NASA: Calota glaciara a inceput sa se topeasca. Cu cat va creste nivelul marii si ce zone din Romania ar putea fi inundate
Unul dintre cele mai temute scenarii apocaliptice a devenit realitate. Gheturile de la Polul Sud au inceput sa se topeasca, ceea ce va provoca cresterea nivelului marilor – si inundarea oraselor de pe coastele acestora.
Gheturile “vesnice” de la poli se topesc de fapt intr-un ritm rapid. Nu este o predictie alarmista a ecologistilor, ci rezultatul unui studiu al cercetatorilor de la NASA si de la Universitatea din Irvine, California.
O situatie fara intoarcere
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unui raport realizat acum doi ani de expertii Bancii Mondiale, New York, Mumbai, Guangzhou, Boston si Osaka sunt printre metropolele care risca sa fie grav afectate de o crestere a nivelului marii cu mai putin de jumatate de metru. Pagubele erau estimate la 1.000 de miliarde de dolari pe an.
Studiul NASA spune insa ca topirea ghetarilor din Antarctica de Vest ar putea creste nivelul marii cu peste 1.2 metri. Intr-o asemenea situatie, aproape o zecime din New York va ajunge sub ape iar orase ca Miami sau New Orleans risca sa fie complet inundate.
Ghetarii ne lasa fara Litoral si Delta
Cum va afecta un asemenea scenariu apocaliptic Romania? Delta Dunarii va disparea, la fel si bucati insemnate din statiunile de pe Litoral – de pilda, partea de nord a statiunii Mamaia. Tulcea, Braila si Galati vor fi aproape insule in mijlocul unor lacuri si mlastini. Insula Mare a Brailei se va transforma intr-un urias lac. Iar asta in cazul in care nivelul marii creste cu doar 1 metru. Aceasta harta, realizata pe baza datelor colectate de NASA, indica foarte clar zonele care vor fi inundate intr-o astfel de situatie.
Cat de curand ne putem astepta la o asemenea crestere a nivelului apelor? Din fericire, nu chiar atat de curand. “Intr-un scenariu optimist, va dura cateva secole pentru ca toata gheata din acest sector al Antarcticii sa se topeasca”, spune seful echipei de savanti care a studiat calota glaciara. Cercetatorii recunosc insa si ca in urmatoarele decenii nivelul marii va incepe sa creasca sensibil, astfel ca riscam sa vedem metropole inundate inainte sa se termine acest secol.
Iar asta presupunand ca doar ghetarii din zona Marii Amundsen din Antarctica de Vest se topesc. Daca fenomenul se extinde insa la toata calota glaciara din Antarctica de Vest, nivelul marii va creste la nivel global cu aproape 5 metri, spune NASA. In acest caz, inundatiile vor fi, fara nicio exagerare, apocaliptice. Mari orase precum Shanghai, Venetia, Alexandria, Astrahan vor disparea de pe harta, dar si regiuni intregi de uscat: aproape jumatate din Olanda, Belgia sau Bangladesh.Concluziile nu sunt optimiste. “Nu e un scenariu, e ceva care se intampla chiar acum”, a declarat pentru New York Times seful echipei NASA. “In clipa de fata, nu mai putem face nimic ca sa il oprim”.
Radu Pirca