Aliatul SUA care promoveaza Islamul radical si organizeaza o decapitare la 2 zile. "Executiile, singura distractie populara"

Sabie in Arabia Saudita - GETTY

"Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur". Un proverb care descrie bine relatia americanilor - si britanicilor - cu un aliat strategic din Orientul Mijlociu.

In aprilie 2014, un tanar de 24 de ani a incercat sa agate alti barbati – majori – pe Twitter. A fost identificat si arestat de politie, iar tribunalul penal l-a condamnat la 3 ani de inchisoare si 450 de lovituri de bici. Suna ca una dintre ororile cu care ne-a obisnuit Statul Islamic, dar se intampla intr-o tara aliata cu Statele Unite si Marea Britanie: Arabia Saudita. Iar cazul de mai sus nu e luat din paginile tabloidelor ci din raportul Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului.

Acelasi raport rezuma sec situatia din monarhia saudita: “cetatenii nu au capacitatea sau mijloacele legale de a schimba guvernul; drepturi universale ca libertatea de exprimare, de asociere, de miscare sau religioasa, sunt restrictionate; nu exista egalitate in drepturi, pentru femei, copiii sau straini cu drept de munca. [...] Violenta impotriva femeilor, traficul de persoane si discriminarea bazata pe sex, religie, rasa si etnie sunt banale. Lipsa transparentei guvernamentale si a accesului la informatii face dificila evaluarea dimensiunii incalcarilor drepturilor omului.” Aceasta este evaluarea oficiala a administratiei Obama, aceeasi care considera ca “relatiile dintre SUA si Arabia Saudita sunt o forta a stabilitatii si securitatii” in regiune.

O decapitare la doua zile

Acum un an, Newsweek scria ca, “in materie de decapitari, ISIS nu poate intrece Arabia Saudita”. Intre timp, guvernul de la Riad pare sa fi castigat detasat macabra competitie: potrivit unui recent raport al Amnesty International, pana la inceputul lunii noiembrie 151 de oameni au fost decapitati in Arabia Saudita, unul la doua zile. Dintre acestia, 71 erau cetateni straini.

Citește și
Ali Al-Nimr
Arabia Saudita se pregateste sa decapiteze si sa crucifice in public un tanar de 21 de ani. Cum i-a ofensat pe oficiali
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conform organizatiei umanitare, e vorba mai ales de muncitori migranti din tari sarace, “care sunt vulnerabili deoarece nu cunosc araba si nu primesc o traducere corecta in timpul procesului”. O alta tinta predilecta a autoritatilor sunt disidentii siiti. Cei de la Amnesty International sustin ca deseori condamnarile sunt pronuntate unor declaratii obtinute prin tortura sau prin minciuna, ca sunt executati chiar si minori, iar printre "infractiunile" pedepsite se numara necredinta, adulterul sau vrajitoria. Cadavrele condamnatilor sunt expuse public in multe cazuri.

Singurele distractii: executii si fotbal

Jurnalistul britanic John R. Bradley, fost corespondent al Economist in Orientul Mijlociu, scria in cartea sa despre Arabia Saudita ca decapitarile sunt "singura forma de distractie populara, pe langa meciurile de fotbal". Bradley considera ca pana si in Europa medievala, sistemul judiciar era mai corect decat cel din regatul saudit si ca pedepsele aspre nu au redus rata criminalitatii. In termeni similari s-a exprimat recent si ministrul suedez de externe, Margot Wallstrom, care a protestat impotriva "metodelor aproape medievale de pedeapsa" din Arabia Saudita.

O problema la fel de mare este ca autoritatile saudite instituie de pe o zi pe alta legi care pot fi aplicate retroactiv, mai ales ca nu exista un Cod Penal oficial. Tribunalele au datoria de a aplica Sharia in cazurile care le sunt infatisate iar legile statului nu pot intra in contradictie cu prinicpiile religioase, care sunt aplicate inclusiv in legislatia rutiera sau in cea privind sistemul bancar. Acuzatii nu au parte de avocati in multe situatii iar marturiile obtinute prin tortura sunt admise in probatoriu. Nu mai exista, din 2013, niciun ONG pentru apararea drepturilor omului iar autoritatile descurajeaza asemenea iniatitive, care pot fi incadrate la "acte teroriste". De altfel, conform raportului Human Rights Watch, "noile reguli impotriva terorismului pot fi utilizate pentru a pedepsi aproape orice form de critica pasnica la adresa autoritatilor:

1000 de bice pentru necredinta

Cei care incearca sa semnaleze abuzurile autoritatilor nu au o soarta tocmai buna. In 2012, disidentul Raif Badawi a fost arestat pentru "necredinta" - mai precis, o serie de postari pe blogul sau in care acuza Universitatea Islamica din Riad ca ar adaposti teroristi. A fost condamnat la 10 ani de inchisoare, o amenda uriasa si 1.000 de lovituri de bici. Fiind suferind de diabet, seninta a fost aplicata doar partial - momentan.

In 2014, avocatul lui Badawi, Walid Sami Abulkhair, a fost arestat pentru ca a semnalat incalcari ale drepturilor omului si a primit 15 ani de inchisoare, fiind acuzat de "subminarea regimului". A trecut prin 5 penitenciare si a fost torturat in repetate randuri. Si tot in 2014, in orasul de provincie Gurayyat, un localnic numit Mohamad bin Bakr al-Alawi a fost decapitat pentru vrajitorie, dupa ce si-a recunoscut crima.

Amputare incrucisata si paralizare judiciara

O alta pedeapsa folosita in mod curent atat de Statul Islamic, cat si de Arabia Saudita, este taierea mainii. Cel mai recent caz de acest fel care a ajuns in presa internationala este cel al unui muncitor din Maroc, acuzat de furtul unui portofel si condamnat la amputarea mainii drepte. In cazul in care fapta sa era incadrata la "jaf la drumul mare", barbatului risca sa i se taie si piciorul stang. Aceasta pedeapsa a fost aplicata  pana de curand, Amnesty International inregistrand cel putin sapte cazuri. In 2011, insa, un apel international in favoarea a sapte barbati condamnati la "amputare incrucisata" a dus la schimbarea pedepsei cu una mai blanda, ceea ce nu inseamna ca nu va mai fi folosita niciodata de acum inainte.

Biciuirea e o sanctiune banala in regatul saudit. Acum cateva zile, un britanic stabilit in aceasta tara a fost condamnat la 350 de lovituri de bici pentru producerea si consumul de vin de casa - desi barbatul are 74 de ani si este un supravietuitor al cancerului.

Sistemul judiciar saudit permite insa si crearea de pedepse noi: de pilda, in 2013, un barbat a fost condamnat sa fie paralizat pentru ca, intr-o incaierare, si-a ranit un prieten, lasandu-l paralizat. In final, omul a primit o pedepsa mai blanda - din nou, in urma reactiilor internationale.

Aliati ai SUA, promotori ai islamului radical

De ce accepta Statele Unite astfel de incalcari ale drepturilor omului intr-o tara prietena? Pentru ca Arabia Saudita joaca un rol vital in lupta impotriva terorismului. "Niciun presedinte nu vrea sa rupa relatiile cu un guvern strain care il ajuta sa proteheze vietile americanilor", explica analistii Foreign Policy

Pe de alta parte, acelasi guvern de la Riad finanteaza propaganda wahhabita - o forma intoleranta a Islamului care ii considera necredinciosi pe crestini si pe evrei, dar si pe musulmanii siiti. Ideologia Statului Islamic e extremd e apropiata de wahhabism, daca nu chiar inspirata de acesta. Fuad al-Ibrahim, cercetator si activist politic saudit, afirma ca "planul ISIS nu e altceva decat reinvierea wahhabismului initial, ceea ce ingrijoreaza casa regala saudita deoarece inseamna o reformare a wahhabismului din exterior".

Noua generatie de printi, la fel de cruda ca cea veche

La inceputul lui 2015, regimul saudit a parut insa ca incepe sa se schimbe, odata cu urcarea pe tron a regelui Salman. Predicatorii wahhabiti au inceput sa fie mai atent supravegheati, Riadul obligandu-i sa instaleze camere video in moschei, sub pretextul prevenirii furturilor.

De asemenea, suucesiunea la tron a fost urmata de venirea la putere a unor membri ai familiei regale cu vederi mai pro-americane. Ceea ce nu ii transforma si in aparatori ai drepturilor omului, dupa cum a demonstrat atat cresterea numarului de decapitari - din 1995 nu au mai fost atat de multe - dar si un caz recent, care a scandalizat Marea Britanie.

Documente WikiLeaks au aratat ca guvernul de la Londra a colaborat cu cel de la Riad pentru ca Arabia Saudita sa obtina un loc in Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Mai mult, gratie aceleiasi colaborari, ambasadorul saudit a ajuns in fruntea unui comitet format din "oficiali de frunte care decid asupra standardelor privind drepturile omului si avertizeaza asupra incalcarii acestora in lume", scrie Washington Post.  O pozitie extrem de avantajoasa, pe care sauditii au folosit-o pentru a bloca anchete privind modul in care coalitia pe care ei o conduc incalca drepturile omului in Yemen. Iar oficialii britanici au primit in schimb 100.000 de dolari, "pentru cheltuieli neprevazute".  

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un britanic de 74 de ani, condamnat la 350 de lovituri de bici in Arabia Saudita pentru cateva sticle de vin facut in casa
Un britanic de 74 de ani, condamnat la 350 de lovituri de bici in Arabia Saudita pentru cateva sticle de vin facut in casa

Britanicul Karl Andree se afla de un an in inchisoarea din Djeddah Briman (Arabia Saudita), acuzat ca a incalcat legea fiindca avea cateva sticle de vin facut in casa.

Arabia Saudita se pregateste sa decapiteze si sa crucifice in public un tanar de 21 de ani. Cum i-a ofensat pe oficiali
Arabia Saudita se pregateste sa decapiteze si sa crucifice in public un tanar de 21 de ani. Cum i-a ofensat pe oficiali

Un tanar activist din Arabia Saudita, care a fost condamnat la moarte anul trecut, a pierdut definitiv procesul si urmeaza acum sa fie executat prin decapitare, noteaza Le Figaro.
 

Momentul in care o femeie saudita e fortata de politia religioasa sa plece dintr-un mall fiindca i se vedeau mainile
Momentul in care o femeie saudita e fortata de politia religioasa sa plece dintr-un mall fiindca i se vedeau mainile

Un membru al politiei religioase din Arabia Saudita, tara cu reguli foarte stricte, a silit o femeie sa plece dintr-un mall, considerand ca tinuta ei era indecenta. Purta burka, dar i se puteau vedea mainile fara manusi, relateaza 7sur7.be.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.