Analiza AFP: Noul Guvern italian are o componenta politica indrazneata, dar si riscanta
Noul Guvern italian are 21 de membri, intre care sapte femei, si reuneste politicieni din diverse tabere - de la lideri de stanga si pana la protejatul lui Silvio Berlusconi.
Conform AFP, aceasta eterogenitate ridica unele intrebari in legatura cu "cea mai mare coeziune", dorita de seful statului, continua agentia, care prezinta cativa membrii ai noului Executiv.
- Enrico Letta, presedintele Consiliului, era pana acum numarul doi in ierarhia Partidului Pemocrat (PD), un partid care nu a incetat sa il atace pe cel pe care il considera cel mai important inamic al sau, fostul premier Silvio Berlusconi. Letta, in varsta de 46 de ani, este unul dintre cei mai tineri lideri din Uniunea Europeana (UE). Un fost crestin-democrat, un catolic moderat, el a ocupat deja o serie de functii ministeriale.
- Angelo Alfano, vicepremier si ministru de Interne, in varsta de 43 de ani, este unul dintre cei mai loiali politicieni fata de Silvio Brelusconi, care l-a luat sub protectia sa, numindu-l secretar al partidului sau, Poporul Libertatii (PdL). Un avocat specializat in dreptul afacerilor, el a fost ministru al Justitiei in Guvernul Berlusconi, in perioada 2008-2011.
In aceasta calitate, el a initiat legea ce ii poarta numele, adoptata la 22 iulie 2008, care acorda o imunitate penala titularilor celor patru cele mai importante functii politice, si anume presedintelui Republicii, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si presedintelui Consiliului, pe timpul mandatului.
Aceasta lege, menita sa il protejeze pe mentorul sau de procese, a fost abrogata in octombrie 2009 ca anticonstitutionala.
- Fabrizio Saccomanni, ministru al Economiei si Finantelor, in varsta de 70 de ani, este director general al Bancii Italiei incepand din 2006. El si-a concentrat atentia asupra somajului, locurilor de munca precare ale tinerilor si problemelor pietei muncii. in trecut, el a participat la negocieri privind crearea euro si a contribuit la gestionarea trecerii delicate de la lira italiana la euro.
Mai recent, el a denuntat temeri, in opinia sa exagerate, potrivit carora povara datoriei italiene ar putea conduce la o prabusire a zonei euro si a acuzat agentii de rating ca isi depasesc rolul, alimentand in mod inutil angoasele pietelor.
In perioada 2003-2006, acest economist a fost vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in cadrul careia s-a ocupat de gestionarea riscurilor, securitatea nucleara si protectia mediului.
- Emma Bonino, ministru al Afacerilor Externe, in varsta de 65 de ani, este o feminista convinsa, o fosta deputata din cadrul Partidului Radical italian, o mica miscare liberala si contestatara. incarcerata timp de trei saptamani, in 1975, pentru lupta sa in favoarea dreptului la avort, aceasta femeie cu ochi albastri patrunzatori sustine toate luptele societatii, pentru legalizarea divortului, dreptul la obiectia de constiinta, abolirea pedepsei cu moartea sau scoaterea de sub incidenta penala a drogurilor usoare, ca marijuana.
Fost comisar european insarcinat cu Ajutorul Umanitar, ea asista neputincioasa la prabusirea Srebrenitei, in Bosnia, "o amintire atroce" spune ea si alerteaza opinia publica asupra situatiei refugiatilor rwandezi, cu o franchete pe placul tineretului italian, satul de partide politice traditionale.
- Anna Maria Cancellieri, ministru al Justitiei, in varsta de 69 de ani, a fost ministru de Interne in Guvernul lui Mario Monti, care a chemat-o in acest post dupa ce a iesit la pensie. Fost prefect, ea este cunoscuta pentru lupta imporiva criminalitatii si infiltrarii mafiote, dar si pentru intransigenta sa fata de coruptie sau falimentarea finantelor locale.
In 2010, ea este numita "comisar extraordinar", un fel de primar interimar, prima data la Bologna, in partea central-nordica a Italiei, iar a doua oara la Parma, in nord, in urma unor scandaluri care au afectat aceste doua orase din regiunea Emilia-Romagna.
La Bologna, unde este cunoscuta si ca "doamna de fier cu manusi de catifea", activitatea sa este atat de apreciata incat stanga si dreapta se gandesc la ea pentru o candidatura la functia de primar. insa refuza toate ofertele. "Primar? Niciodata. si niciodata in politica. Eu sunt functionar de stat", declara ea la vremea respectiva.
Sursa: Mediafax
Etichete: italia, guvern, Silvio Berlusconi, Enrico Letta,
Dată publicare:
28-04-2013 11:46