Ahmadinejad pierde sustinerea in Parlamentul iranian, insa politica anti-occidentala ramane aceeasi

Mahmoud Ahmadinejad

Alegerile recente din Iran vor avea un efect neeligibil asupra politicilor externe conduse de la Teheran si nu vor schimba cu nimic directia nucleara a acestui stat, spun analistii citati de Jerusalem Post.

La alegerile recente din Iran pentru Parlament, candidatii apropiati liderului suprem Ali Khamanei au castigat mai multe voturi decat cei ai lui Mahmoud Ahmadinejad.

Eliezer Tzafrir - sef al biroului Mossad din Iran in perioada Revolutiei Islamice din 1979 si fost consilier al primului ministru pe probleme legate de Orientul Mijlociu - spune ca rezultatele alegerilor sunt importante mai mult pentru Iran, pe plan intern, si nu pentru comunitatea internationala.

"Aceste alegeri sunt relevante doar in ceea ce priveste disputele interne din cadrul regimului. Toata lumea spune ca Khamenei si acolitii sai sunt mult mai extremisti decat tabara lui Ahmadinejad. Nu stiu cat de adevarat este acest lucru. Oricum, acest regim este format din fanatici mesianici, zelosi, ale caror puncte de vedere vizeaza o lume libera, cu care Occidentul nu este familiar." a declarat Tzafrir, citat de Jerusalem Post.

Regimul iranian este obsedat de Vest, a mai spus el, si mai ales de America si Israel, pe care le vad ca niste civilizatii putrede si decazute, care nu vor face nimic pentru schimbare. "Drept pentru care Iranul nu are altceva de facut decat sa isi continue programul nuclear." mai spune fostul sef al Mossad.

Citește și
Benyamin Netanyahu si Barack Obama
SUA si Israel, gata sa atace Iranul. Presedintele Obama: "Nu joc la cacealma. Vorbim foarte serios"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Chestia asta suna oarecum ca o gluma, dar Ahmadinejad este bun pentru Israel. De ce? Pentru ca el vorbeste ca Hitler, iar lumea intelege exact ce vrea el sa spuna" a adaugat el. Tzafrir sustine ca mai mult de 80% din populatia Iranului se opune regimului actual. Cu o economie lovita din greu de sanctiunile internationale, fostul director al Mossad este de parere ca este doar o chestiune de timp pana cand regimul teocratic de la Teheran va cadea. "Din nefericire, pana atunci probabil ca Iranul va avea bomba nucleara." a mai spus el.

Agentia oficiala de stiri a Iranului l-a citat recent pe seful armatei, care a declarat ca "toate optiunile sunt pe masa" in confruntarea cu dusmanii tarii. "Fortele armate ... le reamintesc inamicilor ca ca sunt conduse de Atotputernicul Dumnezeu si sunt sprijinite de suportul urias al poporului. Asa ca soldatii sunt pregatiti sa se confrunte cu toate variantele impotriva agresorilor si intrusilor." a spus inaltul oficial, citat de agentia de presa, care a mai notat faptul ca generalul "a cerut Washingtonului si Tel Avivului sa abandoneze declaratiile razboinice la adresa Iranului".

Profesorul David Menashri, fondator al Centrului Universitar de Studii Iraniene din Tel Aviv, este de parere ca mai exista timp pentru ca Israelul si vestul sa previna un conflict nuclear cu Iranul. "Iranul in prezent este o tara slabita, vulnerabila si izolata. Economia sa a fost grav lovita de sanctiunile internationale, iar moneda nationala a cazut cu 40 de procente in ultimele luni. Optiunea militara nu este dorita de nimeni - nici de Iran si nici de SUA sau Israel, cu exceptia unor mici grupuri in fiecare tara." spune profesorul.

Noul Parlament iranian, dominat de conservatorii care il contesta pe Mahmoud Ahmadinejad

Noul Parlament iranian ar urma sa ramana in continuare dominat de conservatorii critici la adresa presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, potrivit rezultatelor anuntate duminica si care se refera la doua treimi dintre cele 290 de locuri ale Majlis, relateaza AFP.

Frontul Unit al Conservatorilor, care isi afiseaza deschis opozitia fata de Ahmadinejad, pare sa fi dominat in provincie in fata celeilalte coalitii conservatoare, Frontul Durabilitatii Revolutiei Islamice, care il sustine pe presedinte, potrivit informatiilor partiale, confuze si adeseori contradictorii oferite de presa iraniana. La Teheran, dupa numararea a jumatate din buletine, Frontul Unit, condus de presedintele Parlamentului in exercitiu Ali Larijani, se afla pe primul loc, cu 14 mandate fata de zece obtinute de Frontul Durabilitatii.

O alta coalitie conservatoare critica la adresa lui Ahmadinejad, Frontul Rezistentei, condusa de fostul director al Gardienilor Revolutiei, Mohsen Rezai, ar putea realiza, de asemenea, un scor bun in provincie, potrivit acelorasi informatii. Asa cum era de asteptat, reformatorii, care au boicotat scrutinul de vineri pentru a protesta fata de represiunea impotriva lor inca din 2009, sunt aproape absenti din viitorul Majlis. Evaluarea situatiei era totusi dificila duminica deoarece anunturile oficiale nu mentioneaza apartenenta alesilor, iar un anumit numar dintre ei figureaza in acelasi timp pe mai multe liste opuse, asa cum se intampla frecvent in Iran.

In plus, aproape jumatate dintre alesi ar fi, potrivit presei, "independenti" care nu au beneficiat de sprijinul uneia dintre marile coalitii conservatoare si a caror orientare politica ramane necunoscuta pentru moment. Peste jumatate dintre parlamentarii cunoscuti duminica erau nou-veniti, multi deputati in exercitiu nereusind sa obtina un nou mandat. In acest context, presa si partidele si-au multiplicat anunturile contradictorii, neverificabile si adeseori in mod evident lipsite de credibilitate.

Rezultatele complete si definitive ar urma sa fie cunoscute luni, potrivit autoritatilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Alegeri parlamentare in Iran. Participare mare la vot: 64%, conform estimarilor oficiale
Alegeri parlamentare in Iran. Participare mare la vot: 64%, conform estimarilor oficiale

Aproximativ 64% din totalul de 48 de milioane de alegatori iranieni au mers la urne vineri pentru a-si alege cei 290 de deputati ai noului Parlament.

SUA si Israel, gata sa atace Iranul. Presedintele Obama:
SUA si Israel, gata sa atace Iranul. Presedintele Obama: "Nu joc la cacealma. Vorbim foarte serios"

Presedintele american Barack Obama a avertizat Iranul ca nu glumeste absolut deloc atunci cand spune ca SUA va folosi forta daca va fi necesar, pentru a stopa inarmarea Teheranului cu arme nucleare.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.