Audierea Rovanei Plumb în Parlamentul European, suspendată după ce comisia JURI nu i-a dat aviz
Rovana Plumb, comisarul european desemnat de România, a fost audiată joi de Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European (JURI) privind existenţa unor posibile conflicte de interese.
Oficialii UE confirmă suspendarea audierilor în cazul Rovanei Plumb
Neil Corbett, head of press unit al Parlamentului European, a confirmat într-o conferinţă de presă că audierea Rovanei Plumb în comisiile de transporturi şi mediu (TRAN şi ENVI - n.r.), la 2 octombrie, aşa cum era programat, nu mai poate avea loc.
''Ceea ce e sigur este că audierea (Rovanei Plumb în comisiile de transport şi mediu ale PE - n.r.) nu poate avea loc. Aşadar, Comisia JURI va trimite o scrisoare comisiei competente (TRAN - n.r.) şi de asemenea preşedintelui Parlamentului European (...) pentru a discuta această chestiune şi pentru a se lua o decizie probabil în Conferinţa Preşedinţilor, în vederea înaintării acestei chestiuni Comisiei Europene, dar nu aş vrea să comentez mai mult deoarece este un prim caz, abia a venit, nu am consultat serviciile (specializate ale Parlamentului European - n.r.) şi deci nu vom inventa o procedură doar pentru a părea profesionişti'', a spus Corbett.
JURI ''tocmai a votat ca Rovana Plumb, candidatul român la postul de comisar, să nu meargă la audiere'' (în comisiile de transport şi mediu ale PE - n.r.), a scris pe Twitter şi Thibaut Kleiner, unul dintre consilierii actualului comisar european responsabil pentru resurse umane, Gunther Oettinger.
La rândul său, Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat într-o conferinţă de presă că ''procedura în cazul unui comisar desemnat este suspendată cu privire la audiere''. Ea a adăugat că, în legătură cu paşii următori, sunt posibile mai multe opţiuni.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a anunţat respingerea candidaturii Rovanei Plumb
Europarlamentarul Sigfried Mureșan a anunțat că Plumb a fost respinsă cu o ”largă majoritate” de voturi de Comisia Juridica a Parlamentului European (JURI):
”Breaking News. Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă acum cu largă majoritate de Comisia Juridică a Parlamentului Îuropean. În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abținut 2 europarlamentari. Fără avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc.” - a anunțat europarlamentarul român.
Mureșan a precizat și motivul pentru care Rovana Plumb nu își poate asuma funcția de comisar european.
”Va fi trimisă din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin. Din acest motiv doamna Rovana Plumb nu își poate asuma funcția de comisar european. Această decizie finală a fost luată cu 20 de voturi pentru, zero voturi împotrivă și trei abțineri.”
În 10 septembrie, preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că Rovana Plumb, propusă de România pentru funcţia de comisar european, va avea portofoliul Transporturi.
Potrivit unei note interne care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la POLITICO, în cazul Rovanei Plumb a fost vorba de faptul că din declaraţia de interese depusă la Comisie ar lipsi informaţii privind două credite. Europarlamentarii au vrut să primească clarificări suplimentare legate de aceste împrumuturi.
În total, 9 dintre comisarii europeni desemnaţi ar fi depus declaraţii de interese “incomplete, suspecte sau şocante”. Cum audierile au loc cu uşile închise, au apărut public doar frânturi de informaţii despre aceste probleme, din cauza cărora Comisia JURI nu le-a dat încă undă verde viitorilor membri ai Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.
Neclarităţile din declaraţia Rovanei Plumb
Din declarația oficială a Rovanei Plumb aflăm că în 2019 a primit 800.000 de lei, în campania pentru europarlamentare. Ea a mai împrumutat şi 800.000 de euro de la o bancă, bani pe care trebuie să îi înapoieze în 23 de ani. Un calcul simplu arata că dacă împarţi această sumă la această perioadă de timp, chiar şi fără dobândă, rezultă o rata lunară de 2.900 de euro.
“Există un credit pe care l-am luat în 2007 și care se regăsește în declarația mea de avere. Nu am primit deocamdată întrebările, în momentul în care o să primesc întrebările, o să răspund”, a fost singura declarație pe care a făcut-o pe acest subiect Rovana Plumb pentru Știrile PRO TV.
Sursa: Politico.eu, Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, ursula von der leyen, parlamentul european, comisar european, Belina, rovana plumb,
Dată publicare:
26-09-2019 15:25