WikiLeaks: Putin planuia inca din 2008 sa intervina in Crimeea. Scenariul care s-ar putea repeta in Moldova

Vladimir Putin

Un document WikiLeaks arata ca interventia rusa in Crimeea era planuita inca de acum 6 ani. Afirmatia apartine presedintelui de atunci al Georgiei, o tara unde exista o situatie similara cu cea din Crimeea - dar si din Transnistria.

Potrivit unui document WikiLeaks, Miheil Saakasvili, presedinte al Georgie intre 2004 si 2013, ar fi spus inca din 2009 ca “Rusia se pregateste ca, dupa invazia din 2008 in Georgia, sa intervina in Crimeea”. Titlul documentului e elocvent: “Ukraine - next on Putin's to do list?” („Ucraina – urmatoarea pe lista de treburi a lui Putin”).

Criza din Crimeea, minut cu minut

Conform aceluiasi document, “Saakasvili a prezis ca Rusia va incita la tensiuni etnice in peninsula” iar apoi se va oferi “in mod generos” sa rezolve problema. Saakasvili presupunea pe atunci ca Ianukovici va fi presedinte la momentul respectivei interventii rusesti (in 2009 in fruntea Ucrainei era Victor Iuscenco). De asemenea, potrivit WikiLeaks, Saakasvili ar fi spus ca “Putin vrea sa mentina presiunea asupra Ucrainei si Georgiei ca sa dea o lectie si un avertisment altor tari ex-sovietice”. Documentul citat ar proveni de la Departamentul american al Apararii, mai precis de la un reprezentant al acestui departament in Tbilisi, capitala Georgiei.

Citește și
Traian Basescu, Nicolae Timofti
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Saakasvili isi confirma profetiile
Afirmatiile din documentul WikiLeaks au fost confirmate acum cateva zile de Saakasvili insusi la postul CNN. “In 2008, atunci cand Georgia a fost invadata de trupe rusesti, am avertizat chiar inainte de invazie ca o sa vina si randul Ucrainei. Putin se tine de planul sau”. Saakasvili  a mai spus ca interventia din Crimeea a fost realizata pe acelasi model precum cea din Georgia.

Fostul presedinte de la Tbilisi a dat mai multe detalii intr-un editorial publicat in Financial Times. “Putin nu poate fi acuzat ca isi ascunde intentiile. Inainte de a invada Georgia, el si apropiatii au avertizat asupra iminentei unui razboi cu tara noastra. Inca de la summit-ul de la Bucuresti din 2008 insista ca Ucraina nu e o tara, ci un teritoriu”, sustine Saakasvili. El mai dezvaluie ca seful de stat al unei tari vecine cu Ucraina i-a spus in 2012 ca Putin i-a propus impartirea Ucrainei intre Rusia si vecinii ei din vest. “Mi-a spus ca, in opinia lui, nu parea o gluma”, scrie fostul lider al Georgiei (foto).

Saakasvili, ale carui predictii au fost pana acum corecte, considera ca urmatoarea tinta vor fi tarile baltice si ca UE si NATO trebuie sa intervina. “In 2008, cand avertizam ca Ucraina poate fi urmatoarea victima, chiar si politicienii americani si europeni care erau de partea mea m-au considerat nebun”.

Situatia din Moldova, copy-paste dupa cea din Georgia
Ce s-a intamplat insa in 2008 in Georgia? Situatia de acolo e foarte interesanta pentru romani, deoarece semana chiar mai mult cu cea din Transnistria decat cu Ucraina. Osetia de Sud, o regiune de 4.000 km patrati din Georgia chiar la granita cu Rusia, si-a declarat independenta in septembrie 1990, la doar cateva zile dupa “Republica Moldoveneasca Nistreana” de la Tiraspol. A urmat un razboi care a durat pana in 1992, exact ca peste Prut. Si tot ca in Transnistria, si in Osetia de Sud Rusia a intervenit pentru a impune incetarea focului.

Basescu: Osetia de Sud se poate repeta in Transnistria

Diferenta este ca in 2008, in Georgia a reizbucnit conflictul, sub presedintia lui Saakasvili. Rusia a intervenit militar in sprijinul Osetiei, pe care a recunoscut-o ca stat independent. Georgienii au fost invinsi si obligati sa accepte prezenta fortelor rusesti in Osetia, care practic este si la ora actuala sub ocupatie militara ruseasca si inaccesibila pentru misiunile de monitorizare ale UE.

Spre deosebire de Osetia de Sud, “Republica Moldoveneasca Nistreana” din Transistria nu e recunoscuta oficial nici macar de Moscova (desi aceasta are un consul la Tiraspol). Nu e insa nevoie de recunoastere pentru alipirea la Rusia. De data asta, Saakasvili s-ar putea sa greseasca: nu tarile baltice sunt urmatoarele pe lista lui Putin.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Crimeea, istoria unui simbol in memoria Rusiei. Disparitia de peste noapte a tatarilor, colonistii si semnatura lui Hrusciov
Crimeea, istoria unui simbol in memoria Rusiei. Disparitia de peste noapte a tatarilor, colonistii si semnatura lui Hrusciov

Informatia momentului este alipirea Crimeei la Federatia Rusa. In peninsula, situatia se tensioneaza de la o ora la alta.

Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti:
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

Scandalul WikiLeaks. Bradley Manning a depus o cerere de gratiere adresata lui Barack Obama
Scandalul WikiLeaks. Bradley Manning a depus o cerere de gratiere adresata lui Barack Obama

Bradley Manning, condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru cea mai mare scurgere de documente secrete din istoria Statelor Unite, a depus o cerere de gratiere din partea presedintelui Barack Obama.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.