Catastrofa care putea fi usor prevenita. Avem harti care indica clar unde vor fi inundatii, dar nu le folosim

Ultima actualizare: 30-08-2014 07:14
inundatii 2014

Chiar daca nu putem preveni inundatiile, avem mijloace pentru a reduce pierderile produse de acestea. Din pacate, nici autoritatile si nici cetatenii nu se grabesc sa le foloseasca.

Pentru a nu se stie cata oara in ultimii ani, mii de romani s-au trezit cu apa in case. Inundatiile se pare ca ne-au luat din nou prin suprindere, dovada faptul ca in ultimele zile 63 de localitati din 10 judete au fost afectate de inundatii, o persoana a murit, iar alte patru sunt date disparute. Aceste pierderi, atat de vieti cat si de bunuri, puteau fi insa evitate daca atat autoritatile, cat si oamenii din zonele inundate, ar fi luat in serios avertizarile specialistilor.

O inundatie la doi ani
In zona raului Vedea au avut loc in ultima suta de ani 45 de inundatii istorice, fara a le lua in considerare pe cele din ultimele zile, care au afectat peste 130 de case si zeci de kilometri de drumuri . Adica aproape o data la fiecare doi ani unul din raurile din zona isi iese din matca si devasteaza totul in calea sa.

Informatiile provind dintr-un raport realizat de Institutul de Geografie al Academiei si care nu e ascuns in vreun dosar inaccesibil, ci poate fi gasit foarte usor pe Internet. O informatie care poate ar trebui sa le dea atat autoritatilor, cat si localnicilor, un indiciu clar ca poate ar trebui sa ia masuri atunci cand se anunta ploi.

Pe termen lung, e evident pentru oricine ca daca nu vrei sa-ti intre apa in casa, poate nu ar trebui sa stai intr-o regiune unde in medie o data la doi ani sunt “inundatii istorice”. Sau, in cuvintele premierului Victor Ponta: “Asa este romanul, dupa prima greseala nu invata, trebuie sa vina si a doua”. Doar ca, in acest caz, se pare ca au fost 45 de greseli, nu una sau doua.

Harta la care nu se uita nimeni
Acum mai putin de doua saptamani, Administratia Nationala "Apele Romane" a prezentat la randul ei harta zonelor cu risc de inundatii din tara noastra. Extrem de detaliata, harta a costat peste 46 milioane de euro si s-a lucrat la ea vreme de opt ani. In aceste conditii nu e foarte suprinzator ca zonele inundate in ultimele zile sunt indicate foarte clar si pe aceasta harta ca prezentand „risc mare de inundatii”. Iata cum arata pe aceste harti cursurile de apa din judetul Teleorman, dar si Ialomita.


La un nivel mai mare de detaliu, aceata harta realizata de Apele Romane indica clar risc mare de inundatii in localitatile care au fost lovite de ape in ultimele zile. Iata, de pilda, cum arata harta pentru comunele Beuca, Tatarastii de Sus si Tatarastii de Jos, printre cele mai afectate de aceste inundatii.


Aceste harti sunt publice si au fost prezentate de StirileProTV inca din 10 aprilie. Datele din ele nu s-au schimbat de atunci, deci oricine ar fi consultat harta inca de pe atunci ar fi putut presupune ca, daca va ploua torential in judetul Teleorman, anumite localitati vor fi afectate – mai precis, cele marcate cu rosu pe harta.

Vezi daca localitatea ta apare in hartile de risc de inundatii

Inclusiv prim-ministrul stie ca exista aceste harti de risc, pe care le-a si mentionat in declaratiile sale, chiar daca nu s-a luat nicio masura pe baza lor. Se pare insa ca atat autoritatile, cat si oamenii obisnuiti, prefera sa se lase in voia naturii si a bunului Dumnezeu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO