Întrebarea care a pus-o în ”dificultate” pe Rovana Plumb la audierile pentru postul de comisar european
Rovana Plumb, candidata României pentru postul de comisar european, a fost respinsă de Comisia juridică a Parlamentului European. Motivul?
Un conflict de interese, potrivit reprezentanţilor instituţiei, care anunţă, însă, că este o premieră în istoria Comisiei. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat dur şi a declarat că "PSD exportă incompetența peste granițele țării, prin acțiuni politice repetate, care afectează profund imaginea României". În schimb, şefa guvernului, cea care a susţinut-o pe Rovana Plumb, nu a reacţionat.
Propusă pentru postul de Comisar European, Rovana Plumb a fost audiată de comisia juridică, înainte să ajungă la comisia de specialitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sigfried Mureşan, europarlamentar: "Au decis cu 15 voturi la 6 să respingă candidatura Rovanei Plumb pentru poziţia de Comisar European datorită conflinctelor de interese şi neconcordantelor din declaraţiile de avere ale domniei sale. După această decizie de a respinge membrii Comisiei au evaluat care sunt următorii paşi. Au decis cu 20 de voturi pentru şi 0 voturi importriva să dea deja verdictul final şi anume că Rovana Plumb nu poate fi comisar european"
Este o premieră, au confirmat reprezentanţii Parlamentului.
Reporter: "S-a mai întâmplat în trecut?"
Reprezentant PE: "Nu, pentru că este pentru prima dată când Comisia juridică are această putere concretă de a decide, aşa că este pentru prima dată"
În comisia care a decis respingerea Rovanei Plumb nu a fost niciun român, susţine europarlamentarul Sigfried Mureşan.
Sigfried Mureşan, europarlamentar: "Momentul la care Rovana Plumb a pierdut încrederea tuturor membrilor Comisiei a fost următorul: a fost întrebată de decizia Autorităţii Electorale Permanente din România de a nu rambursa cheltuielile cu campania electorală a PSD: Cum vă veţi plăti datoriile la persoane fizice, la cămătari, dacă aveţi o gaură de 200.000 de euro în buget şi doamna Plumb a spus că nu ştie despre decizia AEP."
Rovana Plumb are de rambursat un credit de 800.000 de euro
Rovana Plumb a trecut în declaraţia de avere un împrumut de la o persoană fizică, de 800.000 de lei, pe care l-ar fi luat pentru campania de la europarlamentare. În acelaşi timp are de rambursat un credit bancar de 800.000 de euro pe 23 de ani.
Klaus Iohannis, care a criticat constant desemnarea Rovanei Plumb pentru acest post a scris într-un comunicat că "PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României".
Acesta i-a cerut premierului o nouă nominalizare, de această dată după consultări cu preşedintele şi parlamentul.
Cei de la PNL şi USR au criticat partidul de guvernământ.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Vasilicăa Viorica Dăncilă și PSD au făcut, din nou, de râs România în fața Europei"
Adrian Weiner, lider senatori USR: "Încercarea PSD de a exporta, să zic, incompetenţă şi lipsă de integritate nu a ţinut"
Şi analiştii vorbesc despre o premieră negativă pentru Europa şi România.
Cristian Tudor Popescu, gazetar: "Doamna Plumb este cea care a compromis imaginea României în acest moment, în mod brutal."
La Bruxelles, procedură este simplă - dacă nu primeşte avizul juridic, candidatul nu poate să meargă la audierile din comisiile de specialitate.
Reprezentant al Parlamentului European: "Dacă nu există o soluţie la conflictul de interese, comisia juridică poate decide faptul că un candidat desemnat este în incapacitatea de a-şi îndeplini funcţia, în acord cu tratatele şi Codul de Conduită".
România trebuie să reacţioneze repede, pentru că votul pentru viitoarea Comisie este programat pe 8 octombrie.
Cristian Tudor Popescu, gazetar: "Știți care ar fi cea mai normală hotărâre a sa? Ar trebui să-și dea demisia. Doamna Dăncilă, odată cu respingerea doamnei Plumb ar trebui să-și dea demisia, pentru că și-a asumat 100%, și-a asumat-o pe doamna Plumb, deci a pus România în această situație. Nu va face acest lucru doamna Dăncilă, va rămâne pe scaunul acela de unde nu va putea fi decât descarcerată. Altă posibilitate nu văd. Și va lua o hotărâre și mai proastă, după părerea mea, decât varianta Rovana Plumb".