Autoritatile din Iran: alegerile, corecte. Dar tara e sfasiata de violente
Oficial, cel putin 17 oameni au murit si 100 au fost raniti in cele mai grave incidente de la instalarea Republicii Islamice. Asta in timp ce nimeni nu stie cati zac dupa gratii si ce soarta ii asteapta.
Arestatii se numara cu sutele, recunoaste pana si presa iraniana, atent cenzurata de autoritati. Printre cei ajunsi dupa gratii s-au aflat fata si patru membri ai familiei fostului presedinte Rafsanjani, oponent al actualei puteri.
Candidatul opozitiei, Hossein Moussavi, si-a indemnat inca o data sustinatorii sa continue protestul, dar le-a cerut sa se abtina sa provoace politia sau armata.
Imaginile cu Neda, o tanara studenta ucisa in timp ce participa alaturi de mii de iranieni la mitingul care contesta vehement rezultatul alegerilor, a devenit un simbolul al revoltei in Iran.
Fotografii cu fata insangerata a Nedei se raspandesc in ziare si pe Internet. De asemenea, sunt folosite la demonstratiile de solidaritate de la Los Angeles pana la Istanbul, dar si Bucuresti.
Moartea fetei e departe de a fi un caz izolat in Teheranul sfasiat de proteste impotriva presedintelui ultra-conservator Ahamdinejad. Dovada, noi imagini postate pe Internet pentru ca jurnalistii straini n-au voie sa filmeze.
Martorii spun ca a fost impuscata in piept de agenti ai militiilor islamice de securitate.
Din perspectiva puterii, aceasta revolta este instigata de puterile occidentale.