Animalele vii, exportate din România în condiții chinuitoare
Suntem fruntaşii Europei la exportul de animale vii, dar nu este un motiv de mândrie, spun reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor, care au filmat scene îngrozitoare din timpul transportului şi al sacrificării barbare a necuvântătoarelor.
Oi, vaci, miei, viţei, suferă zile întregi de sete şi de foame în camioane şi vapoare, iar la capătul călătoriei, în ţările de destinaţie, sunt schingiuite şi ucise, în mod atroce.
Activiştii pentru drepturile animalelor spun că o soluţie decentă ar fi sacrificarea animalele în România şi apoi exportul cărnii.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Imagini filmate la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, pe unde trec zilnic zeci de camioane încărcate cu animale din Uniunea Europeană, le arată însetate, bolnave, înglodate în bălegar.
Vtele aşteaptă chiar şi trei zile să ajungă la destinaţie. La capătul călătoriei de coşmar, urmează iadul sacrificării.
Dorin Enache, directorul DSP Brașov: „Modalitatea în care se face sacrificarea este barbară şi nu are, practic, niciun sens tehnologic. Este o aberaţie şi o anormalitate. Nu există igienă, norme, proceduri, ci doar animale omorâte, nu sacrificate! Omorâte fără niciun fel de regulă.”
Vitele şi oile din imagini provin din România. Fermierii români care le-au văzut s-au îngrozit şi ei, dar recunosc că sunt nevoiţi să vândă animale vii, pentru că nu au abatoare unde să taie, iar intermediarii exportatori au acaparat piaţă.
Ioan Istrate, fermier: „Îşi bate joc. E un chin. Să ştiţi că e un păcat. Vedeţi dumneavoastră că, dacă ar fi crescute de ei, le-ar fi milă. Dar nu e crescute de ei. Le-ai da, şi nu le-ai da, cădacă ai nevoie de bani?! Măcar nu le vezi ce le face.”
Gabriel Păun, director UE Animals Internaţional: „România habar nu are unde-şi trimite animalele. România nu efectuează niciun fel de control, nici în camioanele, nici pe vapoarele, nici în porturile de unde animalele româneşti pleacă spre Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.”
Imaginile cu animale chinuite, provenind din România, Ungaria, Germania sau Cehia, au ajuns şi la Bruxelles, unde au determinat declanşarea unei anchete privind exportul de animale vii din Uniunea Europeană.
Curtea Europeană de Justiţie a decis că ţara exportatoare e obligată să asigure bunăstarea animalelor chiar şi dincolo de graniţe, pe toată durata transportului.
Irlanda este prima ţară care a pus în practică decizia şi a obligat exportatorii să aibă veterinar care să supravegheze transportul. Noi n-am luat nicio măsură, dar negociem cu egiptenii exportul a patru milioane de miei.
Ayman Aly Osman Hassan ataşatul comercial al Ambasadei Egiptului la Bucureşti: „Egiptul este interesat de ovinele din România pentru că sunt un produs de calitate, sunt crescute în mediu natural, sunt hrănite foarte bine, sunt animale foarte sănătoase şi asta ne interesează în mod deosebit. Preţurile sunt şi ele bune.”
Pentru fermierul român, preţul este, însă, foarte mic. Oaia în viu se vinde anul acesta între șase şi șapte lei pe kilogram. Dacă fermierii ar fi încurajaţi să sacrifice în ţară şi să exporte carnea, ar putea primi un preţ chiar şi de trei ori mai mare. Iar animalele nu s-ar mai chinui inutil.