam produse agroalimentare de 4,5 miliarde de euro anual.
Cristian Hostiuc, director editorial Ziarului Financiar: "Poate asa ar creste si septelul din Romania, care a scazut foarte mult in ultimii ani. Din pacate, Romania exporta in acest moment doar materie bruta. Noi trebuie sa prelucram materia prima in tara pentru a angaja mai multi oameni".
Autoritatea Sanitar-Veterinara si autoritatea de profil chineza au semnat, in cadrul Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est, doua acorduri pentru export de carne de porc si de bovine, pentru reproductie, in China.
Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA: "Efectiv dupa aceea se poate incepe comertul cu carne de porc si cu bovine vii".
Vestea i-a bucurat pe fermieri care spun ca odata cu cererea mai mare, va creste si pretul animalelor. Recunosc, insa, ca Romania nu poate face fata deocamdata cererii chinezilor.
Claudiu Franc, Federatia Crescatorilor de Bovine: "Discutam la ora actuala in Romania de un efectiv de pana in 1,4 milioane de capete. Ei doresc 500.000 de capete de bovine din Romania, insa piata romaneasca nu poate asigura acest efectiv".
Gratie acestui acord, fermierii romani vor avea acces la cea mai mare piata din lume.
Premierul Li Keqiang s-a simtit in Parlamentul Romaniei ... ca acasa
In Parlamentul Romaniei, Li Keqiang s-a simtit ca acasa. A avut un loc la inaltime, in fruntea prezidiului, si nu pe fotoliul rezervat invitatilor. De asemenea, steagul Chinei a fost amplasat in plenul Parlamentului in locul drapelului Uniunii Europene.
Asta a cerut premierul Chinei pentru a-si putea tine discursul in Parlamentul Romaniei, asa cum s-a obisnuit in tara sa. Iar autoritatile romane s-au conformat si s-au dat peste cap sa rezolve o lista intreaga de pretentii. Cu toate acestea, invitatul a ratat finalul unui discurs ca la carte si s-a dezechilibrat la pupitru.
Seful guvernului de la Beijing a cerut ca locul sau in Parlamentul Romaniei sa fie la prezidiu, la cel mai inalt nivel, si nu in dreapta, asa cum au stat pana acum toti invitatii, fie ca a fost vorba de presedintele tarii sau de prim-ministru, ori de oaspeti straini de rang inalt.
Nici seful statului Traian Basescu, nici regele Mihai nu au cerut vreodata acest privilegiu. Si, totusi, pofta oficialului chinez a fost insa imediat satisfacuta, iar acesta s-a asezat chiar intre presedintii celor doua camere Crin Antonescu si Valeriu Zgonea. Solicitarea a avut la baza vechi reguli din protocolul chinezesc pastrate de pe vremea imparatilor.
Aceste reguli de protocol sunt respectate cu strictete si acum la reuniunile partidului comunist chinez, unde liderii trebuie sa fie mereu in prim-plan.
Ambasada Chinei le-a scris parlamentarilor ca vor ca sala in care se desfasoara intalnirea sa fie arborat steagul chinez. Este o masura exceptionala, dar parlamentarii s-au conformat, au luat steagul UE si l-au pus pe cel al Chinei.
Si podiumul de pe care a vorbit premierul Chinei a fost inaltat cu cativa centimetri. Mesajul oficialului a fost insa unul simplu: "Guvernul m-a primit calduros. Nu mai stiu in ce zi suntem, pentru ca parca sunt inca acasa".
Discursul premierului chinez a fost presarat cu metafore care au starnit hototele de ras, dar si aplauzele parlamentarilor romani: "Romania este un pilon strategic pentru cooperarea dintre China si Europa. Ca sa mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare. Acum acest vapor de cooperare va taia valurile si va merge inainte. Va multumesc!"
Staful premierului chinez a dorit si ca sala parlamentului sa nu aiba scaune goale in timpul discursului. Doar ca, la sfarsit, oamenii premierului n-a mai fost langa el sa-i aminteasca de treapta inalta a podiumului, iar oficialul s-a impiedicat.
Oaspetele a avut intalniri cu liderii celor doua camere ale Parlamentului, care i-au daruit in semn de onoare cele mai inalte distinctii ale institutiei - Colanul Camerei Deputatilor, dar si...medalia jubiliara a Senatului.
Planul romano-chinez dupa 24 de ani. De la creioane cu guma si tenisi, la autostrazi si hidrocentale
Romania poate deveni tigrul Europei, a spus unul dintre cei mai puternici oameni ai Planetei. Iar, pentru asta, premierul chinez si Guvernul de la Beijing ofera o linie de credit uriasa de 10 miliarde de euro pe langa investitiile anuntate.
A doua putere economica a lumii a venit la Bucuresti sa ne vanda tehnologie, inclusiv nucleara. Daca acum 20 de ani, chinezii vindeau in Romania creioane cu guma, jucarii si tenisi, acum vor sa faca un tren supersonic, pe perna de aer, dar si autostrazi suprapuse, centrale eoliene, sere supra-etajate sau sisteme de comunicatii ultra-rapide.
"Romania si China sunt ca 2 tigri care daca si-ar uni fortele ar moderniza Europa", a spus premierul Chinei, Li Keqiang.
Zece miliarde de euro pune la dispozitie China tarilor din Europa Centrala si de Est. O suma imensa care este disponibila oricarei firme din regiune in conditii preferentiale, promite prim ministrul chinez.
"De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare. Impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani", a mai spus Li Keqiang.
China are rezerve valutare uriase. Cea mai mare banca din lume este in Beijing, iar in topul primelor 10 banci din lume, 4 sunt chinezesti. "Va invit sa profitam de aceasta sansa acum, pentru ca ori o sa apara alta prea tarziu, ori niciodata", a comentat si Victor Ponta.
China vine la Bucuresti dupa 20 de ani de crestere neintrerupta. Doar anul trecut dragonul chinezesc a crescut cu de 3 ori valoarea PIB-ului Romaniei.
''Daca in anii 80 chinezii vindeau la noi in tara tenisi si creioane cu guma, acum au schimbat macazul si vin cu tehnologie de ultima ora", crede Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
Marea putere din Orientul Indepartat se lauda cu cea mai mare retea de cale ferata de mare viteza din lume, unde trenurile circula cu peste 250 de kilometri pe ora. Anul trecut chinezii au inaugurat cea mai lunga linie de acest fel din lume, intre Beijing si Gouagzhou : aproape 2.300 de kilometri, care se fac in 7 ore. Pe aceasta distanta, trenul romanesc ar calatori doua zile si jumatate. Trenul circula pe perna magnetica, iar interiorul este ca al unui avion, asa ca pasagerii simt ca zboara, la propriu.
Chinezii vor sa faca o linie asemanatoare si in Romania si au prezentat proiectul in cadrul Forumului. Linia ar trebui sa lege Constanta de Arad. Asa ca am putea traversa tara de la est la vest in doar 3 ore. Cand a aflat vestea, sefa de la Transporturi a inceput sa vorbeasca in chineza: "Romania si China au sansa sa devina parteneri dupa 24 de ani", a precizat si Ramona Manescu.
Dar chinezii vor, pe langa investitiile de 8 miliarde si jumatate in proiecte nucleare sau in hidrocentrale si eoliene, sa isi treaca in palmares si autostrazi romanesti. S-au inscris initial la licitatia pentru tronsonul Comarnic-Brasov, dar s-au retras. Directorul Companiei chineze de constructii civile, cea mai mare din lume de acest fel, vrea chiar autostrazi suprapuse in marile orase de la noi.
Chinezii au insa o reputatie proasta in Europa, pentru ca nu au reusit sa termine o autostrada in Polonia, inainte de campionatul de fotbal. Pentru ca nu au luat in calcul detalii tehnice si de mediu, au renuntat sa mai toarne 50 de kilometri de asfalt.
In schimb, centralele eoliene chinezesti sunt marci de prestigiu in toata lumea. Seamana izbitor cu cele norvegiene sau suedeze, dar sunt la jumatate de pret. La forumul de azi s-au anuntat deja cateva parcuri de turbine pentru vant.
Si tot la Palatul Parlamentului, premierul Li Keqiang a testat produsele romanesti la expozitia bio de pe holuri.
Chinezii vor sa ne aduca sisteme de irigatii high-tech, dar si sere suprapuse. Si ne invita sa exportam tot surplusul nostru, pentru ca nevoia de hrana din tara Marelui Zid este fara margini.
In proiectele IT de la noi asiaticii sunt prezenti de 10 ani si vorbesc de tot mai multe investitii. "Vrem sa investim in continuare 200 de milioane de euro pana in 2018", spune si Vlad Doicaru, reprezentant Huawei Romania.
Asiaticii sunt vestiti si pentru rapiditatea ridicarii constructiilor. Au facut un hotel de 15 etaje in 6 zile si au cel mai lung pod suspendat din lume, terminat in cateva luni.
Romancele i-au facut pe chinezi sa uite protocolul
La Palatul Parlamentului nu s-au intalnit doar reprezentantii unei economii extrem de puternice cu oameni de afaceri dornici sa profite de miliardele puse in joc, ci si doua civilizatii.
Europenii au fost foarte atenti la oaspetii asiatici, care au avut reguli de protocol aparte.
De exemplu, nu este potrivit ca oficialii cu rang inalt sa fie priviti direct in ochi atunci cand sunt prezentati. Insa unii oaspeti au uitat de toate normele cand au dat cu ochii de romancele noastre frumoase. Si s-au grabit sa se fotografieze cu ele.
Luni seara, la Palatul Snagov a fost o mare petrecere data in cinstea inaltilor oaspeti. Iar petrecerea ar fi tinut pana tarziu in noapte. Asa ca marti dimineata premierul a tinut sa se asigure ca toata lumea s-a simtit minunat.
Importanta zilei le-a dat insa tuturor puteri. A ajutat si organizarea deosebit de minutioasa. Premierul nostru si premierul Chinei si-au intampinat oaspetii asezati in dreptul semnelor de mult lipite pe covorul rosu.
Primiti cum se cuvine au fost si cei 400 de oameni de afaceri din China. Toti au fost cu adevarat impresionati de ce au gasit in Palatul Parlamentului. Si nu ne referim la decoratiunile uriase sau tablourile ce impodobesc peretii din sali, ci la romancele noastre aduse sa-i intampine pe musafiri. Fetele au fost invitate la sedinte foto organizate pe loc.
Cat de priceputi sunt chinezii in materie de tehnologie s-a vazut insa cel mai bine in timpul discursului sustinut chiar de premierul lor. Sute de aparate foto, tablete ori telefoane mobile au imortalizat momentul.
Una dintre dorintele chinezilor a fost ca nu cumva vreunul dintre scaunele din sala de sedinta sa raman liber. Cu mici exceptii, organizatorii au reusit si asta.
Au fost insa si lucruri care pot parea cel putin ciudate pentru o intalnire la un asemenea nivel. Orice participant care a avut nevoie de o casca pentru traducere, a putut s-o ia doar in schimbul unui act de identitate. Fie ca a fost vorba de om de afaceri ori ministru in functie. Organizatorii au fost usor descumpaniti atunci cand au inceput sa preia buletinele chinezesti.
Dar orice suparare a fost uitata atunci cand toata lumea a fost poftita la masa. Platourile au fost umplute cu cascaval si branza, pastrama de oaie, porc si vita, numai bunatati traditionale romanesti. Iar acestea au fost vizibil apreciate de vizitatori.
Pe tot parcursul sederii in Palatul Parlamentului oficialii chinezi au fost foarte atenti la gesturi si la detaliile de protocol.
Staff-ul premierului chinez s-a asigurat ca la fotografia de final ordinea din timp stabilita va fi si respectata. Si ca sa va dati seama cat de mult conteaza timpul pentru un prim-ministru, la plecarea din Parlament seful guvernului chinez Li Keqiang a fost imbracat in mers.
Presa internationala, despre "invazia" Chinei prin Romania: o lupta economica pentru Europa estica
Summitul China-Europa Centrala si de Est de la Bucuresti a fost comentat de publicatii internationale importante, care au observat cu atentie miscarile economice care s-au produs la Bucuresti.
Washington Post a scris ca Beijingul este intr-o ofensiva "fermecatoare" in Europa estica, intr-o incercare de securizare a legaturilor de business, intr-o regiune unde Uniunea Europeana si Rusia se inghesuie sa-si accentueze influenta.
Astfel, analistii citati de publicatia americana afirma ca puterea economica asiatica este interesata in achizitia de energie si materie prima, pentru a-si stimula propria economie, dar urmareste si o mana ieftina de lucru, in conditiile in care salariile de "acasa" sunt in crestere.
"Momentul in care premierul Li face aceasta vizita este semnificativ, cu doar 2 zile inainte ca UE sa semneze parteneriate economice si politice cu cateva tari din regiune. Cele 16 tari care participa la summit, toate fac parte din fostul bloc sovietic comunist. Insa astazi sunt in gruprui diferite. Unele, ca Romania, Polonia si Ungaria, fac parte din UE. Altele, precum Serbia, care ar vrea sa intre in Uniunea Europeana, sunt inca influentate de Rusia, o putere care domina de mult aceasta regiune.
In contextul in care Europa Occidentala se lupta cu criza economica, iar Rusia este acuzata ca intimideaza guvernele din regiune, unele dintre aceste tari au inceput sa priveasca in alta parte pentru afaceri comerciale." - mai noteaza Washington Post, care concluzioneaza ca intarirea acestor relatii intre China si Europa estica ar insemna o "poarta" catre pietele din Uniunea Europeana, cea mai mare economie din lume de tip "bloc".
Si nemtii de la Deutsche Welle scriu ca Europa Centrala si de Est spera sa-si extinta legaturile de afaceri cu China si subliniaza faptul ca - chiar inainte de inceperea summit-ului de la Bucuresti - premierul Li Keqiang a semnat cateva documente de intentie.
"Exista o lista a proiectelor favorite care se doresc realizate, care valoreaza miliarde de euro, si care ar urma sa fie parafate si finantate de China. Gazdele sarbatoresc deja succesul acestui forum de afaceri, pe care-l vad ca un nou capitol in relatiile economice, desi summitul era in plina desfasurare la acea data, pe 26 noiembrie 2013."
"Acest forum este insa important si pentru liderii Chinei. Pe website-ul ministerului chinez de Externe acest summit este descris ca un semn de imbunatatire a relatiilor dintre China si aceasta regiune a Europei. De asemenea, presa chineza oficiala a scris ca Europa Centrala si de Est - cum e China - trece in prezent printr-o faza de tranzitie economica si consolidare, iar dialogul dintre cele doua tari este condus de probleme mutuale si complementare." - mai noteaza Deutsche Welle.
Germanii de la Deutsche Welle au mai scris ca, in ciuda potentialului economic, introspectiile Chinei in Europa estica sunt privite cu ingrijorare la Bruxelles si il citeaza in acest sens pe comisarul european Karel de Gucht, care ar fi spus: "Avem datoria sa ne aparam interesele".
"Pentru analistul politic Claudiu Degeratu din cadrul Centrului pentru Analize de Securitate si Preventie din Praga, pozitia Bruxell-ului este rezultatul unor rivalitati din interior. Este o incercare a unor tari din UE de a controla dialogul China-Europa, spune Degeratu. In realitate, nu exista o asemenea strategie de 'dezbina si cucereste' din partea Beijingului, mai afirma Degeratu.
Iar dovada sta in usile deschise de China pentru firmele chineze si sud-coreene in Grupul tarilor Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia). Iar asta nu a dus la nicio invazie economica in Uniunea Europeana, concluzioneaza analistul." - Deutsche Welle.
Declaratiile care au facut senzatie pe malurile Dambovitei: "Romania va fi tigru al Europei"
Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, aratand ca potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune este foarte mare.
"Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia Romaniei. Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.
Li Keqiang a aratat ca este convins de potentialul relatiilor economice dintre China si cele 16 tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce premierii acestor tari i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.
El adaugat ca Europa, in mod particular Uniunea Europeana, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar ca, in cadrul relatiilor comerciale China-UE, comertul cu tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta doar 10%, iar volumul investitiilor este si mai mic, fapt ce constituie un potential deosebit pentru dezvoltarea acestor relatii.
Premierul Victor Ponta si premierul chinez Li Keqiang i-au primit, marti dimineata, la Palatul Parlamentului, pe sefii de guverne care participa la Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, premierul roman intrebandu-i pe unii dintre ei, in limba engleza, daca "s-au trezit".
La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand la Palatului Parlamentului in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali, iar Ponta, in mai multe randuri, i-a intrebat in engleza pe oficialii straini daca s-au trezit, la momentul in care ii intampina.
Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, a afirmat ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.
Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu prilejul vizitei sale la Bucuresti si care va fi valoarea acestor investitii, premierul chinez a aratat ca, pe langa memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.
"In ceea ce priveste suma, vreau sa va asigur ca este uriasa. Deseara, grupul de lucru dintre cele doua parti va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si pe cele in domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depasi valoarea care este initial stabilita in contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, fiindca as dori sa fie o surpriza", a declarat premierul Chinei.
Vedeti la finalul articolului lista documentelor care au fost semnate intre Romania si China!
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet
In Palatul Parlamentului au avut loc pregatiri febrile pentru inaltii oaspeti din China. O armata de oameni din delegatia premierului chinez a inspectat si pregatit in amanunt intregul traseu. Scarile au fost masurate, iar pardoseala de marmura, prea alunecoasa, a fost acoperita pe alocuri cu parchet de unica folosinta.
Premierul Li Keqiang si cei 400 de oameni de afaceri care l-au insotit au avut intalniri in 7 dintre salile mari ale Palatului Parlamentului. Doua dintre ele au fost modificate de o echipa de muncitori chinezi.
Invitatii straini si-ar fi dorit ca firele electrice sa nu existe in salile in care ei au intalniri. Administratorii le-au explicat ca acest lucru nu este posibil si tocmai de accea chinezii au acoperit cu parchet pardoseala de marmura.
Parchetul era antiderapant, iar astfel au fost prevenite eventualele accidente ori momentele penibile. In sali au aparut insa si mii de scaune suplimentare. Asa au fost acoperite toate spatiile libere care nu ar fi fost pe placul oaspetilor. Iar pentru ca sala sa fie plina pana la refuz, la discutii au fost invitati primari, presedinti de consilii judetene si oameni de afaceri din toata tara.
Atat de minutios a fost pregatita aceasta vizita ca pana si treptele pe care a pasit premierul chinez au fost masurate centimetru cu centimetru. Surpriza neplacuta a venit de la sala de plen, acolo unde una dintre trepte e ceva mai inalta, iar oficialul strain a fost avertizat nu cumva sa se intample un accident.
Premierul Chinei a primit de la Valeriu Zgonea cea mai inalta distinctie a forului pe care-l conduce, Colanul Camerei Deputatilor. Insa inainte de a-i fi inmanat, Li Kequiang a cerut cateva fotografii cu decoratia.
In plus, Parlamentul a fost curatat pana in cele mai mici cotloane, gardurile au fost vopsite, felinarele curatate, becurile schimbate. La o asa desfasurare de forte si pregatirile de securitate sunt pe masura. Un protocol strict trebuie respectat de toata lumea.
"Ni se va face instructajul in functie de eveniment si de cine va participa la eveniment.", a spus Bogdan Ciuca, deputat in grupul de prietenie cu China.
"Consider ca se exagereaza un pic.", a afirmat si Luminita Adam, deputat in grupul de prietenie cu China.
Analiza intereselor din jurul vizitei premierului chinez la Bucuresti. De ce se teme Europa
Vizita premierului chinez la Bucuresti a provocat ingrijorare in randul autoritatilor europene. Potrivit unei circulare trimise tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii, inclusiv Romaniei, oficialii de la Bruxelles ne-au indeamnat sa respectam tratatele europene, in relatiile cu firmele asiatice.
Diplomatii europeni si-au manifestat deja ingrijorarea ca gigantul se foloseste de strategia: "divide si cucereste", in ofensiva de a acapara batranul continent.
Premierul Ponta a declarat insa ca, daca o companie chineza vine cu un pret mai bun, atunci aceasta va fi aleasa.
Inainte de inceperea Forumului, oficialii de la Bruxelles au avertizat Romania, dar si alte tari participante printr-o circulara. Documentul cere ca toata lumea sa respecte linia politicii comune in negocierile cu Beijingul, au declarat pentru Mediafax surse politice. Si presedintele Basescu indeamna Guvernul sa analizeze atent acordurile semnate.
"Ne trebuie atentie, trebuie sa respectam normele europene. Daca vom insira iarasi lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing vor ramane litera moarta", a spus Traian Basescu.
Premierul Victor Ponta declara insa cu o zi inaintea forumului ca nu a vazut niciun document.
"Ea nu a fost trimisa decat la Presedintie. La ministerul de Externe sau la Guvern nu a fost trimisa. Asa cum am discutat cu presedintele Barroso la Bruxelles, este un lucru extrem de important ca Romania sa gazduiasca a doua editie a forumului", a precizat premierul Victor Ponta.
In presa internationala au aparut deja mesaje in care se vorbeste despre o strategie de dezbinare a Uniunii Europene. Potrivit Financial Times, un diplomat european spune urmatoarele:
"Strategia "divide si cucereste" pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale."
"China este un partener important pentru Europa dupa SUA si pot aparea probleme. Piata chinezeasca ar putea sa fie mai deschisa pentru noi", a precizat si Karel De Gucht, Comisar European pentru Comert.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat ca firmele chinezesti au sanse daca vin cu oferte bune.
"Exista multe proiecte in care companiile din China au o oferta mai buna, o oferta financiara, o oferta tehnica mai buna si am garantat primului-ministru si delegaţiei sale ca, atunci cand oferta unei companii chineze este mai buna, aceea va fi in mod sigur castigatoare".
Reprezentantii Uniunii Europene au declarat ca Forumul de la Bucuresti pune presiune si pe negocierile care sunt in desfasurare cu delegatia din China.
Planul unei investitii uriase "Made in China". Cum se vor imparti 8.5 miliarde de euro in Romania
Memorandumurile semnate in aceste zile insumeaza 8,5 miliarde de euro.
Primit cu mare fast pe Aeroportul Otopeni, premierul Chinei, Li Keqiang, a venit insotit de o delegatie impresionanta. A gustat intai din painea cu sare romaneasca, dupa care a avut o intalnire privata cu Premierul Ponta, la Guvern. SPP-ul a luat masuri de securitate exceptionale. In zonele cheie au fost instalati lunetisti pe cladiri.
Oficialii chinezi si cei romani au semnat 13 acorduri care vor sta la baza viitoarelor investitii chineze estimate neoficial la peste 8,5 miliarde de euro, potrivit agentiei de presa Mediafax. In prezent, China este aproape inexistenta pentru exporturile din Romania. Pe o piata de 1,2 milliarde locuitori, noi trimitem doar de 1,2 milioane de euro, adica 1 eurocent pentru fiecare chinez.
Asa ca oficialii de la noi planuiesc sa exporte in primul rand carne de porc si de oaie. China este cel mai mare consumator de alimente din lume.
"China este un partener important pentru Romania si tarile din jur si trebuie sa dezvolte aceste relatii. In primele 9 luni ale acestui an, exporturile Romaniei catre China au crescut cu 30%. Prezenta la Bucuresti a primului ministru va impulsiona aceasta evolutie.", a declarat Victor Ponta.
"Romania este granarul Europei si asta ne facem sa avem incredere in relatiile cu voi. Vrem sa cumparam atata carne cata ne puteti da.", a spus Li Keqiang.
Asiaticii nu vor doar carne congelata, ci si vaci romanesti pentru lapte si carne. Au ales baltata romanesca, iar primul lot care pleaca in ianuarie va fi de la Brasov.
"O poti duce la 6000 de litri pe lactatie si cel mai important este aspectul de productie de carne.", a declarat Emil Neacsa, managerul sectorului zootehnic.
O jumatate de milion de vaci in urmatorii 5 ani vor pleca cu vaporul in China. Surse din piata au declarat ca peste un milion de porci vor apuca si ei pe drumul matasii.
Insa cele mai mari investii vor fi in IT si energie. La Guvern a fost semnata chiar o scrisoare de confort pentru Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, o investitie de aproape 1,2 miliarde de euro, care ar genera 4000 de locuri de munca.
In planul cincinal urmeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in valoare de 6,5 miliarde de euro, plus un nou grup energetic la Rovinari de 500 milioane de euro.
"De cand am coborat, am simtit vremea senina ca primavara, chiar daca acum e iarna. E o suma uriasa pe care o vom discuta diseara, nu vreau sa stric surpriza.", a declarat Li Keqiang.
"Noi avem un deficit urias cu China.", spune Sorin Paslaru, de la Ziarul Financiar. In 2012, deficitul comercial dintre cele 2 tari este de peste 1,6 miliarde de euro.
Chinezii vor face si centrale eoliene in Romania, dupa un acord semnat in acest sens cu singura firma privata romaneasca prezenta la Palatul Victoria.
Romania este prima tara europeana pe care Li Keqiang o viziteaza de cand este premier, din martie anul acesta.
Alte 15 delegatii guvernamentale din tot atatea state europene au venit cu alte sute de oficiali la Forumul Economic China-Europa de Est, care a avut loc la Parlament.
Romania nu a mai organizat un eveniment de o asemenea amploare de la Summitul NATO din 2008.
Premierul Chinei, Li Keqiang, aflat la prima vizita in Europa Centrala de cand a preluat mandatul, a fost insotit de 6 ministri si numai putin de 400 de oameni de afaceri din tara sa.
Practic, toti ceilalti 15 premieri care au sosit la Forumul de la Bucuresti au venit pentru a se intalni cu el. Cu totii viseaza sa negocieze diverse investitii cu una dintre cele mai mari puteri economice mondiale.
Reguli stricte de protocol: oficialii chinezi nu trebuie priviti in ochi!
Potrivit protocolului, intrevederile cu oficialii chinezi nu sunt deloc simple: interlocutorul nu va fi privit in ochi si vor fi evitate atingerile sau imbratisarile. Intotdeauna gazda intinde prima mana la intalnirile oficiale. La intalnirile de afaceri nu negociaza decat cu directori de companii.
Pentru ei, cel mai important om este cel care soseste la tratative cu un automobil luxos.
Un cadou facut de un strain unui chinez trebuie oferit cu mult tact, pentru ca in tara lui legea ii interzice primirea de cadouri. Cadoul trebuie inmanat cu ambele maini, la fel si cartile de vizita.
Este strict interzisa de codul diplomatic oferirea de ceasuri, pentru ca sunt vazute ca simboluri ale mortii. Florile trebuie sa fie numai in nuante de rosu, niciodata alb cu albastru - acestea din urma se trimit la inmormantari.
A fost prima vizita in Romania a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze dupa 19 ani. Din delegatia chineza oficiala au facut parte:
1. Wang YI, ministrul afacerilor externe
2. Xu SHAOSHI, ministrul comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma
3. Lou JIWEI, ministrul finantelor
4. Gao HUCHENG, ministrul comertului
5. Xiao JIE, secretar general adjunct al Consiliului de Stat
6. Ning JIZHE, director al oficiului de cercetare al Consiliului de Stat
7. Huo YUZHEN, ambasador extraordinar si plenipotentiar al R.P. Chineze in Romania
8. Song TAO, ministru adjunct al MAE, secretar general al Secretariatului pentru Cooperarea dintre China si tarile Europei Centrale si de Est
9. Shi GANG, seful Cancelariei Primului Ministru
Reuniunea de la Bucuresti a sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est - China
Pe 26 noiembrie 2013 s-a desfasurat la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-ministrii din Europa Centrala si de Est si China.
Alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Chinei, Li Keqiang, la reuniunea la nivel inalt au participat sefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croatiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei si Ungariei si ministrul de externe din Letonia.
Aceasta a fost a doua reuniune a sefilor de guverne din tarile Europei Centrale si de Est si China, dupa cea organizata in 2012 la Varsovia.
Ramona Manescu vrea investitori din China pentru un tren de mare viteza Viena-Bucuresti-Constanta
Romania vrea sa atraga investitori chinezi in mai multe proiecte de transport, prioritara fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteza de la granita cu Ungaria pana la Constanta, prin Bucuresti.
Costul estimat este de 11 miliarde euro, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, iar linia de mare viteza ar intra in Romania dinspre Viena si Budapesta.
"Prima intalnire de lucru va fi pe 10 decembrie, apoi in ianuarie, in prima jumatate a lunii. Vom incepe probabil cu un tronson, care este un pic mai usor de realizat, datorita conditiilor de teren. Interesul foarte mare este sa conectam Portul Constanta si sa il dezvoltam ulterior", a spus Manescu.
Ea a precizat ca discutiile tehnice privind acest proiect urmeaza sa inceapa cu partenerii chinezi, varianta propusa de partea romana fiind de finantare a proiectului printr-un parteneriat public-privat.
Ministrul a aratat ca proiectul care va lega Bucuresti de Viena ar avea un impact major asupra cresterii numarului de pasageri pe calea ferata si ar permite circulatia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la ora.
Alte proiecte pe care autoritatile le-au propus partii chineze vizeaza modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferata Iasi-Giurgiu sau dezvoltarea a doua terminale multimodale pentru Portul Constanta.
Linia de cale ferata Iasi-Bucuresti-Giurgiu, cu o lungime de 669 km, este reabilitata doar pe o portiune de 51 kilometri, restul necesitand lucrari ample.
Dupa finalizarea lucrarilor, trenurile ar putea circula pe acest traseu cu viteze de 160 km la ora, la calatori, si 120 km la ora pentru transportul de marfa, a spus ministrul.
Referindu-se la proiectul din Constanta, Manescu a spus ca valoarea estimata pentru lucrarile de infrastructura si a constructiilor de acostare pentru dezvoltarea terminalelor specializate se ridica 294 milioane euro.
"Romania are un buget insuficient, iar fondurile europene nu acopera toate proiectele de infrastructura care pot fi realizate sau care trebuie realizate pentru a avea conditii favorabile de dezvoltare economica a regiunii. Este foarte clar ca trebuie sa gasim surse de finantare alternative", a mai spus ministrul Transporturilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: China, summit, investitii, Parlament, forum, victor ponta, chinezi, Li Keqiang,
Dată publicare:
29-11-2013 11:43