Dupa doua luni de criza politica, Guvernul italian a depus juramantul de investire
Noul Guvern italian a depus juramantul, punand astfel capat celor doua luni de criza politica.
Crestin-democratul de stanga Enrico Letta a depus duminica juramantul la Palatul Quirinal, sediul presedintiei, in calitate de nou sef al Guvernului italian, urmat de toti ministrii sai, relateaza AFP.
In acest timp insa,a a vut loc si un incident: Focuri de arma in fata sediului Guvernului italian. Politia a arestat o persoana
Letta, insarcinat miercuri de catre presedintele Giorgio Napolitano sa formeze un guvern, acceptand in mod oficial aceasta functie sambata, este primul care depune juramantul, pe Constitutie, dupa care depun juramntul fiecare dintre cei 21 de ministri, in fata presedintelui italian.
Liderul stangii, Enrico Letta, a anuntat sambata ca, dupa doua zile de negocieri intense, a format o coalitie cu partidul Poporul Libertatii, creat de Silvio Berlusconi.
Fostul premier nu va primi insa nici un portofoliu, dupa cum el singur... a declarat. In schimb mana lui dreapta, Angelino Alfani, va fi numarul doi in noul cabinet. Directorul Bancii Italiei va ocupa functia de ministru al Economiei si Finantelor, iar fostul comisar european Emma Bonino a primit portofoliul Afacerilor Externe.
Presedintele italian Giorgio Napolitano l-a felicitat pe Letta pentru coalitia intre stanga si dreapta, care urmeaza sa obtina votul de incredere in ambele camere ale Parlamentului.
Acest guvern, cu o "importanta componenta feminina", si-a exprimat satisfactia Letta, va depune juramantul duminica. "Era singurul Guvern posibil, iar constituirea sa nu putea sa astepte", a comentat presedintele italian Giorgio Napolitano.
El si-a exprimat satisfactia fata e faptul ca aceasta coalitie intre stanga si dreapta va permite noului Guvern sa obtina votul de incredere in ambele Camere ale Parlamentului, asa cum cere Constitutia.Italia se afla intr-un impas politic de doua luni, dupa ce alegerile din februarie nu au permis degajarea unei majoritati clare.
Partidul Democrat (PD) al lui lui Letta detine majoritatea absoluta in Camera Deputatilor, in timp ce trei blocuri impart mandatele din Senat, si anume PD, partidul Poporul Libertatii (PdL, dreapta) creat de Silvio Berlusconi si contestatarii din cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S) condus de Beppe Grillo.