Analiza BBC. Mahmoud Ahmadinejad, un populist si un paria al Iranului, care paraseste scena

Mahmoud Ahmadinejad

Mahmoud Ahmadinejad va fi inlocuit de la presedintia Iranului in alegerile prezidentiale care vor avea loc in aceasta luna.

Corespondentul BBC News, James Reynolds, ii face un portret acestui om care a stat 8 ani in fruntea Iranului, folosindu-se de vizita recenta a lui Ahmadinejad in Ghana.

Prima impresie a jurnalistului este ca, pe asfaltul aeroportului international din Accra, presedintele Iranului arata nefericit. In primele minute ale vizitei oficiale in Ghana, el a inspectat cu atentie garzile de onoare si a ascultat imnurile de stat ale Iranului si Ghana. Apoi, presedintele ghanez John Mahama a schitat un gest prin care voia sa-l conduca spre terminalul aeroportului. Insa Ahmadinejad a facut si el un gest circular cu mana: voia sa se salute cu lumea. Si dus a fost.

Zeci de studenti imbracati in tricouri albe noi-noute s-au grabit sa il salute pe presedintele Iranului. Mahmoud Ahmadinejad a inceput sa zambeasca. El este intotdeauna fericit in mijlocul multimii. In Accra, presedintele Iranului a aratat ca se bucura de scena pe care a stat in ultimii 8 ani. "Il iubim, il iubim, il iubim, voi de ce nu il placeti?", striga unul dintre ghanezi.

Mahmoud Ahmadinejad nu a aratat niciodata ca un presedinte iranian traditional. Acum purta o jacheta ieftina si o barba neingrijita, ca un iranian din clasa sociala de mijloc - si exact asta este si scopul! Ahmadinejad a vrut sa fie sustinut de oamenii obisnuiti, fermierii si taximetristii din clasa muncitoare a Iranului.

Citește și
Esfandiar Rahim Mashaie si Mahmoud Ahmadinejad
Scandal in Iran, inainte de alegerile prezidentiale. Mahmoud Ahmadinejad, acuzat ca a incalcat legea
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Toti presedintii de dinaintea lui Ahmadinejad au depins de clericii care conduc Iranul. Insa Ahmadinejad a fost un om din popor. Spre deosebire de predecesorii sai, el a inteles cu ce se confrunta iranianul de rand, obisnuit. Si a fost mai dedicat poporului decat clasei politice care se afla la putere", spune Farhad Jafari, scriitor si un suporter proeminent al lui Ahmadinejad.

In primul sau mandat prezidential, Mahmoud Ahmadinejad a decis ca nu va sfida niciodata clericii care l-au ajutat sa ajunga in aceasta functie si ca se va angaja in schimb intr-o lupta cu Occidentul. Si, la cateva zile dupa instalarea in functia de sef al statului a repornit programul nuclear. "Nu ne este frica! Fara frica!", isi aduce aminte Hosein Mousavian, un fost membru al echipei de negociere a programului nuclear al Iranului.

"A declarat atunci ca va incepe programul nuclear si ca Occidentul nu va fi in stare sa faca nimic. Era atat de curajos ...sau fara experienta in privinta ecuatiilor internationale, a politicilor si a relatiilor. Este clar ca il durea fix in cot de Consiliul de Securitate al ONU, care analiza cu atentie situatia Iranului. Nu pot sa faca nimic".

Si totusi .. au facut. In urmatorii ani, Natiunile Unite si tarile occidentale au impus mai multe sanctiuni impotriva Iranului, fapt care nu l-a descurajat pe Ahmadinejad. Cu cat vorbea in public mai mult, cu atat era mai provocator, iar imaginea sa prezidentiala avea de castigat. "Eu chiar cred ca il luam prea in serios pe Ahmadinejad, mai mult decat ar merita", spunea fostul ambasador american Ryan Crocker, care a fost implicat in prorblema Iranului mai mult decat oricine in ultimii 30 de ani.

"Ii place. Ii place sa fie provocator. Ii place sa traga din toate pozitiile in lumea civilizata internationala. Insa acest lucru nu cred ca ar conta prea mult in sfera politica iraniana", mai spune diplomatul american.

Acest lucru se intampla pentru ca Iranul nu este condus de un presedinte. In Republica Islamica, liderul suprem ayatollah Ali Khamenei are intotdeauna ultimul cuvant. Asa ca, in absenta unei puteri absolute, Ahmadinejad a trebuit sa gaseasca metode pentru a-si consolida pozitia. Tehnica pe care a ales-o a fost cea de provocare a Statelor Unite si, chiar mai mult de atat, sa se implice intr-un conflict cu SUA. In 2006, el a trimis o scrisoare de 18 pagini presedintelui George W Bush.

"Chiar credeti ca ar fi trebuit sa raspundem unui lider care iti trimite o scrisoare de constiinta, lider care promoveaza politici fara niciun pic de etica la adresa stabilitatii si pacii din regiune, stiind ca de fapt deciziile finale sunt luate de liderul suprem ayatollah?", spune Steve Hadley, fost consilier de securitate al presedintelui Bush.

Asa ca scrisoarea a ramas fara raspuns. Intre timp, acasa, Ahmadinejad se confrunta cu probleme si mai mari. In 2009, dupa niste alegeri prezidentiale controversate, a decis sa-si sfideze liderul suprem si sa caute o putere mai mare pentru el si pentru acolitii sai.

"In ochii celor loiali liderului suprem ayatollah, Ahmadinejad este complet diferit de omul care fost primar al Teheranului si de cel care, apoi, a crescut si a devenit presedinte al Iranului. Acum dau vina pe el pentru tot ce se intampla", sustine Taghi Karroubi, fiul fostului candidat reformist Mehdi Karroubi.

"Din ceea ce stiu, Ahmadinejad a incercat sa se delimiteze de politicile violente duse impotriva iranienilor din ultimii 4 ani. Ni s-a spus ca a scris o scrisoare liderului suprem ayatollah, cerandu-i sa ii elibereze pe prizonierii politici si sa elimine arestul de la domiciliu care a fost impus liderului opozitiei. Nu stiu ce sa zic, o fi bine ... o fi rau?", mai spune Mehdi Karroubi.

Pentru unii insa, situatia era clara. Ahmadinejad nu era de partea clericilor, asa ca era cu reformistii. Insa altii cred ca aceasta viziune este gresita. Este evident insa ca Mahmoud Ahmadinejad s-a bucurat de imaginea pe care s-a straduit atata timp sa o creeze.

"Ati luptat cu Occidentul si chiar cu propriul lider suprem ayatollah. Ce ati obtinut prin asta?", l-a intrebat jurnalistul BBC pe presedintele Iranului in timpul vizitei oficiale din Ghana.

"In ciuda tuturor presiunilor nedrepte exercitate asupra poporului Iranului, ne croim drumul inainte foarte rapid. Din ziua in care am fost sanctionati am renuntat la programul nuclear, iar acum ne folosim doar de energia nucleara pasnica. Atunci cand au impus sanctiuni asupra noastra, am devenit o tara care a lansat sateliti in spatiu. Aceste presiuni ne-au creat probleme, insa nu au fost instare sa ne stopeze progresul", a raspuns Ahmadinejad.

Cert este ca in ultimii sai 8 ani de presedinte, Mahmoud Ahmadinejad a fost si populist, dar si un paria. A provocat si Occidentul, dar si clericii Iranului. Si nu a castigat niciuna din aceste lupte - este concluzia BBC News.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Lovitura pentru Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidentiale. Protejatul sau, exclus din cursa
Lovitura pentru Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidentiale. Protejatul sau, exclus din cursa

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a denuntat miercuri descalificarea favoritului sau Esfandiar Rahim Mashaei la alegerile prezidentiale din 14 iunie, afirmand ca va cere interventia Ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Scandal in Iran, inainte de alegerile prezidentiale. Mahmoud Ahmadinejad, acuzat ca a incalcat legea
Scandal in Iran, inainte de alegerile prezidentiale. Mahmoud Ahmadinejad, acuzat ca a incalcat legea

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, ar putea fi acuzat de incalcarea legii, dupa ce a aparut in public alaturi de protejatul sau, Esfandiar Rahim Mashaie, care s-a inscris in cursa pentru alegerile prezidentiale din iunie.

Ahmadinejad pierde sustinerea in Parlamentul iranian, insa politica anti-occidentala ramane aceeasi
Ahmadinejad pierde sustinerea in Parlamentul iranian, insa politica anti-occidentala ramane aceeasi

Alegerile recente din Iran vor avea un efect neeligibil asupra politicilor externe conduse de la Teheran si nu vor schimba cu nimic directia nucleara a acestui stat, spun analistii citati de Jerusalem Post.

Inregistrare cu violentele din Iran de acum 6 luni, facuta publica
Inregistrare cu violentele din Iran de acum 6 luni, facuta publica

De la revoltele care au urmat alegerilor prezidentiale din Iran a trecut mai bine de o jumatate de an. Abia acum insa, a devenit publica o inregistrare care arata cum au fost inabusite protestele in campusul universitatii din Teheran.

Autoritatile din Iran: alegerile, corecte. Dar tara e sfasiata de violente
Autoritatile din Iran: alegerile, corecte. Dar tara e sfasiata de violente

Oficial, cel putin 17 oameni au murit si 100 au fost raniti in cele mai grave incidente de la instalarea Republicii Islamice. Asta in timp ce nimeni nu stie cati zac dupa gratii si ce soarta ii asteapta.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.