Analiza BBC. Mahmoud Ahmadinejad, un populist si un paria al Iranului, care paraseste scena
Mahmoud Ahmadinejad va fi inlocuit de la presedintia Iranului in alegerile prezidentiale care vor avea loc in aceasta luna.
Corespondentul BBC News, James Reynolds, ii face un portret acestui om care a stat 8 ani in fruntea Iranului, folosindu-se de vizita recenta a lui Ahmadinejad in Ghana.
Prima impresie a jurnalistului este ca, pe asfaltul aeroportului international din Accra, presedintele Iranului arata nefericit. In primele minute ale vizitei oficiale in Ghana, el a inspectat cu atentie garzile de onoare si a ascultat imnurile de stat ale Iranului si Ghana. Apoi, presedintele ghanez John Mahama a schitat un gest prin care voia sa-l conduca spre terminalul aeroportului. Insa Ahmadinejad a facut si el un gest circular cu mana: voia sa se salute cu lumea. Si dus a fost.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Zeci de studenti imbracati in tricouri albe noi-noute s-au grabit sa il salute pe presedintele Iranului. Mahmoud Ahmadinejad a inceput sa zambeasca. El este intotdeauna fericit in mijlocul multimii. In Accra, presedintele Iranului a aratat ca se bucura de scena pe care a stat in ultimii 8 ani. "Il iubim, il iubim, il iubim, voi de ce nu il placeti?", striga unul dintre ghanezi.
Mahmoud Ahmadinejad nu a aratat niciodata ca un presedinte iranian traditional. Acum purta o jacheta ieftina si o barba neingrijita, ca un iranian din clasa sociala de mijloc - si exact asta este si scopul! Ahmadinejad a vrut sa fie sustinut de oamenii obisnuiti, fermierii si taximetristii din clasa muncitoare a Iranului.
"Toti presedintii de dinaintea lui Ahmadinejad au depins de clericii care conduc Iranul. Insa Ahmadinejad a fost un om din popor. Spre deosebire de predecesorii sai, el a inteles cu ce se confrunta iranianul de rand, obisnuit. Si a fost mai dedicat poporului decat clasei politice care se afla la putere", spune Farhad Jafari, scriitor si un suporter proeminent al lui Ahmadinejad.
In primul sau mandat prezidential, Mahmoud Ahmadinejad a decis ca nu va sfida niciodata clericii care l-au ajutat sa ajunga in aceasta functie si ca se va angaja in schimb intr-o lupta cu Occidentul. Si, la cateva zile dupa instalarea in functia de sef al statului a repornit programul nuclear. "Nu ne este frica! Fara frica!", isi aduce aminte Hosein Mousavian, un fost membru al echipei de negociere a programului nuclear al Iranului.
"A declarat atunci ca va incepe programul nuclear si ca Occidentul nu va fi in stare sa faca nimic. Era atat de curajos ...sau fara experienta in privinta ecuatiilor internationale, a politicilor si a relatiilor. Este clar ca il durea fix in cot de Consiliul de Securitate al ONU, care analiza cu atentie situatia Iranului. Nu pot sa faca nimic".
Si totusi .. au facut. In urmatorii ani, Natiunile Unite si tarile occidentale au impus mai multe sanctiuni impotriva Iranului, fapt care nu l-a descurajat pe Ahmadinejad. Cu cat vorbea in public mai mult, cu atat era mai provocator, iar imaginea sa prezidentiala avea de castigat. "Eu chiar cred ca il luam prea in serios pe Ahmadinejad, mai mult decat ar merita", spunea fostul ambasador american Ryan Crocker, care a fost implicat in prorblema Iranului mai mult decat oricine in ultimii 30 de ani.
"Ii place. Ii place sa fie provocator. Ii place sa traga din toate pozitiile in lumea civilizata internationala. Insa acest lucru nu cred ca ar conta prea mult in sfera politica iraniana", mai spune diplomatul american.
Acest lucru se intampla pentru ca Iranul nu este condus de un presedinte. In Republica Islamica, liderul suprem ayatollah Ali Khamenei are intotdeauna ultimul cuvant. Asa ca, in absenta unei puteri absolute, Ahmadinejad a trebuit sa gaseasca metode pentru a-si consolida pozitia. Tehnica pe care a ales-o a fost cea de provocare a Statelor Unite si, chiar mai mult de atat, sa se implice intr-un conflict cu SUA. In 2006, el a trimis o scrisoare de 18 pagini presedintelui George W Bush.
"Chiar credeti ca ar fi trebuit sa raspundem unui lider care iti trimite o scrisoare de constiinta, lider care promoveaza politici fara niciun pic de etica la adresa stabilitatii si pacii din regiune, stiind ca de fapt deciziile finale sunt luate de liderul suprem ayatollah?", spune Steve Hadley, fost consilier de securitate al presedintelui Bush.
Asa ca scrisoarea a ramas fara raspuns. Intre timp, acasa, Ahmadinejad se confrunta cu probleme si mai mari. In 2009, dupa niste alegeri prezidentiale controversate, a decis sa-si sfideze liderul suprem si sa caute o putere mai mare pentru el si pentru acolitii sai.
"In ochii celor loiali liderului suprem ayatollah, Ahmadinejad este complet diferit de omul care fost primar al Teheranului si de cel care, apoi, a crescut si a devenit presedinte al Iranului. Acum dau vina pe el pentru tot ce se intampla", sustine Taghi Karroubi, fiul fostului candidat reformist Mehdi Karroubi.
"Din ceea ce stiu, Ahmadinejad a incercat sa se delimiteze de politicile violente duse impotriva iranienilor din ultimii 4 ani. Ni s-a spus ca a scris o scrisoare liderului suprem ayatollah, cerandu-i sa ii elibereze pe prizonierii politici si sa elimine arestul de la domiciliu care a fost impus liderului opozitiei. Nu stiu ce sa zic, o fi bine ... o fi rau?", mai spune Mehdi Karroubi.
Pentru unii insa, situatia era clara. Ahmadinejad nu era de partea clericilor, asa ca era cu reformistii. Insa altii cred ca aceasta viziune este gresita. Este evident insa ca Mahmoud Ahmadinejad s-a bucurat de imaginea pe care s-a straduit atata timp sa o creeze.
"Ati luptat cu Occidentul si chiar cu propriul lider suprem ayatollah. Ce ati obtinut prin asta?", l-a intrebat jurnalistul BBC pe presedintele Iranului in timpul vizitei oficiale din Ghana.
"In ciuda tuturor presiunilor nedrepte exercitate asupra poporului Iranului, ne croim drumul inainte foarte rapid. Din ziua in care am fost sanctionati am renuntat la programul nuclear, iar acum ne folosim doar de energia nucleara pasnica. Atunci cand au impus sanctiuni asupra noastra, am devenit o tara care a lansat sateliti in spatiu. Aceste presiuni ne-au creat probleme, insa nu au fost instare sa ne stopeze progresul", a raspuns Ahmadinejad.
Cert este ca in ultimii sai 8 ani de presedinte, Mahmoud Ahmadinejad a fost si populist, dar si un paria. A provocat si Occidentul, dar si clericii Iranului. Si nu a castigat niciuna din aceste lupte - este concluzia BBC News.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: iran, prezidentiale, alegeri, ghana, Mahmoud Ahmadinejad,
Dată publicare:
04-06-2013 09:41