Remaniere princiara in Arabia Saudita. Noul mostenitor al tronului a fost antrenat de FBI si este vanat de al-Qaeda

printii sauditi Mohammed ben Nayef si Mohammed ben Salman FOTO AGERPRES

Asa cum in alte tari se remaniaza ministrii, in Arabia Saudita poate fi inlocuit printul mostenitor. Asta a facut miercuri dimineata regele Salman – iar schimbarea de printi ar putea avea un efect semnificativ asupra politicii internationale

Suveranul saudit a anuntat in zorii zilei de miercuri ca l-a inlocuit pe mostenitorul tronului, printul Moqren, cu ministrul de interne, Mohammed ben Nayef, care era al doilea in ordinea succesiunii. Printul Moqren a fost inlocuit, de asemenea, si din postul de vicepremier, de acelasi print Mohammed. Ce inseamna insa aceasta schimbare, pe care unul dintre analistii citati de Al Jazeera o evalueaza drept „un cutremur politic”?

Expert in contra-terorism
Inlaturarea printului Moqren, in varsta de 69 de ani, este doar ultimul pas dintr-un lung sir de remanieri menite sa inlocuiasca vechea generatie de lideri sauditi. Regele Salman (foto jos) a inceput aceasta politica la nicio saptamana dela urcarea sa pe tron in ianuarie 2015, insa schimbarile au culminat cu remanierea princiara, care a adus pe locul 2 in ierarhia saudita un print dintr-o generatie mai tanara si, mai ales, un dusman inversunat al terorismului islamic.

Potrivit Serviciului de Informatii privind Relatiile dintre Arabia Saudita si SUA, printul Mohammed ben Nayef s-a nascut in 1959 si a studiat Stiintele Politice in Statele Unite. A urmat intre 1985 si 1988 cursurile de securitate internationale ale FBI si a s-a antrenat in unitatile anti-teroriste ale Scotland Yard intre 1992 si 1994. A devenit apoi ministru adjunct de interne sub conducerea tatalui sau, titularul portofoliului. In aceasta pozitie, Nayef a initiat un adevarat program de masuri impotriva terorismului, colaborand strans cu SUA. A fost criticat de organizatiile de aparare a drepturilor omului pentru duritatea sa, dar si laudat de analistii straini ca unul dintre cei mai competenti si mai putin corupti printi sauditi.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

A trecut prin patru atentate
In 2012, regele Abdullah l-a numit pe Mohammed la sefia internelor iar noul ministru a adoptat rapid o politica de colaborare cu SUA si Marea Britanie, fiind considerat la Washington „cel mai pro-american ministru din cabinetul saudit”. Spre deosebire de alti lideri de la Riad, este cunoscut pentru faptul ca nu evita dialogul cu presa si incearca sa creeze oportunitati egale pentru femei in institutiile publice. Este criticat pentru metodele extrem de dure folosite in lupta impotriva terorismului si pentru reprimare oricarei forme de disidenta – dar analistii spun ca datorita lui Mohammed, Arabia Saudita a evitat cel putin un val de atentate al-Qaeda.

Printul insusi a fost tinta a cel putin patru tentative de asasinat. Cea mai dramatica a avut loc in 2009, cand un membru al-Qaeda i-ar promis ca se va preda si a profitat de intalnirea cu Mohammed pentru a detona o bomba implantata chirurgical in corp. Printul a scapat doar cu rani usoare, iar consecinta imediata a atentatului a fost o intensificare a masurilor anti-teroriste. Iar promovarea sa in pozitia de print mostenitor arata clar ca Riad-ul vrea sa colaboreze si mai strans cu americanii impotriva jihadistilor.

Printul razboinic care a atacat Yemenul
O alta numire semnificativa care a fost anuntata miercuri dimineata este cea a lui Adel al-Jubeir (foto sus) la sefia externelor – unul dintre putini lideri de la Riad care nu face parte din familia regala. Jubeir este fostul ambasador la Washington, educat in SUA si foarte bine conectat la politica americana. El este cel care a gestionat criza de imagine a Arabiei Saudite dupa atentatele din 11 septembrie si, potrivit New York Times, este vazut in Occident ca un „strateg abil”, dar si „un om care intelege America”. Jubeir a fost si el tinta unui atentat, comis de traficantii de droguri mexicani, dar pus la cale, se pare, de Iran. Asa incat nu e de mirare ca este unul dintre dusmanii declarati ai Teheranului.

Un alt anti-iranian convins e si noul „viitor print mostenitor” – adica al doilea in ordinea succesiunii la tron – Mohammed ben Salman, fiul actualului rege (foto jos). In varsta de numai 30 de ani, acesta este si ministru al Apararii si artizanul actualei interventii militare in Yemen impotriva rebelilor huthi, sustinuti de regimul de la Teheran. De asemenea, printul Salman este si unul dintre partizanii inlaturarii lui Bashar al-Assad de la conducerea Siriei iar unii analisti vorbesc chiar despre o posibila alianta cu Turcia pentru solutionarea crizei siriene.

Rezumand, regele saudit a adus la varf oameni mai tineri si mai pragmatici, pentru care unitatea lumii islamice e mai putin importanta decat rezolvarea conflictelor cu jihadistii, pe de o parte, si cu Iranul pe de alta. In plus, cel putin momentan, noii lideri sunt foarte clar pro-americani, astfel ca sub conducerea lor Arabia Saudita ar putea sa inceapa o liberalizare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră

Papa Francisc vine de vineri în România, iar în avionul care îl va transporta în țara noastră se va afla și Andreea Esca.

Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.