Rusia ar fi amenintat cateva state est-europene, intre care si R.Moldova, sa nu voteze rezolutia ONU
Rusia a amenintat cateva state est-europene si din Asia Centrala cu repercusiuni daca voteaza in favoarea unei rezolutii ONU in aceasta saptamana, care sa declare invalid referendumul din Crimeea, scrie Reuters in pagina electronica.
Aceasta dezvaluire despre amenintarile Rusiei are loc dupa ce Moscova a acuzat tarile occidentale ca folosesc o "presiune rusinoasa, pana la santaj politic si amenintari economice", in incercarea de a convinge cele 193 de state membre ONU sa sprijine o rezolutie privind criza din Ucraina.
Potrivit interviurilor cu diplomati din cadrul ONU, dintre care majoritatea au preferat sa vorbeasca sub acoperirea anonimatului de teama sa nu infurie Moscova, tintele amenintarilor ruse au fost R.Moldova, Kirgizstan, Tadjikistan dar si numeroase tari africane.
Un purtator de cuvant al Misiunii Rusiei la ONU a negat ca Moscova ar fi amenintat vreo tara cu repercusiuni daca sustin vreo rezolutie. "Noi nu amenintam niciodata pe nimeni. Noi doar explicam situatia".
Potrivit diplomatilor, amenintarile ruse nu au fost specifice. Dar ei sustin ca destinatarilor le-au fost clare avertizarile de a nu sustine rezolutia, altfel masurile Rusiei impotriva lor ar include expulzarea muncitorilor imigranti de pe teritoriul rus, intreruperea livrarilor de gaz sau interzicerea unor importuri catre Rusia pentru a le provoca probleme economice.
In cele din urma, rezolutia care declara votul din Crimeea din 16 martie in favoarea separarii de Ucraina ca neavand "nicio validitate" a fost adoptata cu 100 de voturi pentru, 11 impotriva si 58 de abtineri. Alte 24 de state membre ONU nu au votat.
Delegatiile Kirgizstanului si Tadjikistanului nu au raspuns solicitarii Reuters de a comenta acuzatiile privind amenintarile ruse. Ambele tari s-au aflat printre cele 24 care nu au votat miercuri.
Dar ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, a acceptat sa vorbeasca despre acest subiect. intrebat daca rusii au sugerat, direct sau indirect, ca fostele republici sovietice vor fi pedepsite daca vor vota in favoarea rezolutiei, Lupan a declarat: "Nu am fost prezent la aceasta discutie si nu pot nega sa confirma acest lucru pentru dumneavoastra".
"Si, in mod normal, inainte de vot, discuti cu numeroase tari", a declarat el pentru Reuters. "Acest subiect a fost intr-adevar discutat intre autoritatile moldovene si cele ruse. Discutam, de asemenea, cu partenerii nostri (din Uniunea Europeana)", a adaugat el.
Cativa diplomati au declarat pentru Reuters ca R.Moldova s-a numarat printre tarile supuse presiunilor de catre Moscova inaintea votului. In cele din urma, delegatia moldoveneasca a sfidat Rusia si s-a alaturat Ucrainei, Statelor Unite, UE si altor tari occidentale votand in favoarea rezolutiei.
Lupan a declarat, de asemnea, ca Occidentul nu a amenintat R.Moldova.
Rusia nu este singura tara acuzata de astfel de tactici la ONU. inaintea unor decizii importante in Consiliul de Securitate, se stie ca diplomatii marilor tari incearca sa "cumpere" voturi din partea celor zece membri nepermanenti folosind o combinatie de amenintari si stimulente.