COD ROSU pana vineri in patru judete. Blestemul durerii si neputintei: "Asta este. Ce vrea Dumnezeu, aia primim"
Din cauza ploilor torentiale, peste 650 de locuinte si 22 de localitati sunt si acum sub ape. Aproape 50 de kilometri de drumuri au fost acoperite de torente.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cititi in acest articol:
-► Codul rosu de inundatii prelungit, pana vineri, in judetele Olt, Arges, Valcea si Teleorman
-► Noapte de cosmar pentru localnicii din judetul Gorj. Un zid de apa a distrus zeci de locuinte
-► Un tren de pasageri a deraiat pe un podet, din cauza unei viituri
-► Debite istorice in bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani
-► Circulatie blocata pe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges
Cronologia evenimentelor, miercuri, 30 iulie 2014:
ora 20:23 Corespondentul PROTV Paul Angelescu transmite din Valcea, acolo unde doua vile au fost luate de ape in doar 20 de minute.
Detalii AICI.
ora 19:37 Mai multe rauri din judetul Suceava se afla, pana joi la ora 2.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Avertizarea vizeaza raurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Brodinei si Moldovitei.
ora 19:23 Corespondentul PROTV Catalin Radu Tanase transmite de la fata locului, din judetul Gorj, despre situatia disperata in care se afla localnicii.
"Pana marti dimineata, aici a fost casa unui om". Detalii AICI.
ora 19:00 In plin Cod Rosu de inundatii, autoritatile au decis evacuarea a peste 100 de persoane.
Reporter: Cum va este cand vedeti toata apa asta?
Localnica: Asta este. Ce vrea Dumnezeu, aia primim.
Torentul care a maturat localitatea a distrus pana si fantanile. Niciunde nu mai este apa buna de baut. Iar viiturile care au facut prapad pin Gorj, Valcea si Arges vin spre sud. Riscul unor noi inundatii este cu atat mai mare cu cat la noapte intra in vigoare noi avertizari.
Meteorologii spun ca este posibil ca de joi dupa-amiaza si judetul Gorj sa intre din nou in Cod Portocaliu.
ora 17:34 Premierul Victor Ponta a cerut politistilor si jandarmilor sa foloseasca "fara jena" forta totala impotriva "ticalosilor" care profita de inundatii si fura din casele sinistratilor.
"Ii rog pe cei de la Politie, daca prind ticalosii care profita de situatia asta sa intre, sa fure, va rog duritate maxima posibila, pentru ca mi se pare ca e de zece ori mai condamnabil sa profiti de asemenea situatie si am vazut ca s-a mai intamplat, si ieri, si azi, si forta totala a politiei si a jandarmilor impotriva unor asemenea indivizi puteti sa o folositi fara niciun fel de jena", a transmis Ponta la comandamentul pentru situatii de urgenta reunit la Guvern.
Codul Rosu de inundatii ramane valabil in judetele Arges, Valcea, Olt si Teleorman.
ora 16:41 Premierul Victor Ponta a declarat ca autoritatile nu stiu in acest moment daca pot avea vesti bune legate de cele patru persoane disparute in urma inundatiilor, adaugand doar ca "e mai putin probabil".
"Inteleg ca, dincolo de un decedat confirmat, sunt si patru disparuti si...sa dea Dumnezeu sa-i gasim, dar nu stim in acest moment daca putem avea vesti bune sau nu, e mai putin probabil", a spus Ponta, la comandamentul pentru situatii de urgenta reunit la Guvern, potrivit Mediafax.
Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, miercuri dimineata, ca in urma inundatiilor o persoana din Arges a decedat si alte patru din Valcea, Arges si Teleorman sunt date disparute.
ora 16:39 Codul portocaliu de ploi si vijelii in Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, valabil de joi, ora 03.00, pana vineri, aceeasi ora, ar putea fi extins si pentru judetul Gorj joi dupa amiaza, pentru o perioada de 6-10 ore, a anuntat, miercuri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.
Potrivit avertizarii cod portocaliu, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in noaptea de miercuri spre joi, in judetul Caras-Severin, iar pe parcursul zilei de joi si in judetele Mehedinti si Dolj, va ploua torential si se vor cumula local cantitati de apa de 40-50 de litri pe metru patrat si izolat peste 70 de litri pe metru patrat.
ora 16:37 Debitele raurilor aflate sub cod rosu si portocaliu de inundatii au crescut si de aproape 400 de ori, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), ale carei echipe intervin operativ in zonele afectate, potrivit Mediafax.
La aceasta ora, se inregistreaza cresteri importante de debite si niveluri, ca efect al propagarilor formate in aval, pe raurile, la trei statii hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu cod rosu) si la alte trei statii hidrometrice fiind atinse cotele de inundatie (echivalent cu cod portocaliu), se arata in comunicatul ANAR.
Pe raul Lotru, la statia Valea lui Stan, sunt 40 cm peste cota de pericol, pe Vedea, la statia Buzesti, 74 cm peste cota de pericol, pe Neajlov, la statia Moara din Groapa, peste 4 cm peste cota de pericol, pe Jiu, la statia Racari sunt 9 cm sub cota de pericol, pe raul Latorita, la statia Gura Latoritei, 15 cm peste cota de inundatie si pe raul Oltet, la statia Nistoresti, 6 cm peste cota de inundatie. Timp de trei zile, au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de 100 - 180 l/mp, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman.
De asemenea, s-au inregistrat debite istorice cu probabilitatede revenire odata la 100, respectiv 200 de ani. Comparativ cu inceputul lunii iunie, aceste debite au crescut pana la 400 de ori. Astfel raul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s in 9 iunie, iar miercuri atingea: 424 mc/s ( de 400 de ori mai mult), raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s, raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns miercuri la 286 mc/s (de 150 de ori mai mult), Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s la 376 mc/s (de 200 de ori), raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s (de 100 de ori), Oltet, la statia Nistroresti, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s (100 de ori), iar la statia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (de 50 de ori).
ora 14:00 Hidrologii au emis o avertizare cod rosu de inundatii in judetele Arges, Valcea, Olt si Teleorman, valabila de miercuri pana vineri dupa-amiaza, alte zece judete fiind atentionate cu cod portocaliu.
Avertizarea emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este valabila de miercuri, ora 14.00, pana vineri, la aceeasi ora, pentru rauri din bazinele hidrogafice Mures, Bega Veche, Bega,Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges.
Potrivit noii avertizari, vor fi sub cod rosu raul Vedea si afluentul sau Cotmeana, din judetele Olt, Teleorman si Arges. De asemenea, de joi, ora 06.00, vor intra sub avertizare cod rosu si raurile din bazinul hidrografic Lotru, in judetul Valcea.
INHGA mentioneaza ca, de joi, ora 03.00, pana vineri, la ora 06.00, scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras-Severin, Mehedinti si Dolj.
ora 13:45 Corespondentul PROTV Paul Angelescu, aflat in zona Vladesti, in apropiere de Ramnicu Valcea, a surprins imaginile dezastrului cauzat de inundatiile.
Dezastrul s-a petrecut in doar 20 de minute, dupa ce raul a crescut cu cinci metri. Casele din zona au fost practic daramate de forta naturii.
ora 13:30 Pe internet, continua sa apara imagini inspaimantatoare din orasele care au fost pur si simplu schimbate complet de apele ce le-au invadat in ultimele 24 de ore. In Olanesti, centrul orasului arata ca un urias cazan care a dat in clocot.
ora 13.00 Dupa codul rosu de inundatii in Valcea, Gorj si Arges e prapad. In Novaci, judetul Gorj, s-a produs cea mai puternica viitura. Un zid de apa inalt de 3 metri a rupt maluri si diguri de protectie si s-a napustit peste strazi si gospodarii.Oamenii au facut o noapte alba, gata in orice clipa sa fuga din locuinte. Intre timp, autoritatile lucrau din greu sa consolideze malul raului Gilort, si in zona au fost trimise zeci de camioane. In Vaideeni, judetul Valcea, 70 de oameni si-au petrecut noaptea in caminul cultural, dupa ce viitura le-a afectat grav casele.In satul Vaideeni, din judetul Valcea, zeci de persoane, ramase blocate pe o insulita din cauza viiturii au refuzat sa plece, de teama sa nu isi piarda casele. Prefectul judetului a solicitat un elicopter pentru a-i salva pe localnicii izolati.
ora 12.00 Alba: Zeci de case, anexe gospodaresti, drumuri si terenuri agricole, inundate in urma ploilor
Zeci de case si anexe gospodaresti au fost inundate, mai multe drumuri si strazi au fost acoperite cu aluviuni, iar peste 40 de posturi de transformare si linii de alimentare cu energie electrica au fost avariate in judetul Alba, in urma ploilor puternice din ultimele zile. Astfel, cea mai afectata zona a fost comuna Almasu Mare, unde 18 case si 29 de anexe gospodaresti au fost inundate, 100 de metri de drum si sase strazi au fost acoperite cu aluviuni, iar un pod si 41 de podete si punti pietonale au fost avariate. De asemenea, in zona comunei au fost inundate 15 hectare de teren arabil si 80 de fantani.
ora 11.50 63 de localitati din 10 judete sunt afectate de inundatii, o persoana decedata, alte patru disparute
Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat miercuri ca in urma inundatiilor au fost afectate 63 de localitati din 10 judete, o persoana din Arges a decedat si alte patru din Valcea, Arges si Teleorman sunt date disparute, iar 400 de oameni ramasi izolati au fost salvati, din care 210 in Vaideeni. Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus ca in ultimele 24 de ore au fost mobilizati peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflati in situatii de risc.
Oprea a precizat ca marti s-a intervenit in 63 de localitati din judetele Alba, Arges, Dambovita, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuinte inundate. Vicepremierul a precizat ca, in urma viiturilor, o persoana din judetul Arges a decedat, iar alte patru, dintre care doua din Valcea si cate una din Arges si Teleorman, sunt date disparute. Echipele de interventie ale Ministerului de Interne au reusit sa salveze aproximativ 400 de persoane care au ramas izolate sau erau in pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, judetul Valcea. Persoanele evacuate au fost cazate fie in spatii puse la dispozitie de autoritatile locale, fie la rude.
Trei elicoptere ale Ministerului de Interne au intervenit pentru salvarea a peste 60 de persoane, misiuni aeriene avand loc in judetele Gorj si Valcea. Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus ca miercuri sunt pregatite de inteventie zece elicoptere, dintre care sase de tip SMURD. Oprea a precizat ca un elicopter a fost trimis in localitatea Ranca, judetul Gorj, pentru a cauta si a salva zece persoane. Ministrul de Interne a mai spus ca miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin si politisti, iar suplimentar sunt pregatite alte 2.500 de forte. Vicepremierul a mai aratat ca a vorbit cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, care a spus ca Armata este pregatita sa intervina in sprijinul oamenilor sinistrati.
ora 11.45 Peste 70 de sateni din Vaideeni ale caror case au fost distruse de viitura stau in caminul cultural
Un numar de 72 de localnici din comuna Vaideeni, localitatea cea mai afectata de inundatiile din judetul Valcea, si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri in caminul cultural din localitate, a declarat prefectul judetului Valcea, Dumitru-Nicu Cornoiu. Potrivit acestuia, autoritatile din Valcea le-au pus la dispozitie sinistratilor locuri in care sa doarma si le-au asigurat hrana.
Autoritatile locale nu au avut posibilitatea sa numere imobilele distruse, insa se pare, din primele informatii, ca ar fi vorba despre zece locuinte, a precizat Dumitru-Nicu Cornoiu. Conform reprezentantilor Primariei Vaideeni, in noaptea de marti spre miercuri, la Vaideeni nu a mai plouat, insa apele paraului Luncavat au continuat sa se reverse. Conform celui mai recent bilant al autoritatilor locale, in judetul Valcea 36 de localitati au fost afectate de inundatiile din ultimele ore, iar sute de pompieri, jandarmi politisti si voluntari au intervenit in zonele inundate pentru a-i sprijini pe localnici.
ora 11.20 Dambovita: Mai multe localitati au fost afectate de inundatii, trei persoane au fost salvate
Mai multe localitati din judetul Dambovita au fost afectate de inundatii in ultimele 24 de ore, pompierii intervenind pentru salvarea a trei persoane surprinse de viituri, una intr-un autoturism, alta intr-un utilaj agricol si alta refugiata din calea apelor intr-un copac. Cea mai afectata dintre localitatile dambovitene a fost comuna Petresti, unde s-au produs inundatii in satele Greci, Petresti, Albulesti si Puntea de Greci, fiind nevoie de interventia pompierilor pentru indiguiri si pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii inundate.
La Petresti, trei persoane surprinse de viituri au fost salvate de echipajele ISU Dambovita. Astfel, in satul Puntea de Greci o persoana a ramas blocata intr-un autoturism luat de viitura, iar soferul unui utilaj agricol a avut nevoie de interventia pompierilor dupa ce utilajul a fost luat de ape. Tot la Petresti, in satul Greci, un localnic a fost nevoit sa urce intr-un copac pentru a se salva din calea viiturii, el fiind dat de jos de catre pompieri, care l-au dus intr-un loc sigur. in aceeasi comuna, pompierii au intervenit pentru repunerea pe carosabil a unui autoturism luat de viitura.
Zeci de militari din cadrul ISU Dambovita au actionat cu autospeciale si motopompe in zonele afectate de inundatii. Pompierii le recomanda localnicilor din zonele cu risc de inundatii sa curete si sa decolmateze santurile, rigolele si canalele de scurgere, sa asigure drenarea apei catre santurile de captare, astfel incat aceasta sa nu mai balteasca in gospodarii, iar detinatorilor de constructii situate pe directia viiturilor de pe versanti le recomanda sa realizeze canale de scurgere si dirijare a apei. Riscul de producere a inundatiilor in judetul Dambovita nu a trecut, miercuri dimineata, Prefectura judetului anuntand ca in urma precipitatiilor cazute in bazinul hidrografic al raului Neajlov si a situatiei hidrologice actuale, Administratia Bazinala de Apa Arges - Vedea a instituit avertizare cod portocaliu pe raul Neajlov, pe linia localitatii Corbii Mari in data de 30.07.2014 in intervalul orar 08.30-18.00.
ora 10.15 Olt: Peste 450 de locuinte si aproape 930 de anexe gospodaresti, afectate de inundatii
Potrivit unei evaluari a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, in acest judet au fost afectate de revarsarile de apa 453 de case si 926 de anexe gospodaresti din 22 de localitati, iar peste 340 de animale au murit inecate. De asemenea, apele revarsate au avariat drumuri judetene pe o lungime de 12 kilometri si drumuri comunale pe 36 de kilometri, fiind afectate de inundatii, totodata, 13 poduri si 4.357 de hectare de terenuri arabile. Din cauza inundatiilor, 634 de fantani au devenit inutilizabile.
Conform informatiilor furnizate de ISU Olt, autoritatile locale au decis evacuarea a 24 de persoane din localitatea Icoana, 20 de persoane din Corbu si zece persoane din localitatea Potcoava.
ora 10.00 ANAR: Debite istorice in bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani
Precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, potrivit ANAR.
"Debitele inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet si la statia Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).
ora 09.50 Teleorman: Alte doua localitati inundate, cinci persoane evacuate si 29 izolate
Potrivit datelor furnizate, miercuri dimineata, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, numarul localitatilor afectate de inundatii in acest judet a crescut de la opt la zece in noaptea de marti spre miercuri.
Astfel, miercuri dimineata erau inundatii in localitatile Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Trivalea Mosteni, Vedea, Balaci, Didesti, Silistea Gumesti, Scurtu Mare, Beuca si Ciolanesti. Ca urmare a revarsarii unor cursuri de apa, a scurgerilor de pe versanti, dar si a cantitatilor mari de precipitatii din ultima perioada in cele zece comune sunt inundate, miercuri dimineata, un numar de 53 de case, 504 curti si 335 de anexe gospodaresti. Apa balteste pe o suprafata de 1.185 hectare de teren arabil, 70 de hectare de pasuni si fanete si sase hectare de padure. In comuna Ciolanesti, satul Ciolanestii din Deal, cinci persoane au fost evacuate din casele lor ca urmare a inundatiilor, iar in comuna Beuca 29 de oameni au ramas izolati in satul Beuca.
Viiturile puternice au avariat 19 podete si trei constructii hidrotehnice, iar din cauza aluviunilor sunt afectate sau avariate drumuri judetene pe aproape sapte kilometri si drumuri comunale pe o lungime de peste 20 de kilometri. In cele zece comune lovite de inundatii peste 500 de fantani nu mai pot fi folosite, fiind colmatate. Zeci de ofiteri si subofiteri de la ISU Teleorman, sprijiniti de jandarmi, au intervenit in zonele afectate pentru evacuarea apei din case si curti, ar comitetele locale pentru situatii de urgenta sunt n continuare in alerta.
ora 09.15 Circulatie blocata pe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges
In judetul Valcea, circulatia este in continuare intrerupta pe DN65C, in zona Maldaresti, iar pe DN7A Brezoi - Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, in zona Malaia, insa drumul ramane inchis. in orasul Calimanesti, inca se curata partea carosabila, iar traficul rutier se desfasoara pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului Infotrafic. In judetul Hunedoara, este blocata circulatia pe DN7A, in zona orasului Petrila, intre kilometrii 96 si 105.
In judetul Arges, traficul rutier este inchis pe DN67B Pitesti - Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura. Un alt pod a fost avariat in urma cu doua luni, la intrarea in localitatea Poiana Lacului dinspre Pitesti, la kilometrul 175+900. De asemenea, pe DN7 Pitesti - Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Ramnicu Valcea - Ganeasa, DN65 Ganeasa - Slatina -Pitesti, DN1 Vestem - Brasov, DN1A Brasov - Ploiesti - Bucuresti.
Circulatia feroviara este in continuare intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un tren a deraiat marti, in jurul orei 16.50, din cauza unei viituri.
ora 09.00 "Ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice din bazinul superior al raului Vedea se mentine si extinde avertizarea COD ROSU, emisa de ABA Arges-Vedea, incepand cu data de 30.07.2014, ora 08:00 pe Vedea si pe afluentul sau Cotmeana din judetele Olt, Teleorman si Arges pana pe 31.07.2014, ora 08.00" anunta INHGA.
ora 08.30 Imagini dramatice (filmate marti, 29 iulie) cu raul Olanesti din Ramnicu Valcea:
ora 07.30 Un utilizator al StirilorProtv.ro, Andrei Goage, a trimis prin aplicatia "Fii reporter" o imagine surprinsa miercuri dimineata pe DN7, in dreptul localitatii Varzaru, directia catre Valcea.
ora 06.00 Opt localitati sunt afectate de inundatii si in Teleorman, unde apa a intrat in zeci de case
Zeci de case si sute de curti si anexe gospodaresti din opt localitati ale judetului Teleorman au fost inundate in ultimele ore ca urmare a ploilor torentiale care au provocat scurgeri de pe versanti si au dus la revarsarea mai multor cursuri de apa. Potrivit unui bilant dat publicitatii marti noapte de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Teleorman, in urma cantitatilor mari de precipitatii, a scurgerilor de pe versanti si a revarsarii raurilor Tecuci si Clanita si a paraielor Burdea si Cainelui s-au produs inundatii in comunele Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Trivalea Mosteni, Vedea, Balaci, Didesti, Silistea Gumesti si Scurtu Mare. Conform sursei citate, in cele opt localitati au fost afectate de inundatii 44 de case, 230 de curti, 178 de anexe gospodaresti, 63 de hectare de pasuni si fanete si 963 de hectare de teren arabil.
De asemenea, viiturile au avariat 13 podete si au acoperit peste 23 de kilometri de drumuri judetene si comunale, iar 360 de fantani nu pot fi folosite din cauza ca au fost colmatate. Teleorman este unul dintre judetele care s-au aflat sub avertizare meteo cod galben de ploi si vijelii valabila marti, pana la ora 22.00.
ora 05.30 Pe Youtube a fost postata o inregistrare video realizata in Vladesti, judetul Ramnicu Valcea, pe 29 iulie 2014:
ora 05.00 Arges: Soferul masinii luate de viitura a fost gasit; in autoturism nu se aflau si pasageri
Soferul masinii luate de o viitura, marti seara, la intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti, in zona localitatii Cateasca, a fost gasit de autoritati, care spun ca barbatul era singur in masina si a reusit sa iasa cand a vazut ca vine viitura, abandonand autoturismul. Potrivit reprezentantilor Prefecturii Arges, soferul masinii a fost identificat si este teafar, el adapostindu-se intr-o casa din localitatea Cateasca. Barbatul era singur in masina, iar cand a vazut ca vine viitura a parasit autoturismul, care ulterior a fost gasit de catre autoritati.
Sute de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din judetul Arges, cea mai afectata fiind localitatea Bascov, unde in unele zone apa atinge doi metri inaltime, ajungand pana la acoperisurile caselor, arata ultimele informatii furnizate de Prefectura Arges. Sute de oameni din localitatile afectate au fost evacuati, Prefectura Arges neavand, insa, un bilant al acestora, in conditiile in care actiunile de salvare si evacuare sunt inca in desfasurare. De asemenea, viiturile puternice au dezradacinat numerosi copaci si au luat mai multe masini care plutesc pe strazi, o astfel de situatie fiind la Bascov.
In urma inundatiilor din judetul Arges si-au pierdut viata doua persoane - un barbat din localitatea Merisani si un batran de 71 de ani din localitatea Vedea. Cei doi barbati au fost luati de viiturile puternice.
Noapte de cosmar pentru localnicii din judetul Gorj. Un zid de apa a distrus zeci de locuinte
Marti noaptea, oamenii nu au pus geana pe geana si au privit tematori la nivelul apei, gata in orice clipa sa fuga din locuinte. Intre timp, autoritatile lucrau din greu sa consolideze malul Gilortului si in zona au fost trimise zeci de camioane. Locuitorii de pe malul raului Gilort au stat cu teama in suflet toata noaptea, mai ales ca la munte a continuat sa ploua. Se gandeau ca in orice clipa, apa ar putea sa dea navala in casele lor. Inca de marti seara camioane de mare tonaj au inceput sa aduca bolovani ca sa consolideze malul raului Gilort, distrus aproape complet de furia apei. In zona a venit si premierul Victor Ponta, ca sa se asigure ca totul este in regula: "Raman aici, am amanat si sedinta pentru joi, pentru a avea primele urgente si joi si vineri sa alocam banii. Noaptea asta e prioritar sa salvam oamenii, dupa care ne apucam sa reparam ce e de reparat."
Marti, viitura a venit cu o forta uriasa. Raul Gilort a crescut in citeva zeci de minute pana la trei metri. O familie intreaga aflata pe o limba de pamant n-a mai reusit sa ajunga la mal. Bietii oameni s-au urcat in copaci si au asteptat speriati echipele de interventie. Elicopterul nu a putut sa intervina pentru a scoate oamenii izolati, din cauza firelor de inalta tensiune, asa ca au intervenit pompierii. Si pentru salvatori a fost o misiune extrem de riscanta.
Politisti insotiti de jandarmi au mers din poarta si i-au rugat pe gospodari sa lase totul in urma si sa plece. Multi insa nici nu au vrut sa auda. Guvernul va face miercuri, 30 iulie 2014, un prim bilant al pagubelor.
Cronologia evenimentelor, marti, 29 iulie 2014, LIVE TEXT:
UPDATE 23:07 Potrivit reprezentanților Prefecturii Argeș, barbatul a fost gasit marți seara, dupa ce a fost cautat timp de cateva ore, potrivit Mediafax. Barbatul a fost dat disparut marți dupa-amiaza, dupa ce a fost luat de o viitura pe paraul Merișani din localitatea cu același nume. Aceasta este a doua persoana decedata in urma viiturilor din județul Argeș. Marți dupa-amiaza, un batran de 71 de ani din localitatea Vedea a fost luat de ape in timp ce se afla intr-o caruța.
UPDATE 22:00 In Gorj, localitatile Novaci si Bengesti sunt in cea mai grea situatie. O viitura ce a depasit 3 metri inaltime a rupt maluri si diguri de protectie si s-a napustit peste strazi si gospodarii. Sute de oameni au fost evacuati acolo. Cu putin timp in urma - cei din Novaci au putut sa se intoarca la casele lor, cate au mai ramas in picioare. Pentru sinistrati, autoritatile vor asigura cazarea in scoli si pensiuni.
UPDATE 20:44 Un barbat de 38 de ani din comuna valceana Stoenești este dat disparut in urma viiturilor, fiind cautat de cateva ore de catre autoritați, potrivit reprezentanților Poliției Valcea. Autoritatile spun ca șansele ca acesta sa mai fie in viața sunt minime, potrivit Mediafax. Conform surselor citate, localnicii spun ca l-au vazut pe barbat luat de apele paraului Dobrițoaia, fara ca cineva sa poata sari in ajutorul acestuia.
Barbatul este a doua persoana data disparuta, marți, in județul Valcea, dupa ce in cursul dimineții a fost dat disparut un batran de 71 de ani din localitatea Stroești despre care autoritațile presupun ca ar fi fost luat de o viitura puternica venita pe paraul Aninoasa.
UPDATE 20:41 MApN informeaza ca 29 de militari si 5 mijloace tehnice actioneaza la Vaideeni (Valcea) pentru a sprijini lucrarile de reabilitare la infrastructura rutiera, distrusa in urma inundatiilor, iar 18 militari cu un autocamion actioneaza la Bascov (Arges) pentru evacuarea persoanelor in dificultate.
"Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a dispus ca 29 de militari si 5 mijloace tehnice sa actioneze in localitatea Vaideeni, judetul Valcea, pentru a sprijini lucrarile de reabilitare la infrastructura rutiera, distrusa in urma inundatiilor", se arata in comunicatul MApN. De asemenea, 18 militari cu un autocamion actioneaza in comuna Bascov, judetul Arges pentru evacuarea persoanelor aflate in dificultate.
"Pentru aceasta misiune, se vor alatura inca 37 de militari cu 3 autocamioane care vor sprijini efortul autoritatilor locale", mentioneaza sursa citata. Ca masuri suplimentare luate de catre ministrul apararii, elicopterele Ministerului Apararii Nationale sunt pregatite sa intervina la solicitarea Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta si a autoritatilor locale, precizeaza MApN.
UPDATE 19:00 Suntem martorii unor vremuri teribile. In loc de seceta care ameninta sa usuce Romania, natura ne pedepseste cu vijelii ingrozitoare si ploi devastatoare.
In judetul Gorj, aflat sub cod rosu, dar si Valcea sau Arges, a plouat in ultimele doua zile cat intr-o luna. Au cazut chiar si 120 de litri de apa pe metrul patrat. Rezultatul ne da frisoane. Viiturile puternice iscate de pe versanti sau paraie devenite rauri au pus in pericol sute de oameni. Un barbat este dat disparut, iar altul nu s-a putut apara in mijlocul potopului.
Viitura a venit cu o forta uriasa. Raul Gilort a crescut in cateva zeci de minute pana la trei metri. O familie intreaga aflata pe o limba de pamant n-a mai reusit sa ajunga la mal. Bietii oameni s-au urcat in copaci si au asteptat speriati salvarea.
Elicopterul nu a putut sa intervina pentru a scoate oamenii izolati din cauza firelor de inalta tensiune, asa ca au intervenit pompierii si i-au scos pe satenii izolati. Si pentru salvatori a fost o misiune extrem de riscanta.
"A trebuit sa mergem in amonte, cu corzi am ajuns acolo si am facut o tiroliana", a spus un salvator. Insa greul nu a trecut pentru ca raul clocoteste. Situatia cea mai grava este in localitatea Novaci.
Politisti insotiti de jandarmi au mers din poarta si i-au rugat pe gospodari sa lase totul in urma si sa plece. Multi insa nici nu vor sa auda cu pretul vietii. Grav este ca pana aproape de miezul noptii, judetele Gorj si Valcea raman sub cod rosu de inundatii si ploi.
"Cantitati de apa pana la 82 de litri adunati in numai 2 zile, sub incidenta acestor coduri, in judetul Gorj. Peste 120 s-au adunat in Valcea. Afectate au fost toate judetele din zona Olteniei. A plouat in 2 zile mai mult decat ar fi trebuit sa ploua in toata luna", a spus Viorica Dima, meteorolog ANM.
In zonele afectate au fost imobilizati peste 1.600 de angajati ai Ministerului de Interne.
De altfel, trei drumuri nationale sunt blocate in acest moment, din cauza alunecarilor de teren. Este vorba despre DN-65 C, in zona localitatii Maldaresti, in judetul Valcea DN 67B inchis, in dreptul localitatii Dragasani si DN-7A, in Hunedoara. Soferii sunt indrumati de politisti pe rute ocolitoare.
UPDATE 18:30 Un utilizator ne-a trimis poze cu momentul in care statiunea Olanesti, Valcea, a fost lovita de o viitura grava.
UPDATE 18:17 Un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat intre Pitesti si Curtea de Arges, in jurul orei 17.00, in zona unui podet unde s-a produs o viitura, informeaza CFR.
Trenul 14197 apartinand operatorului privat Regiotrans a deraiat in zona unui podet unde s-a produs o viitura, intre statiile Bascov - Valcele, se arata in comunicatul CFR SA. Echipele de interventie se deplaseaza la fata locului pentru a constata cauzele care au dus la producerea deraierii si a intreprinde masurile necesare pentru reluarea circulatiei.
Patru persoane au fost ranite in urma deraierii unui tren al companiei private Regiotrans, in județul Argeș, in zona unui podet unde s-a produs o viitura, arata ultimele informații furnizate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații (ISU) Argeș.
Purtatorul de cuvant al ISU Argeș, Madalina Epure, a precizat ca in tren, care era format din locomotiva și un vagon, nu se aflau calatori, ci doar angajați ai companiei feroviare. Reprezentantul ISU Argeș a mai spus ca patru persoane - angajați ai companiei feroviare - au fost ranite in urma deraierii trenului, victimele fiind preluate de ambulanțe și transportate la spital.
Circulatia trenurilor este temporar restrictionata pe relatia Targu Jiu – Petrosani, din cauza lipsei de tensiune in linia de contact intre statiile Valea Sadului - Livezeni, informeaza Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA . Sursa citata precizeaza ca, pana la repunerea sub tensiune a liniei de contact, trenurile de calatori aflate in graficul de circulatie vor fi oprite temporar in garile de pe traseu, de unde vor fi remorcate cu tractiune Diesel.
"Compania Nationala de Cai Ferate «CFR» SA intreprinde toate masurile operative, astfel incat circulatia feroviara in aceasta zona sa fie reluata in cel mai scurt timp si in conditii de siguranta", se arata in comunicat. Anterior, CFR Calatori a informat ca este posibil sa apara modificari sau perturbari in circulatia trenurilor, din cauza avertizarii cod galben de ploi pentru judetele Alba, Arges, Cluj, Dambovita, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si a celei cod rosu de inundatii pentru judetele Gorj si Valcea.
UPDATE 17:50 Barbatul de 72 de ani luat de viitura in localitatea argeșeana Vedea a fost declarat mort de catre medicii SMURD, care au incercat timp de cateva zeci de minute sa il resusciteze.
Reprezentanti ai Prefecturii Arges au spus ca barbatul se afla in caruta in momentul in care a venit o viitura puternica, iar calul s-a speriat, batranul cazand din caruta si fiind luat de ape. Conform acestora, in momentul in care a fost gasit barbatul se afla in stop cardio-respirator, iar echpjul medical a incercat sa il resusciteze timp de cateva zeci de minute, fara rezultat. Tot in judetul Arges, o persoana a fost data disparuta, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, care nu a putut furniza detalii.
UPDATE 17:34 Un alt utilizator ne-a trimis o poza cu starea drumului dintre Caciulata si Calimanesti, in Valcea. Circulatia este oprita din cauza ploilor.
UPDATE 17:25 O persoana din localitatea argeșeana Vedea care a fost surprinsa de viitura este resuscitata de un echipaj SMURD, la ora transmiterii acestei stiri, potrivit reprezentantilor IGSU.
Potrivit primelor informații furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgența, persoana respsectiva are semne vitale, iar un echipaj SMURD incearca resuscitarea acesteia. Purtatorul de cuvant al ISU Argeș, Madalina Epure, a precizat ca este vorba despre un barbat de 72 de ani din localitatea Vedea.
UPDATE 17:08 Situatie dramatica in Oltenia, unde, de trei ore, hidrologii au emis un cod rosu de inundatii. Avertizarea vizeaza raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna.
Judetele Gorj si Valcea sunt in alerta maxima pana aproape de miezul noptii, cand expira avertizarea. La Novaci, in Gorj, raul Gilort a rupt un baraj de beton, iar viitura de cativa metri inaltime a maturat totul in cale. 70 de gospodarii au fost inundate si 300 de persoane au primit ordin de evacuare.
Jandarmi: Domle', iesiti din case, vine apa, e ordin al prefectului, evacuati casa.
Localnici: Nu plec niciunde, uite plec colo pe deal, cat imi ia, zece minute de fuga.
Jandarmi: Ramaneti pe raspunderea dumneavoastra. Sanatate!
A plouat toata noaptea in Oltenia si prin centrul Romaniei, insa nu aceasta a fost problema, ci ruperea de nori din aceasta dimineata. Toti torentii adunati de pe varfurile muntoase au coborat catre paraie. Intr-o ora, Gilortul si-a marit nivelul cu cinci metri.
Bustenii au fost carati de apele involburate catre casele oamenilor. Situatia a devenit dramatica spre pranz, apa era atat de mare incat a trecut peste diguri si a urcat catre case. Pericol foarte mare este si pe Oltet, unde nivelul apei a crescut cu trei metri.
Mai multe persoane au fost salvate de jandarmi, care i-au luat din mijlocul apelor cu ajutorul tirolienelor.
UPDATE 17:03 Un utilizator ne-a trimis o poza cu felul in care arata strazile din satul Morunesti, judetul Olt.
UPDATE 16:58 Un numar de 42 de persoane din comuna valceana Vaideeni ramase izolate pe o insulița, marți dupa-amiaza, intre apele umflate ale paraului Luncavaț, au fost evacuate cu elicopterele.
Mai multe case din catunul in care locuiau acestea fiind luate de viitura, ca și animalele din gospodarii. Elicopterele trimise la Vaideeni, in județul Valcea, au scos dintre ape 42 de persoane ramase izolate pe o insulița inconjurata de viituri, a declarat prefectul județului Valcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni.
Potrivit acestuia, mai multe case din catunul din care cei 42 de oameni au fost evacuați au fost luate de ape, la fel și animalele din gospodariile localnicilor. ”Nu se poate spune cate case au fost distruse și luate de viituri, pentru ca nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formata intre ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coșmar, e ceva infernal, copaci intregi au fost luați și sunt purtați de ape”, a afirmat prefectul de Valcea.
Dumitru-Nicu Cornoiu a spus ca oamenii evacuați vor fi duși la școala sau la unele pensiuni existente in zona, precizand ca nu exista probleme legate de spațiile de cazare, deși numarul persoanelor care nu vor mai avea unde sa se intoarca acasa in catunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o suta, in condițiile in care nu toți se aflau in localitate in momentul in care au venit viiturile. Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilitați financiare și vor avea nevoie de ajutor din partea autoritaților pentru a-și reface casele luate de viituri.
Marți dupa-amiaza, la Vaideeni sunt așteptați sa ajunga vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Apararii Naționale, Mircea Dușa. Vaideeni nu este singura localitate din județul Valcea grav afectata de inundații. Astfel, o familie formata din trei persoane a fost evacuata dintr-o casa din localitatea Lapușata, la scurt timp dupa ce oamenii au fost scoși din zona de pericol casa fiind luata de viitura, iar o persoana intrand in șoc și fiind dusa la spital, a precizat prefectul județului.
Conform acestuia, și in localitatea Valdești mai multe familii au fost evacuate din casele din cauza viiturilor. Secretarul de stat in MAI Raed Arfat a anunțat ca au fost trimise elicoptere in sprijinul oamenilor și in localitațile Radeni, Vladeasa și Malaia.
UPDATE 16:43 Premierul Victor Ponta a inspectat, marti dupa-amiaza, comuna gorjeana Bengesti si un baraj din zona, precum si orasul Novaci, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul, sute de oameni fiind evacuati.
"Bine ca nu s-a intamplat nimic rau. Si uite, domnul primar ii facem drumurile. E bine? Sa nu mai fiti suparati pe noi", le-a spus Victor Ponta localnicilor din comuna Bengesti, potrivit Mediafax.
Dupa ce a discutat cu primarul acestei comune, premierul, insotit de catre vicepremierul Liviu Dragnea, a spus ca merge sa vada situatia barajului din zona, dupa care s-a deplasat la Novaci, unde a stat putin timp, spunand ca se va intoarce "spre seara", urcandu-se in masina si plecand spre Polovraci.
Victor Ponta anuntase, la sfarsitul Comandamentului pentru Situatii de Urgenta din Dolj, unde fusese dupa inundatiile provocate de precipitatiile abundente din mai multe comune din judet, ca pleaca in Gorj, grav afectat de inundatii, el spunand ca nu trebuie creata panica si ca nimeni nu a patit nimic.
UPDATE 16:30 CFR Calatori a informat, marti, ca circulatia trenurilor ar putea fi afectata de Codul Galben de ploi din judetele Alba, Arges, Cluj, Dambovita, Olt, Sibiu, Teleorman si Valcea, dar si de avertizarea cod rosu de inundatii din Gorj si Valcea.
CFR Calatori informeaza ca este posibil sa apara modificari sau perturbari in circulatia trenurilor, din cauza avertizarii cod galben de ploi pentru judetele Alba, Arges, Cluj, Dambovita, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si a celei cod rosu de inundatii pentru judetele Gorj si Valcea.
"Recomandam pasagerilor ca, inainte de calatorie, sa contacteze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca", se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.
UPDATE 16:20 Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marti, la Craiova, ca principala solicitare a oamenilor din localitatile doljene afectate de inundatii este legata de finalizarea unor lucrari de protectie, incepute de-a lungul anilor si neterminate.
Liviu Dragnea a precizat ca principala solicitare a cetatenilor din Mischii si din celelalte comune este una corecta si are in vedere finalizarea lucrarilor incepute de-a lungul anilor si abandonate, potrivit Mediafax.
"Principala solicitare a cetatenilor din Mischii si din celelalte comune este una corecta, una fireasca. Dincolo de ajutorul pe care o sa incercam sa-l acordam familiilor, sa finalizam lucrarile incepute de-a lungul anilor si abandonate. La Mischii este vorba despre 35 de kilometri de dig si sapte poduri, care in total fac suma uriasa de sase milioane de lei. Cu sase milioane de lei, toata aceasta vale, toate aceste comunitati vor fi salvate pentru ca numai in acest an de trei ori a intrat apa in curtile respective", a mai spus Dragnea. Referindu-se la situatia localitatilor afectate de inundatii, in ultimele ore, in judetele Gorj si Valcea, vicepremierul Dragnea a aratat ca, in cazul in care va fi nevoie, fortele Ministerului Administratie si Internelor si cele ale Ministerului Apararii sunt pregatite sa intervina inclusiv cu elicoptere, evacuarile facute pana in prezent fiind preventive.
"La Novaci, la Bengesti, la Horezu, la Voineasa, trebuie spus foarte clar, ca este vorba despre evacuari preventive, trebuie spus foarte clar ca toate fortele sunt in dispozitiv si actioneaza, ca pot fi si alte zone, daca apare o rupere de nori peste o ora sau peste doua ore. Fortele Ministerului Administratie si Internelor sunt pregatite sa intervina, inclusiv cu elicoptere", a mai spus Dragnea. Vicepremierul a mai precizat ca a vorbit "mai devreme" cu ministrul Apararii si, "acolo unde va fi nevoie, daca va fi nevoie, fortele Ministerului Apararii vor interveni".
MApN a informat ca, la solicitarea Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta si a autoritatilor locale, Ministerul Apararii Nationale este pregatit sa intervina in zonele afectate de inundatii cu 1229 militari si cu 206 mijloace tehnice. Vicepremierul Liviu Dragnea a mai spus ca este foarte important pentru toti colegii sai, prefectii, ca atunci cand intervin, in primul rand "sa nu stea numai in interventii telefonice la televizor". "Rolul lor principal este sa coordoneze activitatile din teritoriu, activitatile de interventie si de evacuare unde este cazul", a mai spus Liviu Dragnea la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta din Dolj, precizand ca este foarte important ca orice cuvant care se spune la televizor "sa fie riguros".
UPDATE 15:55 Aproximativ 25 de persoane din comuna valceana Vaideeni au ramas izolate pe o insulita formata intre apele paraului Luncavat. Alte peste 50 de familii din localitate au fost evacuate din calea apelor de catre autoritatile locale, scrie Mediafax.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, aproximativ 25 de oameni dintr-un catun al comunei Vaideeni sunt izolate, marti dupa-amiaza, pe o insulita intre apele paraului Luncavat. Oamenii au ramas izolati dupa ce paraul a iesit din matca si a format un nou curs care trece chiar prin catunul in care ei locuiesc, iar o bucata mai ridicata de pamant a ramas ca o insula intre viituri.
Autoritatile din Valcea au solicitat interventia unui elicopter pentru evacuarea oamenilor izolati. La Vaideeni, 52 de familii au fost deja evacuate din calea viiturilor de catre autoritatile locale.
Premierul Ponta va pleca in judetul Gorj
Premierul Victor Ponta, care se afla la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta din Dolj, a anuntat ca va pleca marti dupa-amiaza, in judetul Gorj, grav afectat de inundatii, el spunand ca nu trebuie creata panica si ca nimeni nu a patit nimic.
Multi localnici din Novaci, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul, sunt evacuati cu ajutorul Serviciului de Actiuni Speciale, in conditiile in care au refuzat sa-si paraseasca locuintele, in zona fiind trimise patru microbuze scolare pentru transportul lor.
Dumitru Leustean, primarul orasului Novaci, a declarat ca "este o situatie mai delicata", intrucat unii localnici nu vor sa-si paraseasca locuintele, astfel ca sunt evacuati cu ajutorul echipelor speciale de interventie.
Edilul a adaugat ca autoritatile au pregatit salile de sport de la liceul si scoala generala din oras, precum si spitalul din localitate, unde la ora actuala sunt 59 de paturi neocupate.
"Sper ca o sa-i convingem pe oameni ca sa ajunga acolo unde am pregatit. E vorba de caminul de la liceu si de la scoala din localitate, dar si la spital", a declarat primarul din Novaci.
Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.
Potrivit avertizarii, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor estimate, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de statia hidrologica Tg. Carbunesti (judetul Gorj), pe raul Lotru, pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea).
Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne au fost trimise in judetele Gorj si Valcea, in localitatile Novaci, Vaideeni si Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informeaza oficiali MAI.
Potrivit surselor citate, in localitatea Novaci, judetul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, dupa ce raul Gilort a iesit din matca in jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodarii au ramas izolate. Alte doua aparate de zbor ale MAI au fost directionate catre localitatile valcene Balota si Brezoi, afectate de inundatii.
Zeci de persoane din orasul Novaci, Gorj, sunt evacuate de catre autoritati din cauza unei viituri de peste trei metri, dupa ce raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca in urma precipitatiilor, in zona fiind instituita starea de alerta.
In judetul Valcea, doua drumuri nationale si un drum judetean sunt complet inchise traficului rutier din cauza aluviunilor stranse pe carosabil care fac imposibila circulatia in siguranta a autovehiculelor, ploile torentiale continuand sa produca inundatii în mai multe localitati.
Meteorologii au prelungit codul galben de ploi si vijelii in judetele Dambovita, Teleorman, Arges, Olt, Valcea, Sibiu, Alba si Cluj.
In aceste regiuni, pana marti seara, 29 iulie 2014, vor fi ploi torentiale, descarcari electrice si intensificari ale vantului care pot lua aspect de vijelie. Potrivit noii avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie, marti vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferica accentuata la nivel local, indeosebi in Oltenia, Muntenia si Transilvania, precum si in zonele montane.
In cele opt judete avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 de litri pe metru patrat si izolat 30-40 de litri pe metru patrat.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta trecator si in regiunile estice si nord-vestice, dar pe arii restranse. Noua avertizare a intrat in vigoare marti, la ora 10.00 si este valabila pana la ora 22.00. Judetele Valcea, Olt, Arges, Mehedinti, Gorj si Dolj au fost, de luni pana marti, la ora 03.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi si vijelii.
Directorul adjunct al Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat luni, la Comandamentul pentru situatii de urgenta, ca miercuri va fi o zi de "pauza", dupa care in noaptea de miercuri spre joi va fi din nou inregistrata o vreme instabila, in principal in zonele din vest si sud-vest, pentru ca in perioada 1-5 august 2014 temperaturile sa fie mai ridicate, chiar spre pragul de canicula.
Ploile torentiale care au cazut peste noapte in unele zone ale tarii au facut prapad in calea lor. In Valcea, un batran de 71 de ani este dat disparut, iar autoritatile care il cauta cred ca barbatul a fost luat de o viitura puternica, venita pe paraul Aninoasa. In Dolj si Prahova, zeci de gospodarii sunt acoperite de apa si oamenii se straduiesc sa salveze ce se mai poate.
In localitatea Ghercesti a plouat fara incetare aproape doua zile, iar paraul Teslui a iesit din matca. Sase gospodarii au fost inundate, iar apa care a ajuns in case a distrus bunurile oamenilor. De frica viiturii, satenii s-au adapostit in poduri sau pe la rude. Primaria le-a pus oamenilor la dispozitie o motopompa cu care sa-si scoata apa din locuinte.
Prefectura Dolj a intrunit comitetul pentru situatii de urgenta, la care sunt asteptati sa participe premierul Victor Ponta si ministrul Dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea.
Ploile abundente au creat probleme si in Teleorman, unde sute de hectare de culturi agricole au fost distruse. In Prahova 3 orase si 4 comune sunt afectate de ape. Aici mai multe drumuri, poduri si masini au fost distruse, si zeci de animale au murit inecate.