Fizicianul roman care a transformat o idee a lui Einstein de acum 100 de ani intr-o inventie geniala
O idee lansata de Einstein la inceputul secolului 20 si un proiect gandit de un inventator roman 100 de ani mai tarziu pot da solutia pentru una dintre cele mai mari probleme ale momentului in lume.
In anul 2003, fizicianul si inventatorul roman Aurel Enache a venit in fata colegilor sai de breasla cu o idee noua. Numele inventiei este destul de incalcit pentru cei care nu au avut niciodata contact cu asa ceva: Instalatie pentru tratarea unui combustibil in vederea cresterii puterii calorice.
Scopul acestei inventii este unul revolutionar, modul in care functioneaza este greu de explicat fara sa ne pierdem in termeni care nu sunt la indemana oricui, insa ideea de baza ar putea reprezenta o solutie pentru una dintre cele mai importante probleme ale epocii pe care o traim: putere mai multa cu combustibil mai putin. Iar reactiile internationale, asa cum era si de asteptat, dar si interne, au fost pe masura.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
INVENTATORUL PE CARE EUROPA IL PREMIAZA DE 5 ANI PENTRU ACEASTA INVENTIE
Daca in 2003, inventia sa era gata, pentru Aurel Enache a durat 5 ani s-o testeze si s-o puna la punct, iar munca depusa s-a vazut imediat in aplauze si recunostinta pe plan international. A strans decoratii, premii internationale si laude din toate colturile lumii, in 2008 la Hanovra, Paris, Bucuresti si Bruxelles, iar in 2009 la Geneva.Aurel Enache a strans in paralele si numeroase premii si decopratii, precum Inventika 2008 sau premiul special pentru enegie "INNOVA ENERGY" din partea Ministerului Energiei din Belgia, pentru ca in 2009 sa fie premiat special de catre Asociatia Inventatorilor Polonezi, la salonul de inventii de la Geneva.
Tot la Geneva, insa anul acesta, inventatorul roman s-a numarat printre cei 32 de castigatori care au reprezentat romania, strangand cu inventia sa, "instalatia pentru tratarea unui combustibil in vederea cresterii puterii calorice", premiul special din partea Moscovei, dar si medalia de aur.
CUM FUNCTIONEAZA INVENTIA DE "AUR" DE LA GENEVA
Plecand de la teoria lansata de Albert Einstein in 1905 a relativitatii restranse, Aurel Enache a reusit sa construiasca un dizpozitiv care, in traducere simpla, reuseste sa produca mai multa energie cu o cantitate de combustibil decat am fi visat vreodada.In descrierea de pe brevetul de inventie inregistrat la OSIM. Aurel Enache explica: "Inventia se refera la o instalatie pentru tratarea unui combustibil gazos (gaze naturale, biogaz, hidrogen, gaze de rafinarie si altele asemenea) precum si a unor combustibili lichizi (benzina, motorina, pacura, petrol lampant, benzina pentru aviatie si altele asemenea) sau a unor combustibili solizi (carbune, lemn, sisturi combustibile, mangal, cocs, semicocs, brichete de carbune, combustibili solizi pentru rachete, deseuri combustibile solide rumegus, talas, coji de seminte, puzderii si altele asemenea). Actiunea instalatiei asupra combustibililor are ca efect cresterea puterii calorice a acestora."
In limbaj mai simplu "inventia se refera la un procedeu si o instalatie care maresc puterea calorica a gazului la consumatorii care ard gazul. Pentru incalzire, apa calda, energie electrica consumi mai putin decat un consumator clasic, chiar cu 40% mai putin."
"Este un procedeu foarte avansat de fizica, la frontierele fizicii actuale, fiind vorba de modalitati de extragere a energiei din vidul cuantic, iar asta ne permite sa ajungem la performante extraordinare, cum nu ne imaginam pana acum."
"Practic, dintr-un kilogram de combustibil putem obtine mai multa energie decat ieri", a marturisit Aurel Enache pentru totb.ro.
Sursa FOTO: romanian.cri.cn