Iohannis, după respingerea Rovanei Plumb: ”O nouă dovadă a incompetenței premierului”

26-09-2019 16:42

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o primă reacție după eșecul înregistrat de Rovana Plumb la Bruxelles, unde i-a fost respinsă candidatura

Șeful statului afirmă că respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european reprezintă "un nou eşec major al guvernării PSD", care aduce prejudicii României.

Klaus iohannis îi solicită premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă această nominalizare şi să facă o nouă propunere după acordul său şi cu avizul Parlamentului.

"Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeana poţi promova oameni în funcţii de conducere pe baza recomandărilor de partid şi a prieteniilor. (...) Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă nominalizarea doamnei Plumb pentru funcţia de comisar european. (...) PSD exportă incompetenţa peste graniţele ţării prin acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja ţării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgenţă o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul preşedintelui României şi cu avizul Parlamentului", spune şeful statului într-o declaraţie de presă.

Şeful statului menţionează că i-a transmis premierului încă de la începutul procedurii de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe Rovana Plumb, întrucât nu îndeplineşte criteriile de integritate şi profesionalism.

"Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European şi premierul avea obligaţia să îl evite. Iată că această atenţionare din partea mea a fost confirmată de votul negativ de astăzi din Comisia juridică. Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepţională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD", arată preşedintele Iohannis.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis


”Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European și premierul avea obligația să îl evite. Iată că această atenționare din partea mea a fost confirmată de votul negativ de astăzi din Comisia juridică.

Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepțională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD.

Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea doamnei Plumb pentru funcția de comisar european.

PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului.” - spune președintele Klaus Iohannis.

Candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă, joi, de Comisia juridică a Parlamentului European.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26