Conversatie intre diplomati rusi: "Hai sa luam inapoi Romania si Bulgaria". Daca avem noroc, e o farsa de 1 Aprilie
Presupusa inregistrare a unei convorbiri telefonice intre doi ambasadori rusi are motive sa ne sperie: diplomatii Moscovei glumesc pe seama soartei tarii noastre
Convorbirea a fost postata pe YouTube pe 30 aprilie si i-ar avea ca protagonisti pe Igor Ciubarov, ambasadorul rus in Eritrea, si Serghei Baharev, ambasador in Zimbabwe si Malawi. Intr-o discutie de 5 minute, presarata cu injuraturi, acestia glumesc pe tema viitoarelor cuceriri ale Moscovei, printre care e mentionata si Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Discutia ar fi pornit de la votul din Adunarea General a ONU din data de 27 martie. Natiunile Unite au adoptat atunci o rezolutie prin care declara ilegal referendumul din Crimeea, care a dus la anexarea acesteia de catre Rusia. Doar 11 tari s-au opus rezolutiei, printre care si Zimbabwe. Mai multi diplomati au dezvaluit atunci ca Moscova a facut presiuni asupra lor pentru a le influenta votul.
“Tara ta ne-a suprins. Sunt dusi cu capul?”, ii spune, in conversatia inregistrata, ambasadorul in Zimbabwe celui in Eritrea, tara care s-a abtinut sa voteze rezolutia. “Ai tai, in schimb, au fost al dracului de buni”, raspunde Ciubarov. “Dar nu-i nimic. Oricum o sa-i pun sa recunoasca Osetia de Sud si Abhazia”. “Am impresia ca si gunoaiele din Malawi au votat pentru rezolutie”, spune apoi Baharev.
Osetia de Sud si Abhazia, tarile unde Rusia are un picior in usa
Cei doi diplomati – daca chiar ei sunt cei inregistrati si nu e totul o farsa – trec apoi la chestiunea Crimeei. “Le tot spun colegilor mei europeni ‘Baieti, luam Crimeea, dar nu se termina asa’”, spune, razand, ambasadorul in Eritrea. “In viitor o sa va luam Catalunia, Venetia, Scotia si Alaska. Si nu o sa ne multumim cu atat de putin”. “Asta in prima faza”, raspunde ambasadorul in Zimbabwe si Malawi. “Exact, in prima faza”, spune colegul sau, “iar apoi ne mai gandim. Toate gunoaiele de limitrofi, Letonia, Estonia si ceilalti europeni, plus romanii si bulgari, o sa le dam in sut ca se orienteze unde trebuie.” “Mai bine nu”, ii spune colegul sau, “oricum nu-si baga mintile in cap. Mai bine facem probleme in Californialand, Miamiland, genul asta de regiuni sarace”. “Corect, practic 95% din locuitorii din Miamiland sunt de-ai nostri”, raspunde Ciubarov. “Avem tot dreptul sa organizam un referendum”.
“Sa-i lasam in pace pentru o vreme pe romani si bulgari, sa mai stea in UE”, mai spune, razand, reprezentatul Rusiei la Asmara. “Impreuna cu gunoaiele baltice”, il sustine colegul sau de la Harare. Ciubarov mentioneaza si ca a avut o discutie cu colegul sau care reprezinta Rusia pe langa UE si acesta i-a spus “Hai sa luam inapoi Romania si Bulgaria". “I-am raspuns ca nu merita”. In final, Ciubarov conchide:“cel mai important lucru e sa nu iti pierzi simtul realitatii”.
Este autentica sau nu convorbirea? Jurnalistii de la The Guardian, care au descoperit clipul, sustin ca ca ar putea fi o razbunare pentru inregistrarea in care emisarul american in Europa injura UE.
Maria Zaharova, adjunct al purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, a comentat pe Facebook, spunand ca nu stie cine vorbeste in inregistrare, dar ca poza lui Baharev e gresita, fiind de fapt un diplomat rus care intre timp a incetat din viata. Iata cum arata de fapt Baharev:
Russian Ambassador to Malawi S.#Bakharev at the handover ceremony of medical equipment https://t.co/8G1On1uxh7 ... pic.twitter.com/ZZlPgHLh5e
— Посольство России (@RuEmbZimbabwe) April 1, 2014
Ea a insinuat chiar ca ar fi vorba de o manipulare americana, justificand prin faptul ca unele expresii nu ar fi uzuale in rusa. Oficial, insa, Ministerul de Externe rus nu a exprimat nicio opinie. "Poate vom comenta, poate nu", a declarat un alt oficial din minister.
Dar in scenariul pesimist in care nu este vorba de o gluma, inregistrarea prezinta o imagine absolut ingrijoratoare asupra atitudinii diplomatilor Moscovei fata de restul lumii.
Sursa: Guardian
Etichete: ambasador, moscova, crimeea, rusi, diplomatie,
Dată publicare:
04-04-2014 16:36