Colindatul industrial: stai in strada, bati la toba si colinzi un bloc intreg in cateva secunde!
Inarmati cu fluiere, tobe si blani de urs, trupele de colindatori parcurg tot orasul la pas domol. Colinda din mers cartiere intregi, bloc cu bloc si straduta cu straduta. Si nu se ocupa cu maruntisuri.
Important e sa atragi atentia unui cartier intreg de gazde
Colindatorii sunt la serviciu, si asta se vede pe chipurile lor. Niciunul nu zambeste, de parca nici lor nu le face vreo placere sa fie acolo. Pe sub costumele lor populare sunt imbracati gros, cu fesuri, caciuli de lana si fulare de diferite culori, insa astea sunt detalii care nu se vad de la etajele blocurilor pe care le colinda. De sus, de la balcoane, tot ce observa este miscarea lor vag ordonata si se aud asurzitor tobele si urletul alarmelor auto. Fac suficienta galagie, iar restul sunt amanunte.
Vin la oras, ca aici oamenii arunca cu bani pe fereastra. La propriu!
Cei mai multi colindatori industriali sunt veniti din provincie si se vin la oras doar pentru colindat. In Militai, intre blocurile de la Lujerului, o trupa de colindatori bate toba din mers. Tin in maini niste bete impodobite precum sorcovele, iar cand ajung la capatul aleii dintre blocuri se opresc si pun in scena o coregrafie sumara. Fac cateva piruetele care amintesc de dansul Calusarilor, scutura putin o blana de urs purtata pe umeri si colindul e gata! La final, colindatorii isi indreapta privirile in sus, catre balcoane si ferestre, si asteapta sa cada bani. Si mai cad.
In cartierul Militari, si alarmele masinilor vestesc Anul Nou:
Obositi si ragusiti: echipajul bacauan de 17 colindatori plus 2 ursi de la Piata Muncii
In ziua de Craciun, o ceata de colindatori isi plimba zgomotos alaiul pe Calea Calarasi. Echipa numara 19 colindatori si este din Bacau, unde abia asteapta sa se intoarca. Ultimul „combatant” din sir pare foarte obosit, are ochii injectati si vorbeste ragusit. Raspunde monosilabic la toate intrebarile, dar este amabil, politicos si ma asigura ca blanile de urs sunt autentice.
Colindatorii platesc putin pentru cazare, asa ca sunt nevoiti sa stea la gramada intr-un apartament mic si fara vreun confort. Nici nu-i intereseaza confortul, ca oricum totul este un sacrificiu. Colindatul industrial se face pentru bani, asa ca oamenii sunt dispusi sa isi petreaca sarbatorile departe de familii. E greu, dar merita efortul. Asa e cand lucrezi de sarbatori.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, Bacau, militari, craciun, Anul Nou, colindatori, colinde, industrial, muncii,
Dată publicare:
26-12-2013 16:17